MTI

Nem adja olcsón távközlési cégét a szerb kormány

A szerb kormány kedden ajánlatának javítására kérte a Telekom Austriát, miután úgy látja, hogy a Telekom Srbija 51 százalékára adott osztrák ajánlat elégtelen, pénzügyi része nem felel meg a kiírásban rögzített feltételeknek. A Telekom Austriának 15 napja van, hogy ajánlatát a versenypályázat feltételeihez igazítsa.

A szerb kormány várhatóan nem járul hozzá a nemzeti távközlési vállalat Telekom Srbija 51 százalékos tulajdonhányadának értékesítéséhez, mivel túl alacsonynak tartja az egyetlen pályázó, a Telekom Austria 950 millió eurós ajánlatát - derül ki a szerb miniszterelnök egy héttel ezelőtti közleményéből. Mirko Cvetkovis akkor leszögezte, hogy a kormány nem adja el a vállalat részvénycsomagját a megadott 1,4 milliárd eurós minimumár alatt.

Az osztrák Telekom Austria - egyedüli ajánlattevőként - 950 millió eurót és 450 millió eurós beruházási csomagot ajánlott a társaság 51 százalékáért. A Telekom Srbija iránt érdeklődő több vállalat is korábban kiszállt a versenyből, mivel túl magasnak találták a kormány által kért összeget. A Telekom Austria vezérigazgatója az ajánlatról korábban kijelentette, a Telekom Austria az egyetlen ajánlattevő, "pontosan tudjuk, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni".

A szerb kormány az értékesítésből származó bevételeket infrastruktúra-fejlesztésre, a beruházások és a költségvetési bevételek fellendítésére, valamint külső hitelezőinek kifizetésére fordítaná, ha sikerül az ügylet. Szerbia jelenleg a Telekom Srbija 80 százalékos tulajdonhányadával rendelkezik, míg a maradék 20 százalék a görög OTE holding tulajdona. A vállalat 2009-ben 13,3 milliárd dinár (129,1 millió euró) nettó nyereséget ért el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    nálunk olcsón adták :) hurrá...