Gyurkity Péter

Projektorral egészülnek ki a mobiltelefonok

Tajvani források szerint az első projektorok már az idei év vége előtt megjelenhetnek a hordozható készülékekben, így a videolejátszást támogató készülékeken nem kell a miniatűr kijelzőre támaszkodnunk.

A DigiTimes saját forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a helyi Foxlink cég megkezdte a mini projektorok, más néven piko-projektorok sorozatgyártását, a terjesztésben pedig egy európai partnerük segít majd. Értesülésük szerint olyan nagy nevek készülnek a fejlesztés alkalmazására, mint az Apple, a Samsung és a Nokia, az első ilyen megoldások pedig már az év vége előtt felbukkanhatnak majd a piacon.

Külső források egyelőre nem erősítették meg a hírt, ám nem véletlen, hogy a Foxlink céget emlegetik a fejlesztés kapcsán, hiszen az anyacég, a Foxconn, erős kapcsolatokkal rendelkezik, többek között az iPhone gyártási jogait is birtokolja, illetve egyes hírek szerint az Apple készülő hibrid megoldásának kialakításán is ők dolgoznak. A miniatűr projektorok megjelenése mindenesetre azt eredményezné, hogy a mozgóképes felvételeket többé nem kellene a telefonok kicsinyke kijelzőjén megtekintenünk, a képi anyagot szinte bárhova kivetíthetnénk, ezzel is növelve az élmény és a kényelmet.


Arról nem szól a fáma, hogy a Foxlink pontosan mely technológiát alkalmazza a fejlesztés és a sorozatgyártás során, az viszont biztos, hogy a téma iránt számos gyártó érdeklődik, hiszen a projektorok kiemelt hangsúlyhoz jutottak a Computex kiállítás alatt. Az indulók között találjuk a redmondi Microvision céget, amely saját megoldását már jó ideje igyekszik népszerűsíteni - ők már kellő utánpótlással rendelkeznek a zöld lézerek terén, a Corning cég jóvoltából. De ugyanúgy megtalálható itt a Texas Instruments DLP, a 3M LCOS, valamint a DisplayTech FLCOS technológiája is.

A mobiltelefonos szegmenshez kapcsolódó hír, hogy a Nokia jelezte, nem készülnek egy, a Google Android operációs rendszerre épülő készülékkel - ez nem is túlságosan meglepő, hiszen eddig is kitartottak a Symbian platform mellett, ezen a téren pedig a jelek szerint nem változik majd semmi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisjuzer #13
    Nos ilyen Projektorok,kelendőek lennének,itthon is,de nem csillagászati árakon.
  • Nightwish006 #12
    Ezt nemcsak a foxconnrol lehet elmondani:) Tapasztalatból mondom.
  • polarka #11
    Nem emléxem rá, h cég támogatná (bár lehet, már rég néztem meg). Igazából nekem annyi jött, le h a szoftvert fejlesztették, az eszközök adottak voltak, bárki megveheti a boltban. Akkoriban 350$-ért.
  • Szemjuel #10
    igen erről talán már volt is videó annak idején, mikor a srác kitalálta és összerakta :) örülök, hogy volt cég aki felfedezte magának ezt a remek kis útitársat! :)
  • polarka #9
    Egy kis érdekesség.
  • Flashy #8
    teszt egy ilyen telefonról, bár inkább vicces
  • tucky1 #7
    KATT -> a kínaik már árulják.
  • torcipepe #6
    naja, több éve léteznek már külső eszközök.
    én is be akartam szerezni egyet, de rájöttem, nem az én pénztárcámhoz van szabva.
    talán így beépítve emberi áron hozzá lehet jutni, nem kell eladni az egyik vesénk.
  • kvp #5
    Alapvetoen nem jo otlet, legalabbis nem ebben a formajaban. A mai telefonokon altalaban van video kimenet (a sonyericsson szabvany csatlakozokon pl. kompozit video es sztereo hang kimenet van). Ezeket siman ra lehet dugni egy tv-re, vagy egy hordozhato (de kulso taprol mukodo) rendes projektorra. A dolog max akkor hasznos ha a telefon kepenel 3-4-szer nagyobb kepet tud megejeleniteni, a telefon kepernyojenek megfelelo fenyerovel, lehetoleg asztalra helyezett allapotban. A jelenlegi megoldasok meg inkabb csak techdemo kategoriasok, tehat a napi hasznalatra meg nem igazan alkalmasak.

    ps: A foxconn tobb dologrol hires, ezek kozzul a leg probelmasabb a rossz minoseg, de mondjuk ha gyerekeket dolgoztatnak az osszeszerelosoron akkor mire szamitsunk. Sajnos az apple, az msi es a hp is gyartat veluk hardvert, pedig ez sokat art a minosegnek.
  • KillerBee #4
    Vajon akár csak egyetlen film végignézéséhez elég lesz az akku? Rendes fényerőt feltételezve.