Napi Online

Hiánycikk lehet a navi és a laptop-akku

A Toshiba egy hónapra bezárja folyadékkristályos kijelzőket gyártó üzemét, a Lenovo pedig amiatt aggódik, hogy a második negyedévben akadozhat az alkatrészellátás.

A Toshiba Tokió melletti gyárában, amelyben okostelefonokhoz gyártottak LCD-kijelzőket és más tartozékokat, érzékeny műszerek sérültek meg a földrengés során, ezek helyreállítása időbe, legalább egy hónapba telik - nyilatkozta ma reggel a társaság szóvivője. Egy másik, szintén kis LCD-ket gyártó üzemük viszont sértetlenül vészelte át a katasztrófát.

A mobiltelefonokhoz és navigációs rendszerekhez kijelzőket gyártó két Toshiba-üzem összesen öt százalékát adta a világ kisméretű LCD-termelésének - nyilatkozta a Reutersnek Damian Tong a Macquarie Capital Securities elemzője. Mivel azonban az autógyártás amúgy is szünetel, ez nem biztos, hogy akkora fennakadást fog okozni, mint amekkorára első látásra számíthatnánk - tette hozzá. Ugyanakkor a világ okostelefon piaca nagyon aktív, így az ellátási nehézségek okozhatnak problémákat egyes gyártóknál és egyes modelleknél - mondta az elemző.

Nem csak Toshiba-kijelzőből lesz azonban kevesebb. A Hitachi Ltd is bejelentette, a földrengés okozta károk és az áramhiány miatt egy hónapra bezárja Tokió melletti, kis LCD-kijelzőket gyártó üzemét. Ezek csak a legfrissebb gyárbezárások, eddig már számos cég döntött hosszabb-rövidebb üzemszünetről, ami a félvezetőktől az autógyártásig számos iparágat érint.

A Lenovo vezérigazgatója szerint a második negyedévben alkatrész-ellátási gondok adódhatnak. A világ negyedik legnagyobb személyi számítógép-gyártója ugyan nem aggódik a rövid távú kilátások miatt, hiszen a készletek egy időre elegendőek. Az olyan tartozékokból viszont, mint például a laptop akkuk már a második negyedévben kifogyhatnak.

A notebook-akkumulátorok tűnnek jelenleg a leggyengébb láncszemnek, miután olyan kulcsfontosságú beszállítók, mint a Sanyo és a Sony számos üzemet zártak be a földrengés miatt. A Sony 5-6 japán gyárát csukta be eddig, ami nagy nyomás alá helyezheti a laptop-gyártókat, különösen az olyan nagy növekedést felmutató cégeket, mint a Lenovo - vélekedett egy iparági elemző. Nagy a bizonytalanság, hogy egyáltalán ki tudják-e majd elégíteni a keresletet a második negyedévben - tette hozzá. Elindulhat a verseny az alternatív, más országokban lévő beszállítók felkutatásáért, de minden igényt ezek sem fognak tudni kielégíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!