Berta Sándor

Múzeumlátogatás mobiltelefonnal

Először vihetik be majd és használhatják a kiállított műtárgyak lefotózására mobil készülékeiket a párizsi Pompidou múzeumba látogatók.

A Centre Georges Pompidou december elsején indítja útjára a Ligne de temps nevű programot, amelyben részt vesz a helyi Kutatási és Innovációs Intézet (IRI) is - utóbbi immár 20 éve kutatja a mobil megoldásokat. A Ligne de temps program keretében a múzeumban kiállított műtárgyairól bárki készíthet állóképeket és videókat, majd ezeket feltöltheti egy weboldalra, ahol bárki elláthatja őket kommentárokkal és meg is szerkesztheti ezeket a filmeket. Így gyakorlatilag alámondással kiegészített múzeumi rövidfilmek jöhetnek létre, amelyeket bárki bárhol felhasználhat, akár egy tanár is egy iskolában.


"A legfontosabb, hogy a felhasználók nemcsak az egyes képekhez, hanem akár videókhoz is fűzhetnek majd megjegyzéseket. Így gyakorlatilag egy teljes látogatás felvehető és rögzíthető az utókor számára. A megoldás előnye, hogy a felvételek készítői teljesen hétköznapi emberek, amatőr filmesek" -nyilatkozta Vincent Puig, az IRI kutatója. "Hiszünk a videómegosztási lehetőségben, amelynél az emberek a filmeket elláthatják saját megjegyzéseikkel, kiegészítéseikkel, gondolataikkal és ezek afféle bónuszanyagok lehetnek. Mindez azonban még a jövő zenéje, mert a piac még nem érett erre. Túl kevés az ilyen ajánlat" - tette hozzá a szakember.

A programnak köszönhetően új távlatok nyílhatnak meg a bloggerek előtt és új lehetőséghez juthatnak a videobloggerek is. Az első visszajelzések mindenesetre pozitívak: a párizsi múzeumban megtartott Samuel Beckett kiállításon a látogatók nagyon örültek az új lehetőségnek. Különösen a Pocket Film Festival résztvevői lelkesednek az ötletért, a különleges eseményen ugyanis csak mobiltelefonokkal készített rövidfilmek vehetnek részt. Az idén harmadik alkalommal megrendezett fesztiválon több mint 300 indulót regisztráltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    Hidd el, ha kiirják hogy lehet fotozni, de vakuzni nem, akkor attól még rengeteg emberke villantana, egyszerűen azért, mert gőzük sincsen hol lehet kikapcsolni azt, vagy pedig nem olvasnák végig a feliratot. (Az olcsó kompakt filmes gépeken sokszor nem is lehet kikapcsolni).
  • Yv@n #4
    "...azt még megérteném, hogy ne vakuzzak..."
  • Cat #3
    meg azért, mert a festmények, szobrok károsodnak, ha folyton vakuzzák, pl. elsárgulnak a színek.
  • Flashy #2
    azért nem szeretik ha fotózol mert akkor nem fogod megvenni az ő képeiket a kijáratnál horribilis összegekért.
    sok helyen ezt úgy "oldják meg", hogy ahol nem lehet közel menni a dolgokhoz ott vakuzhatsz de nem állványozhatsz, ahol csillogó tükröződő üveg mögött vannak a dolgok ott vakuzhatsz, stb.
  • waterman #1
    te jó ég. a végén még kiderül, hogy a múzeumban is működik a fényképezőgép.. soha nem értettem, hogyha fizetek belépőt, akkor miért nem fényképezhetem le a múzeum tartalmát.. azt még megérteném, hogy ne vakuzzak, mert a többieket zavarja, de ellopnám vajon egy kiállított tárgynak is a lelkét?