Napi Online

Okos mobilok harca kezdődött Barcelonában

Az idei év első nagy mobiltávközlési eseményén, a várhatóan 50-60 ezer látogatót vonzó barcelonai Mobile World Congress kiállításon a mobiltelefonos internetezés legjobb lehetőségeit próbálják megvalósítani a bemutatott új termékek.

Gőzerővel folyik az ehhez szükséges készülékek, az azokon futó programok, illetve a viszonylag kicsi képernyőkhöz és a mobil használathoz illő tartalmak - a felhasználó helyéhez legközelebbi vendéglő, mozi megkeresése, fizetés mobiltelefon segítségével stb. - fejlesztése. A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója négy új multimédiás készülékét, illetve térképszoftvere legújabb változatát mutatja be. Ez utóbbi a világ első gyalogosoknak szánt navigációs rendszere. A társaság azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a Facebookkal, az egyik legnépszerűbb internetes közösségi portállal az együttműködés lehetőségeiről.

A Samsung, a piac második legnagyobb szereplője, illetve az LG Electronics olyan készülékekkel állt elő, amelyek a Mobile Linux Alapítvány szoftverének segítségével válnak zsebszámítógépekké. Az ingyenesen hozzáférhető Linux a pc-k világában a Microsoft Windows legnagyobb ellenfele, s az alapítvány szándékai szerint az lesz a mobiltelefonok meghódításáért folyó harcban is. A LiMo névre keresztelt program terjedésének lendületet adhat, hogy a két nagy dél-koreai gyártó felkarolta, s a Linux mellett szól, hogy a Google is erre építi saját mobilplatformját, a várhatóan egy év múlva piacéretté váló Androidot.

A Sony Ericsson, a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója viszont a konkurens, a Microsoft Mobile operációs rendszerre épülő okos telefonját mutatta be Barcelonában, amelyet az év végén akar piacra dobni. Emellett hat további új készülékkel is előállt a cég, amelyek közül kettő - az Apple iPhone-ja teremtette divatnak megfelelően - érintőképernyős.

Addig is azonban, amíg beköszönt a mobilinternetezés kora, a szolgáltatóknak szembe kell nézniük az Európai Bizottság (EB) távközlésért felelős biztosa, Viviane Reding legújabb árcsökkentési határidejével. A politikus - akinek kezdeményezése nyomán tavaly csökkentek az európai nemzetközi mobilhívások díjai - közölte, hogy ha július 1-jéig nem faragják le a szöveges üzenetek küldésének roamingdíjait, akkor az EB fog alacsonyabb árakat meghatározni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!