Berta Sándor

2012-re lesz elektronikus betegkártya Ausztriában

Az osztrák egészségügyi minisztérium képviselői hivatalosan is bemutatták az ELGA nevű elektronikus azonosítórendszert.

"A politikai döntés már idén július 4-én meg fog születni az elektronikus betegkártya bevezetéséről" - jelentette be Clemens Martin Auer, a ELGA irányítóbizottságának elnöke, a helyi egészségügyi minisztérium illetékes részlegvezetője. Az ütemterv szerint még idén ősszel kiírják az első pályázatokat és a teljes rendszer 2012-re készül el. Közben már 2009-ben létrehoznak egy tájékoztató portált a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára, míg a gyógyszer- és radiológiai adatbázis várhatóan 2010-re készül el. Az ELGA-program összköltsége 30 millió euró.

S hogy mit kapnak a betegek a pénzükért? Nos, Clemens Martin Auer elmondta, hogy mindenekelőtt egy olyan rendszert, amely egyértelműen azonosítja őket - az adatokhoz csak a társadalombiztosítási szolgáltatóknak lesz hozzáférésük. Ezenkívül új infrastruktúrát építenek ki, amely egyaránt érinti az egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszertárak, a kórházak és az orvosok rendszereit. Külön meghatározzák majd, hogy mely információkat hol tárolják és azokhoz kik férhetnek hozzá. A betegek minderről az új honlapon tájékozódhatnak majd, ahol mindenkiről minden fontos adatot (például mikor és milyen oltásokat kapott, milyen gyógyszereket szed, milyen módszerekkel kezelték stb.) igyekeznek majd egy külön, személyre szabott profilban összegyűjteni.

"A rendszer kulcsa az elektronikus betegkártya és az azon lévő chip lesz, amely lehetővé teszi majd, hogy hozzáférhessenek a rendszerhez a betegek. De az is kideríthető lesz, hogy melyik aktába mikor és ki olvasott bele. Igyekszünk a lehető legnagyobb szintű adatvédelmet biztosítani. Ezt bizonyítja, hogy az információkkal való visszaélés bűncselekménynek minősül majd" - hangsúlyozta Clemens Martin Auer. A mostani bejelentés azért érdekes, mert nyugati szomszédunknál kísérleti jelleggel már 2005-ben bevezették az elektronikus betegkártyákat és az azonosítók a korábbi tervek szerint 2010-től lettek volna mindenki számára elérhetők.

Az új eszköz a név, a lakcím és a fontos egészségügyi adatok mellett tartalmazza az adott személy digitális fotóját, a tulajdonosának eddig beadott oltások listáját, időpontját és ezek hatásait is. Külön kategóriában jelölik, ha valaki cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenved.

Felmerült, hogy az azonosítót személyi igazolványként az online közigazgatási, valamint elektronikus banki szolgáltatások igénybe vételére és azonosításra is lehet majd használni, illetve, hogy az E-Cardokra a betegek ujjlenyomata is felkerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Ez a rendszer lesz a gyógyszergyártás halála. Most majd minden kiderül, nem lehet majd eltitkolni azokat a részleteket, amelyek alapján ténylegesen kimutatható egy adott gyógyszer globális egészségügyi hatása, hiszen a rendszer segítségével bármikor statisztika készíthető, és abból ki fognak lógni a statisztikai összefüggések.

    Más kérdés, hogy milyen embertelen visszaélésekre ad majd ez ugyanakkor lehetőséget. Ha most Gyurcsány kezében ilyen rendszer lenne, kezdhetné is a burkolt népírtást arra hivatkozva, hogy "De hát nem fizette rendesen a TB-t!"