Berta Sándor

OECD: az internetszolgáltatóknak is védeniük kell a szerzői jogot

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) többek között azt követelte a gazdaság szereplőitől, elsősorban az internetszolgáltatóktól, hogy minden eddiginél nagyobb szerepet vállaljanak a szerzői jogsértések elleni harcban.

Az OECD a párizsi konferenciája zárásaként hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amelyben kitért az internetszolgáltatók szerepvállalására. Az anyag azt hangsúlyozta, hogy a távközlési társaságoknak "önkéntes kooperáció" keretében kell részt venniük a szerzői jog védelmében és a szerzői jogsértések elleni küzdelemben. A szervezet ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy e harc során az ágazat szereplőinek tekintettel kell lenniük a felhasználók és más érdekcsoportok jogaira.


Az OECD azt szorgalmazta, hogy 34 tagállama gyakoroljon nyomást a szolgáltatókra, mivel fontos, hogy azok segítsék érdekeik érvényesítésében a szerzői jogok tulajdonosait, emellett járuljanak hozzá az illegális tartalomajánlatok számának csökkentéséhez és vegyenek részt a fogyasztók felvilágosítását célzó kampányokban. Kiemelik, hogy a távközlési vállalatok számára biztosítva kell legyen a jogbiztonság és világos viselkedési szabályokat kell kidolgozni a számukra.


Kereken 80 civil és szakmai szervezet élesen támadta a dokumentumot, mert attól tartanak, hogy az internetszolgáltatókat a jövőben arra fogják kötelezni, hogy bizonyos tartalmakat minden további vizsgálat nélkül töröljenek, vagy korlátozzák, esetleg blokkolják az azokhoz való hozzáféréseket, továbbá megszűrjék az online forgalmat és a három csapás modellt alkalmazzák. "Az anyag nem állít határokat az egyre terjedő cenzúra számára és túlzottan kiemelten kezeli a szerzői jogvédelem és a digitális biztonság szempontjait" - közölte a 80 szervezet közös grémiumának a szóvivője.

Az már csak hab a tortán, hogy az OECD a követelései mellett arról ír a dokumentumban, hogy biztosítani, sőt támogatni kell a szabad információáramlást, valamint az internet nyitottságát és a szélessávú fejlesztéseket. Az internetsemlegességről és annak jövőbeli garantálásáról ugyanakkor egyetlen szó sem esik a szövegben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #59
    Szívás.
    + torretz-n réteg cuccokat nem érdemes keresni.
  • sanyicks #58
    nézz utána hogy működik az artisjus... kb úgy osztanák el.
  • Rotyoka #57
    Én azért még mindig utánna járnék annak, hogy a beszedett pénzből mennyit kapnak a szerzők ill. milyen arányban...
  • hdo #56
    Egyetlen album sem található a nyilvános torrent oldalakon amelyeket úgy vettem meg, pedig olyan torrent keresőt használok ami 31 torrent oldal adatbázisára keres rá.
  • FoodLFG #55
    Ennél nagyobb poén, hogy a Vorbist, ami kb tök ingyenes és nyitott formátum, lényegében senki nem támogatja.
    Persze lehet iPodra hackkelgetni meg anyámkínja, de az már több mint röhejes.

    WMA, MP3, ALAC, Protected AAC (iTunes), AAC cuccokért én nem fizetek, akkor már inkább letöltöm MP3ban, vagy FLACben torrentről.
  • Tetsuo #54
    ;)
  • hdo #53
    WAV
  • Tetsuo #52
    Szerinted mit akarok bazmeg?! Egy zenei gyujtemenyt ami komoly minseget ad es idoallo formatumu.
    Nem azert fizetnek, hogy 5-10 ev mulva mar ne tudjam lejatszani..
    Igen. Otthoni zenehallgatasra legfokepp, de ne kelljen mar kulon vasarolnom ahhoz, hogy hordozhassam is!
    Szerintem ez alap elvaras.
    Amit az iTunes ugy latszik nem nyujt. No problem. Csak megkerdeztem.

  • hdo #51
    Most akkor döntsük már el, otthonra, vagy hordozható eszközre kell az a rühes zene? Hordozható eszköznek a kurva életbe még 20 év múlva sem lesz olyan hangminősége, hogy jobban megérje lossless formátumot hallgatni rajta mint mondjuk 320 kbites mp3-mat.

    Otthon meg ha stúdió felszerelésed és/vagy jobb hangkártyád van, akkor lossless alap, és elvárható.

    Most akkor mit akarsz?
  • hdo #50
    Igen, azt is!