Napi Online

Magyarországi központját fejleszti az SAP

Az üzleti szoftvergyártó SAP jelenleg közel ötszáz főt foglalkoztat Magyarországon, a régió és benne hazánk jelentőségének növekedése azonban bővítést vonhat maga után.

A kelet-közép-európai térség a feltörekvő piacok részeként fontos szerepet játszik az SAP globális eredményei szempontjából − mondta Tim Noble, az SAP Európa, Közel-Kelet és Afrika feltörekvő piacaiért felelős elnöke, aki korábban két évig az Egyesült Királyságért és Írországért felelős vezetőként dolgozott a társaságnál. A két régió közötti egyik legfontosabb különbségként Noble a piacok érettségéből adódó sajátosságokat emelte ki, amelyek a feltörekvő térség jelentősen nagyobb növekedési potenciáljában öltenek testet. Az SAP globálisan legnagyobb piaca Németország, a második Észak-Amerika, a harmadik helyen pedig az Egyesült Királyság áll − azonban a Független Államok Közössége (benne hangsúlyosan Oroszország) rohamléptekkel közelít a dobogós helyezés felé, de az abszolút volumenben még kisebb részt jelentő kínai piac is hatalmas ütemben bővül.

A feltörekvő régióban Magyarország kiemelt helyszín az SAP számára, itt a brit központhoz hasonló mennyiségű munkatársat foglalkoztat. A budapesti egység számos funkciót lát el, az országon belüli kereskedelmi tevékenységtől a globális támogatáson át a fejlesztésig, az SAP Hungary Kft. jelenleg mintegy 500 főt foglalkoztat. A közeljövő tervei között szerepel a magyarországi létszám növelése, a következő évben akár 10 százalékos bővüléssel számol a vállalat − tette hozzá Manfred Joseph, az SAP közép-európai ügyvezető igazgatója.

Noble úgy véli, a feltörekvő piacokon az egyik legnagyobb kihívást a bővülés menedzselése jelenti, a két számjegyű (illetve egyes piacokon akár 200 százalékos) növekedés a humán erőforrás folyamatos fejlesztését igényli. Az SAP komoly befektetéseket hajt végre a régióban, az elnök szerint ennek része a megfelelő szakemberek felkutatása és képzése is. A fejlettebb országokkal szemben sok esetben az alapvető ismeretek és tapasztalatok is hiányoznak az SAP működésével kapcsolatban az egyébként kitűnően képzett és jó képességű jelentkezőknél, a vállalat ennek áthidalására például több programot is indított a végzős egyetemisták megszólítására.


Az elnök úgy látja, a vállalati szoftveralkalmazások terén jelenleg négy nagy témakör mozgatja a piacokat globálisan. Az egyre nagyobb adatmennyiségek gyors feldolgozása és strukturálása mellett ide tartozik a mobilitás, a felhőtechnológia, illetve az − igazán a feltörekvő piacokon fontossá váló − állami modernizációs törekvések is, melyek a konszolidációt, a hatékonyabb működtetést, a nagyobb elszámoltathatóságot jelentik. Joseph szerint a globális és régiós tendenciák lényegesen nem térnek el, utóbbi terület azonban a régiós forgalomban szignifikáns részarányt és gyors növekedést ért el az elmúlt években.

Példaként említi többek között az új ügyfelek között a lengyel igazságügyi minisztériumot, az ottani társadalombiztosítási hivatalt, a szlovén adózás modernebbé tételét és a hazai SAP-bevezetéseket a Honvédelmi Minisztériumnál, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál. E szektor mellett az ügyvezető kiemeli a fogyasztói termékek és a közműszolgáltatók szegmensét, melyekben tovább növelték piaci részarányukat. E régióban is az SAP vezeti az üzleti alkalmazások piacát, átlagosan 35-40 százalékot kihasítva. Noble ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szoftvercég legtöbb ügyfele a kis- és középvállalati szektorban van. Közép-Európában Magyarország bír a legnagyobb installált bázissal e szegmensben: a mintegy 1500 régiós Business One-ügyfélből 600 magyar cég, és itt is a legmagasabb a bővülés üteme. A tavalyi évhez képest 30 százalékkal növekedett csak e termékkör árbevétele hazánkban.

Mindkét vezető tapasztalata az, hogy cégek, állami szereplők korábban hatalmas összegeket költöttek adatbázisok létrehozására, mára azonban az ezekben foglalt információkhoz való hozzáférés vált a legproblémásabb ponttá. A közép-európai ügyvezető elmondta, a régióban a vállalati vezetők immár mindenhol azonos szempontok szerint döntenek új informatikai bevezetésekről: a hosszú távú megtérülés kimutatása, a világos összköltség megléte és az egyre költséghatékonyabb bevezetések jellemzik az új üzleteket. Az innováció mára kulcskérdéssé vált. Az SAP esetében például azon termékek adják az értékesítés egyre növekvő szegmensét, melyek 3-4 éve még nem is voltak a cég árlistáján. Beszédes adat, hogy az Észak-Amerikából származó szoftverárbevétel 50 százalékát már az üzleti intelligencia szegmens adja. A HANA, a memória alapú számítástechnika pedig az SAP 40 éves történelmének legkeresettebb megoldásává vált mindössze egy év leforgása alatt.

Az adatbázis-modernizáció és hatékonyságnövelés egyik kiemelt területe régiónkban az állami szektor. Tim Noble szerint erre adnak választ az SAP memória alapú megoldásai, amelyek lényege, hogy az adatfeldolgozás nem merevlemezről, hanem a memóriából történik, ezzel töredékére csökken az adatelemzések időigénye. Az állami szektor hagyományosan jelentős részt jelent az SAP kelet-közép-európai tevékenységében is. Manfred Joseph úgy látja, a legújabb fejlesztések révén ma már nem az a kérdés, hogy kevesebb pénzből miként lehet ugyanazt megoldani, hanem az, hogy olcsóbban, a korábbinál jobb eredmények álljanak elő.

Az állami intézmények többsége régóta használ vállalatirányítási rendszereket (ERP), jelenleg pedig ágazatspecifikus megoldásokra van szükségük, legyen szó akár az adóztatásról, akár az egészségügyről. A piacok érettsége szempontjából eltérhetnek az igények, azonban közös cél a régi rendszerek és folyamatok lecserélése − tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az állam és polgárai viszonyának változása is új trendeket hoz a régióban, az ügyfélszemlélet kialakulásával az intézmények is változásra kényszerülnek, az emberekben ugyanis − jogosan − egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a rendelkezésre álló technológiákat az állami ügyintézésben is használhassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEx- #4
    Ez vmi fizetett reklám volt? Mindenről szól a cikk, csak a címéről nem.
  • zola2000 #3
    hmm kanadai? csak nem te is blackberry gyárban dolgozol?

    a gyártósoron nagyon hogy tudnak örülni ha leáll az SAP egy időre ^^
  • sanyicks #2
    Nem ez azt jelenti hogy most az állam a mutyi informatikai beruházásokra a saptól rendel mindig, nem a g betűs ipszilonostól mint a gyurcsányék... jajj nem jut eszembe a neve.
  • Inquisitor #1
    Ez azt jelenti, hogy nem a kanadai vagy milyen szervereikkel szívni amikor gáz a hálózat? :)