Berta Sándor

Víz- és olajalapú megjelenítő

A szakemberek folyamatosan keresik a jelenleginél jobb és környezetbarátabb kijelzőket. Úgy tűnik, az LG-Philips mérnökeinek törekvéseit siker koronázta.

Az LG-Philips kutatói vizet és olajat használtak fel, a két anyag együtt képes elektromos stimuláció hatására képeket létrehozni. A megoldás neve Electrowetting lett. Az egyes képpontkamrákat megtöltik a folyadékkal. A víz tetején úszó olaj elrejti az alatta lévő területet. Amikor azonban elektromos feszültséget juttatnak a folyadékba, az olaj visszahúzódik és a felszín színe megváltozik. Amikor a feszültség megszűnik, az olaj újra a felszínre kerül.

A technológia előnye, hogy jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenlegi kijelzők és így hosszú távon akár megoldást is jelenthet a mobil készülékek energiaellátási problémáira. Az LG-Philips az Egyesült Államokban már be is nyújtotta a szabadalmi beadványát az Electrowettingen alapuló képalkotásra. Azonban maga az ötlet nem új, korábban már a Liquavista nevű cég is dolgozott hasonló kijelzőkön.

"Az LG-Philips bejelentése egyértelműen jelzi, hogy az ipar most kezd komolyan foglalkozni a technológiával" - reagált a szabadalmi dokumen tum benyújtására Johan Feenstra, a Liquavista alapítója. A vállalat a fejlesztések területén megelőzi a vetélytársát, hiszen például már kifejlesztett digitális órákba, MP3-lejátszókba és PDA-kba egyaránt beépíthető prototípusokat. Ezenkívül jelenleg is folyik egy 14, illetve egy 16 colos kijelző elkészítése.

Az átállást megkönnyítheti, hogy a technológia minden jelenlegi LCD-üzemben alkalmazható, vagyis nem jelent nagyobb többletköltséget a gyártók számára. Az Electrowetting legnagyobb előnye, hogy amíg a mobiltelefonok jelenlegi képernyői az akkumulátorban tárolt energiának a 30 százalékát emésztik fel, addig ugyanez az arány az új típusú kijelzőknél csupán néhány százalék. Így megnövelhető az akkumulátorok két feltöltés közötti ideje. Ez pedig az egyre jelentősebb web- és mobil-tv kínálat tükrében különösen fontos lehet.

Feenstra szerint az első Electrowetting technológián alapuló képernyőket használó mobil készülékek legkorábban 2009-ben jelenhetnek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #17
    ahogy télen a BKV-n lopják az olajat és nem fűtenek, ebből is kilopják az olajat még szállítás közben/előtt... 1-2 darabnál nem sok, de pár milliós rendelésnél már egészen szép mennyiség összejöhet :)
  • craesh #16
    :DDDDDD
  • r4pid #15
    És mint ahogy a BKV-nál lenni szokott magyarországra hozzák a selejteket és minden második monitor berobban az olajtól xDDDDD
  • roliika #14
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • KoviP #13
    Egy darabba nem is kell, de milliós darabszám esetén... :D Nem kell majd meglepődni az olyan híreken, hogy LG mérnökök eltűntek... :D
  • KoviP #12
    Nekem is ez jutott eszembe :D amúgy nem hülyeség a dolog, gl Nekik. ^^
  • neoG #11
    most még!de jön itt hatalmas olajválság, meg világégés.meg terroristák.természetesen.
  • matt taylor #10
    Ebbe nem fog kelleni egy hordonyi olaj:Dcsak pár deciliter az meg 100 Ft sincs
  • Scroll #9
    Drága lesz az olaj miatt!
  • L3zl13 #8
    Különböző szinek: Hallottál már a szubpixelekről?
    Az egyes pixeleken alkalmazható fokozatok már egy másik kérdés. Ha ezt nem tudja, akkor szvsz teljesen haszontalan a cucc.

    Ami azonban az energiafogyasztást illeti, én eddig úgy tudtam, hogy maga az folyadékkristály működtetése nagyon kevés energiát fogyaszt, és amin spórolni lehetne az a háttérvilágítás. Ez a cucc viszont ugyanúgy háttérvilágítást igényel.