Berta Sándor

A digitális televíziózás útját egyengeti az EU

Egy dokumentumban gyűjtötte össze az analóg televíziós frekvenciák hasznosítására vonatkozó javaslatait az Európai Bizottság.

A cél az, hogy a digitális földi sugárzású televíziózás még több programot és kiváló minőséget nyújtson a felhasználóknak.

A jelentés hatodik oldalán az Európai Bizottság azt szorgalmazta, hogy 2012-től minden az Európai Unió területén értékesített DVB-T vevőegység támogasson egy olyan tömörítési szabványt, amely legalább annyira hatékony, mint a H.264/MPEG-4 AVC. Ez utóbbit támogatják a műholdas és a kábeles HDTV-szolgáltatások is. A testület azt szeretné, hogy a kérdésben az európai uniós tagállamok szorosan működjenek együtt és egységesen vezessék be az MPEG-4 vagy a DVB-T2 szabványt.

Jelenleg földi sugárzású HDTV-adások Franciaországban és Norvégiában foghatók, de például Németországban eddig csak néhány tesztadásig és szándéknyilatkozat közzétételéig jutottak. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy jelenleg a DVB-T olyan sávszélességet igényel, amely kizárólag a programkínálat rovására biztosítható. Nagyon kevés az olyan terület, ahol több mint 25 adó műsorát lehet fogni, a HD-műsorokra való áttérés miatt pedig ez a szám könnyen az egynegyedére csökkenhet.

Szintén komoly gondot okoz, hogy a Németországban eladott vevőegységek jelenleg csak az MPEG-2 szabványt támogatják. Ezzel szemben az USB-s vevők és a korszerű televíziók viszont elvileg kompatibilisek az MPEG-4 szabvánnyal. Sok Németországban piacra kerülő televíziónál azonban ezt a funkciót deaktiválták, így ezeknek az esetében mindenképpen szükség lesz firmware-frissítésekre. Felmerült még lehetőségként, hogy a szolgáltatók cserekészülékeket biztosítanának a korábban vevőegységeket vásárlóknak.

Mindennemű fejlesztés és piaci elosztás alapja azonban a felszabaduló analóg televíziós frekvenciák hasznosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyalógép #5
    Chriss tévedésben vagy!
    Kis hazánkba sokfelé járva, egyáltalán nem olyan ritka a földi sugárzás igénybevétele, mint gondolnád. És nem csak falvakban, hanem városokban is használják. Minek is fizetnének azért ami ingyen is elérhető, sok embernek elegendő az is.
  • zsolt501 #4
    Addig amíg nincsenek szabványosítva rendesen a műsorok felbontásával és tömörítésével illetve ezek bitrátájával kapcsolatos dolgok, addig sajnos sok esetben az előfizetők ki vannak szolgáltatva a csatornáknak illetve az ezeket továbbító szolgáltatóknak. Meglehet nézni a szolgáltatókat iszonyat mekkora különbségek vannak köztük felbontásban és kép minőségben, néhány csatorna szinte a nézhetetlenségig túl van tömörítve illetve sok esetben még egy SVHS felvétel minőségét sem éri el ami azért mondjuk ki nem egy mai kornak és a technológiai elvárásoknak mindenben eleget tevő minőség, amikor már a FULL HD-s adásoknak kellene terjednie ehelyett még a DVD minőséget sem érjük el.
  • szombi #3
    Amúgy nem is értem minek ez a hisztéria, győzikét meg mónikashowt nem érdemes HD-ben adni,
    max. pár futballmeccset, azon kívül nem sok értelme van. Azt sem értem, a magyar adók
    miért nem használják ki a VHF sávot, feleannyi energiával 2x akkora terület lefedhető,
    és 2x annyi adó elfér rajta mint az UHF-en. Még a szlovén, osztrák, horvát adók is foghatók Zalában(VHF sávban),
    mégha nem is arra néz az antenna akkor is szépen bejönnek.
  • szombi #2
    Én Yagi-szerű antennával nézem az MTV1-et. Valami nagynyereségű Philips csoda.
    Persze a parányi, villanyos utóerősítője nélkül sz*rt sem ér. Emiatt pedig
    fel kellett vezetni a padlásra a villanyt, hogy ott 3 felé ágazhasson...
  • Chriss745 #1
    Én azt nem értem miért kell ebből a dologból akkora mizériát csinálni. Ez csak azokat érinti, aki földi sugárzású Tv-t néz. Most őszintén kérdem, tegye fel a kazét aki otthon Yagi antennával nézi az M1 műsorát!

    A lakosság max 1-2 %-át érinti a legeldugottabb faluban, mindenhol máshol műholdas meg kábeltévé van. Ez az egész akkor buktára van ítélve! Magyarországon is ez a csodás MinDIG TV. Mikor megvettem a bravia-mat, azzal reklámozták, hogy húú ez már mpeg4 tuneres, MinDIG TV-t is tud fogni. Ki a kuttyát érdekel, digitális UPC-m van. De azért kíváncsiságból gondoltam megnézem, hogy milyen. ÁÁÁ, sehol sem lehet fogni csak tetőtéri antennával. Persze, majd azért fogok a tetőn barkácsolni, hogy befogjam a DunaTV HD adását, és nézhessem a 1950-es évekből a fekete-fehér filmeket HD-ban...