Gyurkity Péter

Magasabb árak miatt lassulhat az SSD elterjedése

Tavaly óta megduplázódott a meghajtókban felhasznált flashmemória ára, ez pedig tovább lassíthatja az SSD terjedését. A Patriot eközben 10 éves garanciával állt elő, míg a Fusion-io új MLC-technológiával hódítana.

Az iSuppli összegzése arra világít rá, hogy a 2008 és 2009 második negyedéve között eltelt alig egy évben több mint kétszeresére ugrott az SSD-meghajtókban felhasznált flashmemória chipek ára. Ennek következtében a meghajtók ára jóval nagyobb hányadát teszi ki a költségeknek, így a jelenleg legnépszerűbbnek számító olcsóbb netbook megoldások körében is lassulhat a terjedési sebesség.



A történet még tavaly kezdődött, amikor is a gyártók a gazdasági helyzet romlása láttán visszafogták a kibocsátási arányt. Ez természetesen tovább rontott a helyzeten és az árak hamarosan megindultak felfelé. A döntés ugyan rövid távon mindenképpen kedvező hatással volt a gyártó cégek pénzügyi mutatóira, ám rövidesen negatívan befolyásolta a forgalmat, így lelassult az SSD-meghajtók terjedése, visszaesett a különböző konfigurációkban korábban elért részesedési arányuk. A gondot most az jelenti, hogy még egy 32 GB-os MLC-tároló is komolyan megdobhatja a netbookok végleges árát, amit nyilván sokan néznek majd nehéz szívvel - és döntenek egy hagyományos merevlemezzel szerelt változat mellett.

A Patriot Memory időközben érdekes lépésre szánta el magát, amely a saját fejlesztéseibe vetett bizalmat hivatott jelezni. A Torqx családba tartozó meghajtók esetében ugyanis megduplázták a garancia időtartamát, amely ennek következében immár 10 évre szól - ez jelenleg a leghosszabb ilyen ajánlat a piacon. Az M28 jelzésű SSD esetében szintén megkétszerezték a gyorsítótárként szolgáló DRAM méretét, amely nyilván a sebességre lesz kellemes hatással. Az eredeti 128 és 256 GB-os példányok olvasásban 260, az írás terén pedig 180 MB-ot nyújtanak másodpercenként, ám a jelek szerint még mindig van hova javulni.

A többek között speciális SSD-kártyákat gyártó Fusion-io ezalatt egy új MLC-technológiával állt elő a nagyvállalatok számára, amely az SLC-változatoknál megszokott élettartamot és sebességet nyújtja, az MLC-nél szokásos alacsonyabb árakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #7
    Milyen dimenzióról hadoválsz te?

    2008 Quarter 4...
  • pTk #6
    4. negyedév :) (sztem)
  • ilf667 #5
    ahova egyenest rajzolsz ott nem csak viszonylag lesz a meredekség egyenletes, hanem teljesen
  • Ferrer #4
    Egyébként mi az, hogy 2008Q4-ben? Ez a negyedik dimenzió alakulása 2008-ban, vagy mi?
  • shabba #3
    Egyszerűen. Úgy hogy 2008Q4-ben irreálisan alacsony áron szórták ki a készleteket, az önköltségi ár feléért. Az nem egy reális ár volt, ami hosszú távon tartható. Amikor beütött a válság a félvezető gyártók értékesítései felére, harmadára estek így túltermelés alakult ki. A termelést is ennek megfelelően vissza kellett venniük, ami időigényes folyamat. A köztes időben rengeteg többlet termék készült, amitől csak mélyen az önköltségi ár alatt tudtak megszabadulni, ezt láthatod a 2008Q4 és szomszédos oszlopaiban.

    Utána ahogy a termelés volumenét belőtték a valós kereslet szintjére az árak is a helyükre kerültek, egy olyan racinális szintre amit a költségszint meghatároz.

    Ha figyelmesen megnézed az ábrát és rajzolsz egy képzeletbeli egyenest 2008Q1 és 2010Q4 között, akkor egy viszonylag egyenletes lejtésű diagrammot kapnál, ami a reális árcsökkenési ütemet tükrözi. Tavaly év végén amikor a válság miatt beestek az árak, annak nem sok köze volt a realításhoz.

    Az flash chipek fajlagos költségszintjét, azt hogy mennyibe kerül előállítani egy GB-nyi tárolókapacitást az alkalmazott gyártástechnológia határozza meg. Ennek fejlődési üteme pedig jellemzően két évente teszi lehetővé hogy felezni lehessen egy GB fajlagos költségszintjét.
  • Nonix #2
    Nem olvastam el a cikket de a grafikont megnéztem. Nem értem. Hogy lehet valami drágább késöbb 2 év múlva ? (2008 q4 -> 2010 q4)
  • KillerBee #1
    A cikk végén belinkelt angol nyelvű szöveg az új MLC-technológiáról iskolapéldája annak, hogyan lehet jó sokat írni a semmiről.