HENT hírlevél

A BSA elégedetlen a brit kalózkodás elleni tervekkel

A Business Software Alliance (BSA) szerint az Egyesült Királyság kormánya által készített, a kalózkodás visszaszorítását célzó intézkedéseket is tartalmazó Digital Britain jelentés nem foglalkozik kielégítően a szoftverhamisítással.

A kalózkodási ráta jelenleg 25 százalék körül mozog az Egyesült Királyságban. Ez az érték több millió fontos veszteséget okoz az ország gazdaságának és az érintett iparágaknak. Ráadásul a Digital Britain jelentés által megcélzott több felhasználó, gyorsabb internet, nagyobb sávszélesség és letöltési sebesség megvalósulása még nehezebbé fogja tenni a kalózkodás elleni harcot.

Sarah Coombes, a BSA munkatársa szerint a Lord Carter által összeállított jelentés nem szentel elegendő figyelmet a szoftverkalózkodás kérdésének. "Lord Carter ambiciózus céljának megvalósulásához, ahhoz, hogy Nagy-Britannia az innováció, a digitális és kommunikációs ipar vezető gazdasági hatalma legyen a világon, elengedhetetlen, hogy az érintett iparágakat megvédjük a kalózkodástól és a szerzői jogok megsértésétől. Mindeközben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az illegális fájlcserélés nem csak a film- és zene-, hanem a szoftver- és játékipart is érinti" - mondta Coombes.

A BSA álláspontja szerint szükség van a törvénymódosításra, szigorúbb, határozottabb jogszabályok bevezetésére, ugyanakkor ezek kidolgozásánál a digitális tartalom minden formáját figyelembe kell venni. Emellett a BSA sürgeti a brit kormányt, hogy olyan, széles hatáskörrel felruházott jogvédő szervet állítson fel, amely hatékonyan tud hozzájárulni a szellemi tulajdonjogok megsértésének csökkentését célzó törvény eredményességéhez, valamint az állampolgári tudatosság növekedéséhez.

Szakértői becslések szerint Nagy-Britanniában négyből egy szoftvert illegálisan telepítenek a használók, ugyanakkor, ha négy éven belül 10 százalékkal csökkenne ez az arány, az közel 14 ezer új álláshely megteremtését, 6 milliárd fontos gazdasági növekedést és 1,5 milliárd font adóbevételt eredményezne az országnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vardar #1
    Pedig nekik lenne rá pénzük.