Berta Sándor

39 milliárd dollárért kelt el a T-Mobile USA

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tranzakcióját sikerült nyélbe ütniük a Deutsche Telekom és az AT&T vezetőinek, előbbi szárnyalni kezdett a tőzsdén.

A DT összesen 39 milliárd dollárért adta el az AT&T-nek a T-Mobile USA-t. Az amerikai óriáscég a 39 milliárd dollárból 25 milliárdot készpénzben utal át, míg a fennmaradó 14 milliárdért részvényeket ad el. A német távközlési vállalat így összesen 8 százalékos tulajdonrészt szerez az AT&T-ben. Az AT&T ugyanakkor kikötötte, hogy további 4,2 milliárd dollár kifizetése mellett lehetősége van arra, hogy csökkentse a DT-nek átadott részvények számát. A Deutsche Telekom ezzel szemben egy helyet szerzett az AT&T igazgatótanácsában. René Obermann vezérigazgató az ügylettel kapcsolatban hétfőn már Seattle-be is utazott.

A üzletet, mely komoly hatással lehet az amerikai telekommunikációs piac jövőjére is, már mind a két konszern felügyelőtanácsa jóváhagyta. A tranzakciót azonban még engedélyeznie kell az amerikai igazságügyi minisztériumnak és a Szövetségi Távközlési Bizottságnak (FCC) is. Az átadás-átvétel így várhatóan csak a jövő esztendő első félévében zárul le. Ha a tranzakció meghiúsulna, a fájdalomdíj 3 milliárd dollár, készpénzben. Ha két a cég - felhasználók számát tekintve az amerikai piacon a második és a negyedik - egyesülne, akkor nagyjából egyharmaddal több felhasználójuk lenne, mint a Verizonnak, és kétszer annyi, mint a Sprint Nextelnek.


Rene Obermann, a Deutsche Telekom, és Randall Stephenson, az AT&T elnök-vezérigazgatója

"A legjobb megoldást találtuk meg a vállalatunk, az ügyfeleink és a részvényeseink számára. Az európai pozíciónk tovább erősödik, ugyanakkor ezzel párhuzamosan részt veszünk az Egyesült Államokban egyre erősödő mobil üzletekben is. A jövőben a stratégiánknak megfelelően erősebben összpontosíthatunk az európai nagy sávszélességű hálózatok kiépítésére és a korszerű internetes termékek kifejlesztésére, valamint a cégünk átalakítására" - nyilatkozta René Obermann, a DT vezérigazgatója. Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom pénzügyi vezetője hozzátette, hogy a több milliárd dollárt elsősorban a társaság továbbfejlesztésére és az adósságaik csökkentésére fogják fordítani. Emellett 5 milliárd eurót költenek saját részvényeik visszavásárlására.

"Ez a tranzakció jelentős előnyökkel jár mind az ügyfeleink, mind pedig a részvényeseink és a közvélemény számára, mivel az emberek így hozzájuthatnak a két cég egymást kiegészítő hálózati technikáihoz és munkafolyamataihoz. Biztosak vagyunk abban, hogy sikerül egy zökkenőmentes integrációt megvalósítaniuk" - közölte Randall Stephenson, az AT&T elnök-vezérigazgatója.

Bár mind a két társaság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az üzlettel az előfizetők is jól járhatnak, valójában könnyen előfordulhat, hogy ennek éppen az ellenkezője valósul meg. Az eggyel kevesebb piaci szereplő miatt ugyanis emelkedhetnek az árak és gyengülhet a verseny. Az AT&T eddig is piacvezető pozícióban volt, így helyzete tovább erősödik és az egyetlen igazi kihívója a Verizon marad. Az AT&T-nek jelenleg 95,5 millió, míg a Verizonnak 94, más források szerint 102 millió előfizetője van. Sok függ tehát attól is, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és az FCC jóváhagyja-e a tranzakciót vagy sem. A németek azonban örülhetnek, hiszen miközben üzemi eredményüknek csupán 21 százaléka érkezik az amerikai piacról, az amerikai cégért kapott pénz azonban az egész DT piaci kapitalizációjának 67 százaléka.

A DT ezzel szemben teljesen más kérdésekkel van elfoglalva. Nem véletlen, hogy az üzletkötés hírére azonnal megjelentek olyan spekulációk, hogy a konszern felvásárolhatja a Magyar Telekomot. A Budapesti Értéktőzsdén több mint 4 százalékkal, 598 forintig ugrott a Magyar Telekom részvények árfolyama, míg Frankfurtban a DT részvényeinek árfolyama közel 16 százalékkal emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kutuvoz #2
    Jaja majdnem!

    Az államadósság 21 000 M Ft, a költségvetési főösszeg viszont kb. 14 000 M Ft, szal annak a felét teszi ki :-)!
  • viasz #1
    Jól számolom, hogy ez a magyar államadósság közel felét teszi ki?
    (kb. 7410 milliárd forint)
    Nem semmi...