MTI

Kína világpiaci szerepre tör az LCD-gyártásban

Kína igyekezete saját síkképernyő gyártó ipar létrehozására arra készteti az ország egyes önkormányzatait, hogy támogatással próbálják rávenni üzemek telepítésére azokat a külföldi folyadékkristályos-képernyő gyártó vállalatokat, amelyek készek technológiájuk átadására a hatalmas és rohamosan növekvő belföldi piac közvetlen eléréséért cserébe.

Az ország azonban valószínűleg az olyan nagyvállalatok, mint a Sharp, az LG Display, valamint a BOE Technology által tett beruházási szándéknyilatkozatok sokasodása ellenére sem válik jelentős LCD-gyártó tényezővé a belátható jövőben, vélik az ágazati szakértők. Kína késői belépése az LCD-gyártásba, a szükséges fejlett technológiai ismeretek hiánya, valamint a külföldi gyártók féltékeny igyekezete a technológia ismeretekkel járó profitráta megőrzésére továbbra is gátat szabnak az iparág felfejlesztésének - vélekednek.

Kína már hosszabb ideje foglalkozik az LCD-gyártó ipar felfejlesztésével, de a terv csak az idén emelkedett Peking gazdaságpolitikai prioritásai közé. A vidéki kínai lakosok elektronikai cikk vásárlásait állami támogatásokkal ösztönző gazdaságélénkítési programnak köszönhetően ugrásszerűen megemelkedtek a kínai tévékészülék gyártó vállalatok LCD-panel vásárlásai külföldön, ami egy alapvető problémára irányította rá a figyelmet: Kína ki van téve a külföldi lapképernyő-gyártók szállításainak, így az LCD-panelek áringadozásának is.

"Jelenleg mindössze három, ötödik generációs technológiával rendelkező üzem működik az országban és termelésük messze elmarad a piaci igényektől" - mutatott rá a Capital Securities elemzője. Az ötödik generációs LCD-paneleket gyártó üzemek többsége számítógép monitor méretű panelek előállítására alkalmas. Az iparág legfejlettebb, tizedik generációs technológiával dolgozó üzemei már 60 hüvelykes átmérőjű paneleket is képes gyártani tévéképernyőkhöz.

A Shenzhen Flat Panel Display Industry Association elnöke szerint Peking mind ez idáig nem tulajdonított stratégiai jelentőséget az LCD-iparnak és luxuscikknek tekintette termékeit, nem pedig alapvető fontosságú elektronikai alkatelemeknek. "Peking más iparágak támogatásának tulajdonított azonnali fontosságot" - mutatott rá. "Bebizonyosodott azonban, hogy a világ lapképernyő gyártó ipara jóval gyorsabb ütemben fejlődött az elmúlt öt évben, mint azt a kormány gondolta volna."

A DisplaySearch piackutató számításai szerint az idei első félévben 85,5 százalékkal, az előző évi 5,1 millióról 9,5 millióra emelkedett az LCD-tévék értékesítése Kínában, ami a legnagyobb növekedési ütemnek fel meg a világon. A világ legnagyobb (igaz, telített) LCD-tévé piaca, az észak-amerikai az idén 4,7 százalékos növekedést érhet el a DisplaySearch számításai szerint, szemben a Kínában várt 76,1 százalékos növekedéssel.

Kína áprilisban rendeleteket bocsátott ki elektronikai informatika-technológiai iparának fellendítésére, beleértve állami pénzek felhasználását is és a tőkepiaci finanszírozások bátorítását a lapképernyő gyártó beruházásokhoz. Később a kormány pontosítást is kiadott a preferált informatikai beruházások felsorolásával, amely egyebek között a fejlett LCD-gyártó technológiát, lapképernyős tévémodulok és tévékészülékek gyártását tartalmazta.

A Capital Securities szerint az ágazatnak nyújtott központi támogatás főként az önkormányzatok által az állami tulajdonban lévő beruházási projektekbe irányított tőkebefektetések formájában jelenik meg. Az állami ellenőrzés alatt álló BOE lapképernyő gyártó vállalat augusztusi bejelentése egy nyolcadik generációs LCD-gyártó üzem létesítéséről Pekingben, 4,1 milliárd dolláros beruházással, leginkább a kormány elkötelezettségét tükrözi az iparág fejlesztésére.

A kormány által nyújtott olyan ösztönzők, mint az adókedvezmények, alacsonyabb közmű díjak és mérsékelt ingatlan árak a hatalmas kínai piac csábításával együtt egyre ígéretesebb lehetőséget kínálnak a külföldi vállalatok számára is. Nagyjából a BOE bejelentésével egy időben a dél-koreai LG Display, a Samsung után a világ második legnagyobb LCD-gyártója, szintén bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá egy nyolcadik generációs üzem építéséről Dél-Kínában. A Sharp is hasonló értelmű szándéknyilatkozatot tett és a Samsung is közölte, hogy vizsgálja a kínai lehetőségeket következő gyártóüzeme megépítéséhez.

Mindezek ellenére Kína még évekig nem lesz képes jelentős szerepre szert tenni a világ LCD-gyártó iparában, mivel alacsony bázisról indul. A DisplaySearch számításai szerint Kína jelenlegi 4-5 százalékos részesedése a világ LCD-gyártásában csak mérsékelt ütemben növekedhet az elkövetkező öt évben, és az összes tervezett beruházás megvalósulásával is legfeljebb 10 százalékra bővülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!