Berta Sándor

Az IT-szektor is beszáll az intelligens áramhálózatokba

Az áramhálózatok egyre vonzóbb felvásárlási célpontot jelentenek. Az elmúlt hetekben két hálózatért is milliárdokat fizettek vállalatok. Az elemzők további tranzakciókra számítanak.

"Az, hogy az úgynevezett Smart Gridek végre valósággá válnak, számos befektetőt vonz erre a területre. Mi is további felvásárlásokban gondolkozunk" - ismerte el Keith Redfearn, a General Electric észak- és kelet-európai Smart Grid üzletágáért felelős vezetője. Az energiaszektorban dolgozó menedzserek már évek óta tanulmányozzák, hogy miként lehetne az intelligens áramhálózatoknak nevezett rendszerek segítségével még nagyobb profitra szert tenni. Kisebb felvásárlások már korábban is történtek, de a terület csak az elmúlt hónapokban lett igazán vonzó.

A Toshiba május végén 2,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Landis + Gyr svájci céget, míg a Schneider Electric június elején 2 milliárd eurót kínált a spanyol Telvent vállalatért, amely valós idejű fogyasztásmérő rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Mindez azonban a szakértők szerint csak a kezdet. A Pike Research munkatársai azzal számolnak, hogy Európában 238 millió digitális fogyasztásmérőt szerelnek majd fel. A Deutsche Bank elemzői szerint a Smart Grid piac értéke 2014-re elérheti a 100 milliárd eurót.

A rendszerek részét képezik a digitális fogyasztásmérő készülékek éppúgy, mint a különböző IT-alkalmazások, amelyek észlelik, hogy mikor nő meg a fogyasztás és ezért mikor van szükség újabb erőművek bekapcsolására. Emellett észlelik az olyan dolgokat is, hogy melegszik a hőmérséklet és ezért egy hűtőházat jobban kell majd hűteni, ami több áramot emészt fel. Nagy-Britanniában, Olaszországban és az Egyesült Államokban már az állam is támogatja a Smart Grid projekteket. Az Európai Unióban 2020-ig a háztartások 80 százalékát kell felszerelni intelligens fogyasztásmérőkkel.

Magyarországon az első hálózatokat 2014-2015 körül építhetik ki, ekkortól a fogyasztók akár okostelefonjukon is nyomon követhetik villany-, gáz- és vízfogyasztási szokásaikat. Az üzemeltetés során az okos mérésre koncessziót szerzett operátor a birtokába jutott adatokat - fogyasztói felhatalmazás alapján - átadhatja energia-tanácsadók és alternatív kereskedők számára további felhasználásra. Éppen ezért Magyarországon a távközlési szolgáltatók (Magyar Telekom, Telenor) mint potenciális regionális mérésszolgáltatók mellett a hagyományos informatikai szolgáltatói körből is egyre többen hallatják hangjukat az energiapiaci elkötelezettséggel kapcsolatban. A Magyar Telekom már jelezte: tevékeny részt akar vállalni az energiaszolgáltatási piacon is. Vagyis klasszikus gáz- és áramszolgáltatóként is megjelenik, igaz, egyelőre csak egy behatárolt területen.

A közeljövőben megvalósulhat az energia- és az IT-szektor összefonódása. Georg Serentschy, az RTR osztrák hivatal távközlési üzletágának vezetője tavaly márciusban úgy nyilatkozott, hogy az intelligens áramhálózatok kiépítése komoly mértékben elősegíthetné az optikai kábel-infrastruktúra bővítését is. Az RTR osztrák hivatal éppen ezért összefogásra szólította fel a távközlési és energiaszolgáltatókat. Ugyanakkor szakértők úgy vélték: arról sem szabad megfeledkezni, hogy az áramhálózatok, az internet és a klasszikus IT-rendszerek digitális árammérők miatti összekötése sebezhetőbbé teszi a kritikus infrastruktúrákat az online támadásokkal szemben.

Eközben egy fontos kísérletet végeztek a Fraunhofer Intézet munkatársai: arra voltak kíváncsiak, hogy az intelligens fogyasztásmérők használata csökkenti-e az áramfelhasználást. A szakemberek 2000 német és osztrák család áramfogyasztását tanulmányozták. Nos, a vizsgált háztartásokban a megtakarítás csupán 3,7 százalékos volt, ami éves szinten 30 eurót jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #2
    5 év múlva:
    - Fizetés: 50 ezer forint (a nettó 200 már csak ennyi lesz az adók után)
    - Áram díj: 40 ezer forint
    - Gáz díj: 100 ezer forint (télen)
    - Víz + Csatorna: 50 ezer forint
    - Állami támogatás: 20 ezer forint
    - Az arc amit vágunk mikor ezt bevezetik: Megfizethetetlen
  • sanyicks #1
    5 év múlva az áramszámlán:
    -előállítás x forint
    -hálózati költség x forint
    -bullshitköltség x forint
    -(végre már ilyet is fel tudunk számolni) intelligens áramhálózat költség x forint

    Összesen 160 ft/kWh :DD