HENT hírlevél

Máltán kampányol a BSA

Az uniós átlagot tíz százalékkal meghaladó kalózkodási rátát szeretné csökkenteni helyi kampányával a BSA. Máltán jelenleg tízből több mint négy eladott szoftver hamisítvány.

Az IDC 2009-es jelentése szerint a kalózkodás miatt el nem adott szoftverek gazdasági hatása rendkívül jelentős - minden programokra költött 1 euró ugyanis átlagosan 3-4 euró további jövedelmet generálna az olyan szektorokban, mind a kiskereskedelem, a reklámozás vagy a csomagolóipar. Becslések szerint a 2010-es évben 8,7 milliárd euró értékű kalózszoftvert installáltak az Európai Unió országaiban a felhasználók.

A világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) szerint Máltán különösen magas az illegális szoftverhasználat aránya. A 45 százalékos kalózkodási ráta 10 százalékkal haladja meg az uniós átlagot, ezért a jogvédők tudatosságnövelő kampányt indítanak az országban.

A Malta Today beszámolója szerint a "Using Unlicensed Software? Speak Up Or Risk A Fine" szlogennel induló kampány a kalózszoftver használat járulékos költségeire kívánja felhívni a figyelmet. A program keretében az illegális tevékenység bejelentésére ösztönzik a munkavállalókat és alkalmazottakat, hangsúlyozva, hogy jelentős összegű bírságot kockáztat az a cég, amely nem megfelelően licencelt programokat telepít számítógépeire.

A BSA arra ösztönzi a máltai vállalkozásokat, hogy ellenőrizzék szoftvereik érvényességét. Az illegális programokkal ugyanis nem csak a pénzbírságot kockáztatják, de üzletvitelüket is veszélyeztetik. Az illegális szoftverek telepítése - hibás szoftver, vírusok és rosszindulatú kódok miatt - az egész hálózatra és számítógépes környezetre veszélyt jelenthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #2
    Ez nagy öröm a máltai cégeknek.
  • Nailyenugysincs #1
    De legalább nem az átlagjúzert cseszegetik.