Berta Sándor

Exaflop teljesítményű szuperszámítógép Európában

Egytrillió számítási művelet másodpercenként, ekkora teljesítményre lesz képes a jövőben az új európai szuperszámítógép.

A Jülichi Szuperszámítástechnikai Központ (JSC) és az IBM most kötött megállapodásának értelmében a két fél létrehozza az Exascale Innovation Center nevű intézményt, amelyben az évtized végéig kifejlesztik a kontinens új exaflop teljesítményű szuperszámítógépének hardver- és szoftverelemeit. "Az Exascale az a kihívás, amely a világ szuperszámítástechnikájának szembe kell néznie. Ez a projekt meghatározó abból a szempontból, hogy milyen lehetőségei lesznek a jövőben Európa tudományának, illetve gazdaságának" - jelentette ki Achim Bachem professzor, a JSC vezérigazgatója.

A szakember hozzátette, hogy a szuperszámítógépek segítségével a szakemberek képesek modellezni a klímaváltozást, az új félvezetők működését, javíthatnak az üzemanyagcellákon. Az exascale számítógépekkel lehetővé válik, hogy még több adatmennyiséget még pontosabban dolgozzanak fel.

"A szuperszámítógépek napjainkban már olyan területeken vannak jelen, mint az egészségügy, az anyagtudományok és a kockázatelemzés. Ez a trend pedig a jövőben csak erősödni fog. A technológia segíthet nekünk abban, hogy megfeleljünk azoknak a gazdasági és a társadalmi kihívásoknak, amiket mi az Okosabb Bolygó Kezdeményezésünk keretében tematizálunk, legyen szó az erőforrás-optimalizálásról vagy a környezetvédelemről" - mondta Dirk Wittkopp, az IBM böblingeni kutató- és fejlesztőközpontjának alelnöke és ügyvezetője.

Az IBM és a JSC együttműködésének legújabb bizonyítéka a QPACE nevű nagy teljesítményű készülék, amit tavaly novemberben "a világ legkörnyezetbarátabb szuperszámítógépe" címmel tüntettek ki. "A QPACE-szel választ adtunk az energiafogyasztás problémájára. Az energiahatékonyság problémáját azonban sürgősen meg kell oldanunk az exaflop szuperszámítógépek kifejlesztéséig. További kihívás a chip- és processzortechnológiák fejlesztése, az algoritmusok tökéletesítése, hogy ezeket a berendezéseket optimálisan használhassuk" - közölte Thomas Lippert professzor, a JSC igazgatója.

A tervek szerint az új szuperszámítógép prototípusa 2015-re készül majd el. Jülichben és Böblingenben az IBM és a JSC öt-öt munkatársa fog dolgozni. Az új készüléket várhatóan 2019-ben helyezik üzembe és ezerszer nagyobb teljesítményű lesz, mint a jelenleg Európa legerősebb szuperszámítógépének számító JUGENE.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #11
    Akkor ezen már megy rendesen a crysis :)
  • mynameisbence #10
    Ja és nehogy a terroristák kezébe jusson
  • mynameisbence #9
    Ebből lessz majd a skynet
  • passatgt #8
    nem
  • kucsek #7
    Jó cuccnak tűnik és itt van a helye nálunk Európában ,szerintem nagyban elősegítheti majd a részecskegyorsító (Large Hadron Collidert) tudósainak és mérnökeinek a munkáját.

    Off:Ez vajon kihajcsa ja Crysis-t max grafon?
  • passatgt #6
    durván lehetne vele bruteforceolni
  • psishock #5
    ...akkor hány PS3-at kapcsoltak össze ehhez?
  • AgentKis #4
    "A szakember hozzátette, hogy a szuperszámítógépek segítségével a szakemberek képesek modellezni a klímaváltozást" Sőt nem csak modellezni, de elősegíteni is!
  • gulyasandras #3
    "egy olyan szuperszámítógépes architektúra megalkotása, amely képes az exaflops tartományba skálázódni. Egy ilyen gép ezerszer gyorsabb, mint a Jülichben található 1 petaflopsos JUGENE klaszter, és 35-ször nagyobb számítási kapacitást jelent, mint amire a világ jelenleg legerősebb 500 szuperszámítógépe összesen képes." hwsw.hu
  • feri79 #2
    "az évtized végéig kifejlesztik a kontinens új exaflop teljesítményű szuperszámítógépének hardver- és szoftverelemeit"