Gyurkity Péter

A Google szerint az IT mentheti meg a világot

Bár a cím kissé túlzó, a keresőcég nem rejti véka alá saját véleményét az információs technológia, illetve az ágazat fontosabb szereplőinek jelentőségét. A vezetéknélküli hálózatoknál eközben a rádiótechnológiára számítanak.

A Google saját jótékonysági részlege, a Google.org évek óta jelentős adományokkal járul hozzá bizonyos szervezetek munkájához. Larry Brilliant igazgató szerint azonban ez csak egy a sok hasonlóan fontos kezdeményezés közül, amelyek hozzájárulása nagyon is fontos az új technológiák kifejlesztésében, nagy áttörések elérésében, valamint akár az egészségügyi problémák leküzdésében. Úgy vélik, hogy az IT vállalatok kiemelt szerephez juthatnak számos egyéb területen, ehhez azonban kellő akaratra és kezdeményezőkészségre van szükség.

Példaként említik a Bill és Melinda Gates Alapítványt, a Carter Központot, valamint a Rockefeller Alapítványt, amelyek mind-mind milliókkal járulnak hozzá kutatóprojektekhez, segélyakciókhoz és egyéb programok támogatásához. Brilliant optimista a jövőt illetően, azt azonban kiemelte, hogy összefogás és nagy akarat kell a jelentős informatikai cégek részéről, amennyiben változást szeretnének elérni olyan, mindnyájunkat érintő kérdésekben, mint például a klímaváltozás. Nem kell csodára gondolni, hiszen a Google maga például internetes térképszolgáltatásával járul hozzá bizonyos járványok felbukkanásának jelzéséhez, az érintett területeket behatárolásához, ez pedig globális léptekben is eredményeket hozhat.

A keresőcég - amely éppen a napokban tökéletesítette saját súgó rendszerét - eközben a vezetéknélküli internetelérések gyors terjedésére és az árak csökkenésére számít, amiben érdekes módon a televíziós és rádiótechnológiák szabályozása hozhat előrelépést. Az Egyesült Államokban most döntöttek a szabad televíziós sugárzási spektrum, valamint a fejlett rádiótechnológiák felhasználásának engedélyezéséről az interneteléréseket illetően. Ez megalapozhatja azon megoldások megjelenését, amelyek lehetővé tennék például a rádió felhasználását a vezetéknélküli elérések kiterjesztésében - tekintettel arra, hogy ezeknél a zárt helységek, az elválasztó falak nagy száma még mindig gondokat okozhat.

Az új rádiótechnológiák így megfelelőnek bizonyulhatnak azon területeken, ahol a Wi-Fi jelenleg csődöt mond, vagy nem kellő hatékonysággal üzemel. Ezek ráadásul a helyi televíziós csatornákat is belőhetik, ezzel pedig a nem használt, szabad spektrumot használhatják az interferencia kiküszöbölésére. Idővel a megoldások ára kellő szintre csökkenhet, ami gyors elterjedést eredményezhet - már csak a szóban forgó fejlesztések megjelenésére kell várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #3
    Szép dolog a jótékonykodás, és ezért tisztelem is többek között -ezért is- Bill bácsit, és a Rockefeller alapítványt, DE...
    jogosan merül fel bennem és másokban, hogy milyen jogon jótékonykodik valaki az én vagy mások összelopott pénzén (és itt most nem a fent említett példákra gondolok) mikor , ha azt a pénzt a zsebemben hagyták volna akkor tudnék belőle akár én is jótékonykodni...

    A fent említett példák amerikás változatát ültettem át a magyar hétköznaPI CSAlódásokba és vál(ó)ság(só)ba.
  • dondore #2
    Persze. De ezt Te is elősegíted. Ök legalább tesznek egy keveset. És Te?
  • Zoliz #1
    Nyomorultak. Azt gondolják ha unformizálják a világot akkor megmentik... épp ellenkezőleg, mindig leszek hibás almák.