Berta Sándor

Szemet vetett az o2-re a Telefonica

A spanyol távközlési konszern a tervek szerint 17,7 milliárd fontért. vagyis mintegy 26 milliárd euróért vásárolná meg a brit o2 telekommunikációs céget.

Az o2 a British Telecom csoportból 2001-ben vált ki és jelenleg Nagy-Britanniában, Németországban, illetve Írországban 24,6 millió előfizetője van. Az o2 vezetői már rábólintottak a tranzakcióra, így elvileg semmi sem áll a két vállalat egyesülésének az útjában. A kiszivárgott információk szerint az o2 márkanév a fúzió után is megmaradna. A megállapodás aláírására legkorábban a héten kerülhet sor, bár még mind a két fél meglehetősen visszafogottan nyilatkozott, hiszen a tárgyalások még jelenleg is tartanak és akár meg is szakadhatnak.

A Telefónica 26,1 milliárd eurós készpénzes felvásárlási ajánlata részvényenként 200 pennyt jelent, ez 22 százalékkal magasabb az O2 pénteki záróárfolyamánál. A Telefonicának jelenleg kereken 145 millió előfizetője és 173 ezer alkalmazottja van. Peter Erskine, az o2 vezetőjének közlése szerint amennyiben aláírják a megállapodást, az átadás-átvétel jövő februárra fejeződhet be. A vállalat megszerzésével a Telefónica részint valóra válthatná régi ambícióját, hogy megjelenjen az Egyesült Királyságban, részint beléphetne a német piacra, ahol 2002-ben sikertelenül próbált mobilszolgáltatót alapítani.

Mint ismeretes, a Telefónica korábban hasonló megbeszéléseket kezdeményezett a holland KPN távközlési konszernnel is, ám azok a tárgyalások nem vezettek eredményre. Azonban elemzők jó esélyt látnak arra, hogy más cégek ráígérnek az összegre. A legvalószínűbb vetélytárs a Deutsche Telekom, amely azonban eddig nem nyilatkozott szándékairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faterx #4
    Egyszeri ember el sem tud ekkora pénzeket képzelni
  • Hege15 #3
    ohh hála istennek
  • Mipi #2
    "A kiszivárgott információk szerint az o2 márkanév a fúzió után is megmaradna."

    Nem fog megváltozni!
  • Hege15 #1
    NE VEGYE MEG !!!
    mert az arsenal mezén van most az O2 és jól néz ki
    most akkor mi lesz ott ?
    TELEFONICA
    oh
    kérlek ne adjátok el magatokat