Berta Sándor

Megjelent a Firefox 6

Néhány fontos hibajavítás és apró változás került be a népszerű böngésző legújabb változatába. A módosítások többsége a webes fejlesztőknek lehet érdekes, de a felhasználók sem maradtak újdonságok nélkül.

A Firefox 6 már néhány nappal ezelőtt letölthető volt a Mozilla FTP-szerveréről, azonban csak most jelent meg hivatalosan. A fejlesztők összesen 10 biztonsági hibát foltoztak be, ezek közül 8 kapott kritikus besorolást. Több kevésbé súlyos hibát is kijavítottak. Az új verzió egy átdolgozott kiegészítő-menedzsert kapott, amelynek a segítségével a felhasználók könnyen meggyőződhetnek arról, hogy a telepített kiegészítők naprakészek-e vagy sem. A Mozilla munkatársai javítottak az adatkezelési alrendszeren, így egyetlen helyen beállítható, hogy egy oldal milyen információkhoz (jelszavak, sütifájlok, tartózkodási helyre vonatkozó adatok stb.) férhet hozzá és melyekhez nem.


A módosításoknak köszönhetően a Firefox gyorsabban töltődik be és a címsorban a doménnév kiemelten jelenik meg. Fontos megemlíteni az új HTML5-funkciókat, például az Elements Progress és az Elements Track támogatását. Utóbbival az audio- és videotartalmakhoz olyan kiegészítő szöveges információkat lehet rendelni, amelyek egy meghatározott időpontban jelennek meg. Mindez hasznos lehet például a feliratok betöltésekor.


Az Eszközök menüben újdonság a Web Developer menüpont, amely az összes webfejlesztői bejegyzést összegyűjti. Itt található meg a továbbfejlesztett webkonzol és a Scratchpad is, ami egy interaktív Javascript-fejlesztési és -tesztelési modul. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban jobban észrevehető a Mozilla Sync funkció, ami lehetővé teszi a különböző számítógépekre telepített Firefoxokban tárolt adatok automatikus összehasonlítását.


Szerencsére a változtatások nem voltak negatív hatással a böngésző sebességére és stabilitására sem. A Firefox 6.0 már letölthető magyar nyelven is, elérhető Windows, Macintosh és Linux rendszerekre. Azt már most tudni lehet, hogy a Firefox 7 várhatóan szeptember 27-én jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #54
    Nekem még sose omlott össze FF (legalábbis nem emlékszek rá), de a kifehéredős, pár tíz másodpercre nem válaszolt dolgot azért 2 hetente bedobja. Megfigyeltem amúgy, hogy csak akkor csinálja, ha van jutubos fül nyitva,
  • Bandyr #53
    Linux, alatt meg egyszer sem fehéredik, ezért nekem tök8, hogy a többin mit csinál.
  • slickboy #52
    A hibakonzolt hogy lehet eltünteni? Némely oldalnál mindig előugrik, idegesítő, eddig nem csinálta...
  • Rage47 #51
    mi aggaszt pontosan?:D
  • Tetsuo #50
    Alapbol a hatterszint is csak igy, a configban bogaraszva lehet atirni. :S
    A menusorokat sem lehet bal ill jobb oldalra tenni.
    A legnagyobb hiba megiscsak a fagyas. A 4-es ota fagy a FF, az 5-os kulonosen.
    Regebbi verziokban pont azt reklamoztak, hogy megoldottak (es tenyleg) ha egy 500megas pdf-et tolt az egyik tab, a masik 30 meg vigan mukodik. Most ez (enyhen szolva) nem igy van.
    Allitolag a Chrome az jobb, de meg nem probaltam, meg annak a multiceges hattere aggaszt. :S
  • Lowosan #49
    hoppá, már válaszoltak :P
  • Lowosan #48
    1.) Beírod a címsorba hogy about:config
    2.) keresd meg ezt: "browser.urlbar.formatting.enabled" zárójelek nélkül
    3.) duplaklikket rá
    4.) zárd be az about:config lapot
    Mostantól pedig élvezheted hogy nem emel ki semmit se!
  • Szefmester #47
    Jah oké. :)

  • [HUN]FaTaL #46
    Ott van neked truera állítva, legelső sor, lehet valamelyik kieged állítótta át.

    Viszont bugos, legalábbis a 4-es verziótól felfele, nem mindig működik.


    Formatting meg csak a 6-os verzióban van, de azt nem neked válaszoltam. :)
  • Szefmester #45
    A firefox 3.5 óta nem volt uninstallálva a róka csak frissítve, szal ha ez kézi baszakodás akkor vagy egy ma már nem használt addon tette, vagy még én az óidőkben.

    Az utóbbi 1 évben az about:configban csak annyit bóklásztam, hogy gyorsítótár, és kompatibilitás megváltoztatása.

    Amit leírtál, menü meg nem is található nálam. Szóval azt végképp nem tudom átállítani. :o)