Gyurkity Péter

A Gartner a készpénz visszaszorulását jósolja

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy napjainkban a készpénz visszaszorulását vízionáljuk - főleg ha a Nyugatot vesszük alapul -, ám a Gartner ennél tovább ment és gyors változásokat vár több területen.

A kutatócég várakozásairól annak egyik elemzője, Alistair Newton beszélt az Cannes-ban megrendezett legutóbbi ITxpo találkozón. Elmondta többek között, hogy a hagyományos készpénz forgalma fokozatosan szorul majd vissza az elkövetkező években és ennek világos jelei már most megfigyelhetők egyes szolgáltatások esetében. Bár a válasz elsőre egyértelműnek tűnik, kérdés, hogy mi veszi át majd a helyét?

A Gartner szerint főként két újabb fizetési forma előretörése várható, ezek pedig a mobiltelefonon keresztül végrehajtott elektronikus tranzakciók, valamint a virtuális pénznemek használata, amelyre példa a Second Life világában használt Linden dollár. Ez utóbbi különösen érdekes, hiszen a játékok közül egyedüliként valósította meg a valós és a virtuális pénznemek közötti tiszta és legális átváltást, és több fontos szolgáltatás - mint például az eBay - is kivételez a platformmal, amikor a cserebere, a virtuális javak értékesítése kerül szóba. Itt nemcsak hogy lehetséges, hanem igen elterjedt és népszerű tevékenység a virtuális tőzsde, illetve a pénznemek közötti átváltás, hiszen így a játékosok közvetlen módon tudnak befektetni, illetve valós jövedelmet kiszivattyúzni a virtuális világból.

A folyamatban a kutatócég három fontos pillért rajzol ki: az IT fogyasztói jellegűvé válása, a pénzpiacok globalizálódása, valamint az új, most felemelkedő fizetési módszerekbe vetett alapvető bizalom. Ez hozhatja létre a pénz második forradalmát, amelynek eredményeként a digitális pénz veszi át a hagyományos érmék és bankjegyek helyét. Ez persze még odébb van, ám minden csak idő kérdése, és ahogy az első forradalom a papírpénz megjelenése volt, úgy a második ismét jelentős változást jelent majd.

A cég példákat is igyekszik említeni, kiemelve, hogy egyes szolgáltatások esetében jelentős felárat kell fizetnünk abban az esetben, ha készpénzt használunk. Az ilyen megoldások felgyorsíthatják a folyamatot, és bár a készpénz még jó ideig használatban lesz, jelentősége egyre inkább csökken majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #7
    Ezek szerint neked ilyen jelentős feketejövedelmed van? Vagy mitől félsz ennyire?
  • elmebáj #6
    A problemát abban látom, hogy a javak megszerzésének a feltételei a történelem során folyamatosan változnak. Ha már elég tőkeerős lennék, hajlanék a megoldásra, hogy az utánam jövőket gátoljam
  • halgatyó #5
    Egyre jobban "kilóg a lóláb": valakik komoly erőfeszítéseket tesznek a készpénz visszaszorítására. Jelen cikkbeli "kutatócég" (nahiszen! méghogy kutatócég..) ebbe a próbálkozásba illik bele.

    A probléma leginkább az, hogy ezzel egy közember számára áttekinthetetlen, az emberek feje fölött álló pénzhatalmat igyekeznek erősíteni. Ez a hatalom eddig csak a mérhetetlen aljasságát és gátlástalanságát bizonyította be a világban, bárhová nyúlt is. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az emberiség eddigi történelmében még nem volt egyetlen olyan mozgalom/erő/hatalom/stb., amely ezt a ránktelepedő iszonyatot felülmúlta volna aljasságban.

    Én személy szerint nem kérek ebből a pénzhatalomból. És az általuk egyre jobban erőszakolt elektronikus fizetési módokból sem.
  • wanek #4
    Arról nem is beszélve, hogy a virtuális pénzmozgásokért kezelési költséget számol(hat)nak fel, zsebből elővéve a pénzt pedig nem kerül semmibe :)
  • gere1 #3
    ha van eszuk az embereknek, akkor kizarolag keszpenzt hasznalnak, es a penzuket is otthon -szefben- tartjak. maskulonben barmikor johet a meglepi apeh bacsi reszerol. banki tranzakciokat sajnos kiadjak nekik.
  • wanek #2
    Inkább arról írnának, hogy hány jóslatuk nem jött be, ami úgy kb. 90%-ra tehető...
  • tproli #1
    Hát nálam már egy ideje igencsak visszaszorult :)