MTI

Bajban lesznek a jövő történészei

Örökre elvész a digitális kor öröksége, ha nem kapnak a honlapok és más digitális anyagok a könyvekhez és a kéziratokhoz hasonló védelmet - figyelmeztet a brit nemzeti könyvtár igazgatója.

Lynne Brindley szerint a gyors technológiai fejlődés következtében veszélybe került a kulturális örökség. Mindörökre eltűnhetnek még a családi fényképek is, ha készítőjük meghal és számítógépéről, vagy digitális kamerájáról nem mentik ki a felvételeket. "A jövő történészei így források helyett fehér foltot találnak majd a XXI. század elejéről" - mondta a British Library vezetője.

Az információvesztés egyik legjobb példája az elnökváltás az Egyesült Államokban, amelynek során nyomtalanul eltűntek a Fehér Ház honlapjáról George W. Bush munkásságának dokumentumai. A 2000-es sydneyi olimpiához kapcsolódó több mint 150 honlap anyagai is a digitális süllyesztőbe kerültek volna, ha az ausztrál nemzeti könyvtár nem archiválja valamennyi oldalt. "Egész nemzetek kollektív emlékezete veszhet oda, ha ilyen ütemben folytatódik a digitális adatok pusztulása" - mondta Brindley.

Az első ismert angliai birtokösszeírás - a Doomsday Book - 1086-ban készült és még ma is olvasható. A tíz éve keletkezett digitális fájlok - például a kormányzat munkáját dokumentáló anyagok - jó része viszont már olvashatatlan, mert elavult a készítéséhez használt technológia, mondta a szakértő, aki szerint a kordokumentumok, emlékek gyűjtése és megőrzése most is a könyvtárak és archívumok feladata, mert a Google és más informatikai cégek nem végzik el ezt a munkát.

Lynne Brindley szerint a könyvekhez és kéziratokhoz hasonlóan gondoskodni kell az e-mailek, honlapok, online videók, sms-ek, fényképek, videók és digitális eszközökkel létrehozott egyéb dokumentumok védelméről. A munkát ráadásul megnehezíti, hogy szelektálni kell, "mert manapság sokkal több információ termelődik, mint bármikor korábban, és nem feltétlenül érdemes valamennyi arra, hogy megmaradjon az utókornak" - mondta a brit nemzeti könyvtár vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #30
    Szalagos magnót még lehet kapni Pesten olyan boltokban ahol mindenféle régi elektromos cucc van (most nem jut eszembe mi a nevük az ilyen boltoknak). Vannak régi filmvetítők, magnók, diavetítők, és még elektromos írógépek is.
  • BaltásRém #29
    A sok fölösleges multimédiás anyagot mind tűzredobhatják, kivéve ezt :

    http://www.youtube.com/watch?v=6mpWdcWVtgo

    Egy hete szakadok wháááhh , ti is fogtok !!!!!!!!
  • AgentKis #28
    A történelmet azóta hamisítják amióta egyáltalán létezik, jó lenne kilábalni ebből az állapotból, ehhez is az lenne a jó, ha nem csak a jót, hanem a rosszat is őriznék. Különben is ki dönti el és milyen alapon, hogy valami fontos-e vagy nem. Sok dolog van ami pár embernek fontos, de a többinek egyáltalán nem az, és ez alatt nem a családi fotóarchívumot értem (torcipepe #11). Azt őrizze mindenki magának ahogyan tudja, aki pedig hagyja egy 2 éves gyereknek a kezébe kerülni az utolsó DVD-t az egyébként sem becsülte sokra a rajta lévő dolgokat... Mondjuk pont a gyermeknek lenne esetleg érdekes 20 év múlva...
  • AgentKis #27
    Szerintem tárolni kell mindent amit lehet, és majd döntse el az utókor, hogy mi a fontos. A történelemből ez is lehetne egy tanulság, hogy pl 2 nép háborúja esetén az utókor mindig csak az őt ért sérelmekről hall az ő tanáraitól, szüleitől stb. a másik nép sérelmeiről nem is nagyon tud. Ez pedig hosszan fennálló téves következtetésekhez, feszültséghez, gyűlölködéshez vezet.
  • atomkrumpli #26
    a gyermek szüleire vonatkozott a meg is érdemlik kijelentés, kinyomtatni meg pláne nem fogom mivel a lehető legdrágább megoldás és kétséges az időtállósága is.

    cd/dvd másolatról jutott eszembe:
    annak idején apám nagyméretű szallagra felvételeket készített (1-2 évesen versmondás, beszélgetések stb.) na most baxhatom a családi felvételeket mert ugyan a szallagok hibátlanok de nincs mivel lejátszani na ennyit fog érni pár évtized mulva a hibátlan cd/dvd másolat sajnos, talán a múzeumba majd akad egy lejátszó
  • kjasfhasdfasd #25
    Népek, állat- és növényfajok tűnnek el. Emberek tízezrei halnak meg politikusok miatt évente ezek meg holmi rohadt szemetet sajnálnak? Digitális információ, amiből olyan szinten van túltermelés, hogy az elmondhatatlan.
    Azért a második bekezdésben kibújik a szög a zsákból, hogy a politikusok izgulnak csak, hogy egyszerűen a feledésbe merülnek. A példa pont meg is érdemli. Szrény véleményem szerint a barack pont ugyanarra a sorsra fog jutni. Amikor majd lejár a mandátuma, már a feketék se lesznek rá büszkék.
    Kínában remekül csinálták annó, még az évszámot is visszapörgették, ha olyan császár tűnt el az élők sorából akikre nem lehettek büszkék.
  • pittavagyok #24
    archive.org
    Tessék szemezgetni
  • BlackRose #23
    Pedig a dolog egyszerű... a fontos adat megmarad - sőt többé kevésbé megfelelő biztonsági intézkedések és tárolás mellett - (ha már nem fontos akkor már lehet, hogy nem, de akkor már NEM FONTOS). Ide nem kell politika, aki rendelkezik az adott adattal és fontos neki az megörzi mert használnia kell neki. Ha pedig egy adatot már annyira nem értékelnek, hogy nem kell senkinek azt meg mi a fenének vigyázni, még egy marhaság amelyre az adófizetők pénzét pazarolnák. Ki az aki megmondja melyik adat fontos ha nincs olyan akinek fontos? Ha pedig van akkor az megörzi. Léteznek elképesztően biztonságos adat örzések mint pl. az Iron Mountain cég amely mélyen a föld allatt, nukleáris világháború biztos helységekben örzi pl. az USA kormány és számtalan cég fontos adatait. Az igazság, hogy fontos adat nem vesz el csak nagyon nagyon ritkán (emberi hibából).

    És igen a családi fénykép is ha értékelt akkor általában CD/DVD/Online másolatokat és sok esetben fizikai másolatot is készítenek, az igazság, hogy legtöbb kép ma amit csinálunk csak olyan laza unalomból való dolog amelyeket nem is nézünk meg soha vagy csak egyszer az életben, ami igazán fontos azt kiválogatjuk (én is és minden ismerősöm).

    Az a George W. Bush ügy pedig kurva jó, mert nem is tudtam, hogy a Fehér Ház honlapján tartják a fontos adatokat és az elnök "munkáságának" a nyomát :) kicsit naív... nem gondoljátok, hogy 2 évnél idősebb gyerek már nem is tudja elhinni :)

    Ami vistont a történészeket illeti (elnézést a kivételnek mert valójában becsülöm a történelmet és érdekel is), de az igazság, hogy most a jelenünkben is 3 forrás 5 féle képpen magyarázza azt ami jelenleg történik, mind a legfrisebb információk és tudás birtokában (nézzük csak meg a gazdasági helyzetet stb. hány féle képpen magyarázzák a "szakemberek"... akkor a kérdés amit fel kell tenni, hogy ha most a jelent nem képessek megmagyarázni akkor hogyan képessek megmagyarázni a múltat és hogyan fogják majd pl. 300 év múlva azeket a napokat amelyek adatait itt most nagyon féltik.
  • B0nFire #22
    "mert manapság sokkal több információ termelődik, mint bármikor korábban, és nem feltétlenül érdemes valamennyi arra, hogy megmaradjon az utókornak"

    Még jó, hogy ez az utolsó mondat le lett írva, mert én is pontosan ezt akartam mondani.
  • atlagember #21
    Jogos, csak a legnagyobb feladat az óriási információhalmazból azokat kiválogatni, amik érdemesek a megőrzésre.