MTI

Kiállítás nyílik Puskás Tivadar telefonhírmondójáról

Puskás Tivadar és a Telefonhírmondó (A beszélő újságtól a rádióig) címmel látható kiállítás péntektől Budapesten, a Magyar Szabadalmi Hivatal konferenciatermében - közölték a szervezők.

125 éve annak, hogy Magyarországon helyszíni közvetítést valósítottak meg a Nemzeti Színház és a Vigadó között, annak pedig 115 éve, hogy Puskás Tivadar benyújtotta az "Új eljárás telefonújság szervezetére és berendezésére" című szabadalmi bejelentését, amely a Telefonhírmondó létrehozására vonatkozott - indokolta a tárlat megrendezését a hivatal. A kiállításon korabeli tárgyak, szabadalmi és egyéb dokumentumok, hang- és filmfelvételek segítségével emlékeznek Puskás Tivadarra, aki korát mintegy negyedszázaddal megelőzve először valósította meg a kötött program szerinti közösségi információ- és műsorszórást.

A tárlaton a számos eredeti külföldi szabadalmi dokumentum, és a legelső, a Telefonhírmondóra vonatkozó, az Osztrák-Magyar Monarchia szabadalmi hivatalához 1892. július 14-én benyújtott bejelentés másolata is szerepel. A bemutató egy kis része a vezetékes rádióval foglalkozik, mint a Telefonhírmondó műszaki és szellemi "utódjával". A helyszínen Puskás Tivadarral és a Telefonhírmondóval foglalkozó eredeti híradófelvételeket vetítenek, a látogatók láthatnak egy magángyűjteményből származó készüléket, s egy működő "remake" berendezésen belehallgathatnak az első napok híreibe, amelyeket mai előadók tolmácsolnak.

A kiállítást október 3-ig munkanapokon, 9-16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!