Berta Sándor

Afrikai megoldásokra építene a mobilszféra

A fejlett államokban nagy reményeket táplálnak az afrikai befektetések iránt, mivel a szakemberek azt remélik, számos ott debütáló új ötletet hasznosíthatnak később.

Már egy éve létezik a .mobi doménnév, amelyet azért hoztak létre, hogy összefogja a mobiltelefonokkal kapcsolatos tartalmakat kínáló, valamint a kifejezetten a mobil készülékeikkel az interneten szörföző felhasználók számára készült honlapokat. Ennek ellenére nem sokan regisztráltattak eddig .mobi végződésű doménnevet.

Éppen ezért érthető, hogy a mobil világ és különösen a Mobile Top Level Domain (mTLD) szervezet folyamatosan olyan új megoldásokat keres, amelyek új impulzusokat adhatnak a mobil fejlesztéseknek. Az mTLD tagja többek között a Nokia, a T-Mobile, a Vodafone, valamint a Google és a Microsoft. Különösen a két utóbbi konszern szeretne a mobil piac komoly szereplőivé válni.

Az mTLD a jövő mobil hálózatainak felépítésével és más elképzelésekkel kapcsolatos koordinációs feladatok elvégzésére létrehozta a .mobi Advisory Group (MAG) nevű testületet. A MAG most olyan projektet indított, amelynek célja az új technikák, üzleti modellek és ötletek felkutatása.

A szakemberek nem véletlenül fordulnak Afrika és a fejlődő országok felé, hiszen ezekben a régiókban az elmúlt években rendkívül dinamikusan fejlődtek és fejlődnek mind a mai napig a mobil hálózatok. Az ezekben a programokban összegyűjtött tapasztalatok pedig rendkívül nagy segítséget jelenthetnek a fejlett országok számára is.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy Indiában, Kínában és Afrikában folyamatosan nő az internetezők és a mobil előfizetéssel rendelkezők száma. Afrikában különösen a mobil banki és más szolgáltatások hódítanak, ami elsősorban a hagyományos szélessávú hálózatok és infrastruktúrák hiányára vezethető vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    Mikor lesz már 100% - ig csomagkapcsolt mobil távközlés???