SG.hu

A BSA üdvözli a HENT bejelentést

A BSA üdvözli a kormányzatnak a szerzői jog védelmének erősítésére bejelentett lépéseit.

A Business Software Alliance (BSA) üdvözli azt a bejelentést, hogy a kormányzat által létrehozott Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a jövőben prioritásként kezeli a szerzői jogi jogsértések elleni fellépéseket, és ezen belül a társadalmi tudatosságnövelő kezdeményezéseket. A BSA úgy véli, hogy csakis a kormányzat és az üzleti szféra összefogásával, a hamisításból fakadó veszélyek, kockázatok és károk társadalmi tudatosításával érhető el a jelenlegi helyzet kezelése. Ennek fontos elemei a HENT most közzétett állásfoglalásában megfogalmazott lépések.

"A kreatív és az informatikai iparágat sújtó hamisítás messze nem csak az érintett cégek gondja. Ha csak az üzleti szoftverek világát nézzük, az újonnan számítógépekre telepített üzleti szoftverek 42 %-os illegalitási aránya miatt az iparág cégei 2007-ben 125 millió dollár (mintegy 25 milliárd forint) bevételkiesést szenvedtek el. Az elmaradt jövedelem következtében ugyanakkor az állam több milliárd forint értékű járulék és adó befizetéstől esett el. Ugyanakkor, ha a kormányzat és az üzleti szféra összefogásának eredményeként a tervezett 10 százalékpontos javulást érnénk el, vagyis az illegális üzleti szoftverhasználatot 32%-ra tudnánk csökkenteni, akkor ezzel az IDC piackutató cég számításai szerint mintegy 1100 új, jól fizető munkahelyet jönne létre Magyarországon. Az iparág további 274 millió dollárral, vagyis mintegy 55 milliárd forinttal járulhatna hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez és 13 milliárd forint adó- és járulékbevételhez juttatná az országot." - mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője.

"Meggyőződésünk, hogy a mai világ gyorsan változó körülményei között a biztonság mindennél fontosabb értékké válik, ezt pedig illegálisan letöltött vagy saját gépről átmásolgatott szoftverekkel nem lehet megteremteni." - mondta Sarlós Gábor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • highpoint #11
    És mi köze az exportnak a hazai 42 vs. 32 %-os illegális felhasználásnak?
  • Vorpal #10
    Hát te nem tudod? Balázs Palit veszik mint a cukrot Amerikában.
    Irakban erre házasodnak - megy a levegőbe lövöldözés.
    Export érted - export.
  • cateran #9
    Hehh mióta 1 megvásárolt,csili-vili gyári dvd filmen azt kellett bámulnom,hogy "ne lopj! a lopás bűn!"azóta csak letöltök...és közben gondolkodom,ki volt az agyhalott barom,aki rárakatta? Illetve hogy vajh mennyit kereshet? Mert ha 0-nál többet, akkor túl van fizetve..:P
  • irkab1rka #8
    Ha mindíg csak letöltessz és soha nem veszel semmi zenét, filmet, játékot, akkor jársz el a leghelyesebben, ekkor tehetsz legtöbbet a kalózkodás, a hamisítás ellen.

    TE SE VEGYÉL SOHA FILMET, ZENÉT, NEHOGY A PÉNZED ROSSZ KEZEKBE JUSSON.
  • highpoint #7
    egy kicsit én is számolgattam (ha nem jól, majd egy matekos kijavít).
    a 42%-os illegális szoftverhasználat 25mrd Ft bevételkiesést okoz. ezt szeretnék 32%-ra (arányosan az 19mrd Ft) csökkenteni. ez kb 6mrd Ft bevételtöbbletet jelent. ebből a pénzből ha 1100 embernek adunk fizetést (vagyis a szoftvercég 0%-os haszonkulccsal dolgozik) akkor 454e Ft jut fejenként. ebből a cég még kifizeti az adókat/járulékokat (nem tudom, mennyi az), így a dolgozónak marad nagyjából 300e bruttó (ennyit keresnek a szoftverfejlesztők?).
    már csak az nem világos nekem sem, hogyan lesz ebből 55mrd-os "gazdasági teljesítmény)... az 1100 ember termeli meg? de kinek adnak el ekkora értékben szoftvereket, ha a piac csak 6mrd Ft-tal bővült?

    mellesleg konkrétan az üzleti (céges) szoftverekről van szó, tehát a vevő cégeknek ki kellene gazdálkodniuk azt a 6mrd Ft-ot. és vajon hogyan gazdálkodnák ki? mondjuk elbocsátanának 2200 embert..? (és ugrott az utánuk befizetett adó és járulék)
    de hát én hülye vagyok én ehhez...
  • Sanyix #6
    na ez se fog érdekelni engem, én nem hamisítok szoftvert. Én csak másolok meg letöltök. Ha azt akarják rá is írom a lemezre hogy warez. Azután hogy megnézik hogy írható lemezen van, nincs doboza, ki az a hülye aki szerint hamisítvány? Hiszen a hamisítvány az eredeti lehető legjobb lemásolást jelenti :D
  • Vorpal #5
    Nekem is van egy bejelentésem BSA nak : A.N.Y.Á.D
  • cateran #4
    :DDD nekem is az ugrott be..:D
  • stemplar #3
    nogyan lesz a 25 milliárd forintos árbevételkiesés (aminek csak egy része a magyarországon lecsapódó nyereség, mondjuk legyen 5 milliárd?), kb 1 negyedéből (10% csökkenés a 42%-ról) = 1100 munkahely ~ 55 milliárd Ft "gazdasági telejsítés" ~ 13 milliárd Ft adóbevétel?????
    az egyész BSA nevetséges marketing!
    és egytértek az előttem szólóval is!!!
  • Ajnasz #2
    Vajon miert gondoljak folyton, hogy attol, hogy valaki warezban megszerez valamit, akkor azert fizetne is? Ha annak a cegnek nincs akkor tokeje, hogy megvegye a szoftvereket, megis hogyan tudna kifizetni? Nem mellesleg az ingyenes alternativakat miert nem emlitik meg soha?