Gyurkity Péter

Eldeformálódnak a MacBook akkumulátorok

Az Apple újabb figyelmeztetést tett közzé, amelyben arra hívják fel a felhasználók figyelmét, hogy az elmúlt egy évben megjelent noteszgépek akkumulátorai problémákat okozhatnak. Ezúttal nem a Sony termékei a felelősek.

Az Apple saját oldalán tette közzé az újabb részleteket, amelyek némi meglepetést is okoztak, hiszen kiderült, hogy a 2006 februárját követően megjelent MacBook és MacBook Pro noteszgépek újabb gondokkal küszködnek. A fő felelős ezúttal is a hordozható készülékek akkumulátora, amely egyes esetekben nem töltődik, nem ismerteti fel magát megfelelően a számítógéppel, sőt akár szabad szemmel is jól látható eldeformálódással jelezheti a problémákat.

A cég szoftveres frissítést ajánl mindazoknak, akik a fent említett - enyhébb - tüneteket tapasztalják. Ez abban az esetben jöhet jól, ha a noteszgép nem ismeri fel az akkumulátor típusát, vagy amennyiben feltűnik, hogy az egység nem tölti magát amikor a készüléket a hálózatra csatlakoztatjuk. Abban az esetben, ha a probléma a frissítést követően sem oldódik meg, ajánlatos a viszonteladókhoz fordulni, mert valószínűleg komolyabb gondról van szó. Az Apple tájékoztatása szerint olyan eset is előfordult, amikor az akkumulátor jól láthatóan eldeformálódott, ez pedig nyilván nem mindennapi fejlemény.

A vállalat igyekezett kihangsúlyozni, hogy a mostani fiaskó nincs összefüggésben a tavalyi Sony-féle botránnyal, amelyben összesen mintegy 10 millió akkumulátort hívtak vissza a különböző gyártókon keresztül és amely napjainkban is erősen érezteti hatását. Az esetet azonban legalább olyan kell venni, már csak azért is, mert bármely, 2006 februárja és 2007 áprilisa között leszállított készülék, illetve csereakkumulátor érintett lehet.

A két ügy között jelentős különbség, hogy - legalábbis az Apple állítása szerint - a mostani hibák miatt még nem kell szüneteltetni az érintett készülékek használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    Az apple jo termekei kozott volt az appleII-es (c64 szintu gep), a regi klasszikus mac-ek (van olyan ami tobb mint 20 ev utan is mukodik) es a legtobb G4-es/G5-os sorozatuk. Ugyan korabban is voltak tervezesihibas gepeik (tobbnyire a hutes volt tul gyenge), de az apple gepek minosege csak azota romlott nagyon le, amiota pc-alkatreszekre valtottak. Nem is a pc alkatreszek a hibasak, hanem a kinai gyarto, aki osszerakja a gepeket. Eddig az osszes ettol a gyartotol kikerult gepben volt valami kellemetlen rejtett hiba. (a szemem elott eddig apple, msi es hp gepek mentek tonkre, mindet a foxconn rakta ossze, es sajnos ok csinaljak mind a harom nextgen konzolt is)
  • TH448 #10
    Azért megint megszólalt a mac egó. :D Ha egy pc-vel van gond, akkor szar szutyok, ha meg a drága mac-kel, az csak pár emberre vonatkozó jelentéktelen vmi. Pedig voltak már itt, csakhogy a leállásokat(bennt maradt a gyárban a szellőző fóliája), kopásokat,... említsem, és közben felépítésileg gyakorlatilag az is pc. Persze, hibás szériák mindenhol vannak.
    zzebi: senki nem vonja kétségbe, hogy apple-nek vannak jó termékei, meg jó szolgáltatásai, de könyörgöm, annyi pénzért ezt el is várható.
    Egyébként nekem is mac-em lenne, ha annyiért árulnák itt is, mint amcsiba, de valszleg nem az osx-szel...
  • nedudu #9
    1 év alatt eladott gépekről van szó. Elszigetelt. Gratulálok.
  • csorfab #8
    Nem is beszélve arról, hogy ez egy szenzációhajhász bulvárcikk, valójában egy teljesen elszigetelt hiba az eldeformálódás.
  • WinfIlka #7
    Nem, sot a lesz egy sz es lyuk elipszilonos j, a muszaj ellenben pontos, a robusztust meg u-val kozepen irjak. Mik vannak...
  • WinfIlka #6
    Na igen, meg tul sokat var sokszor ezektol az ember, ugyanugy szamitogep mint a tobbi, lehetnek meghibasodasok. Meg amit osszeganyolt PC-nek neveznek, az sokszor -igaz amatorok altal- gondosan osszevalogatott konfiguracio. Utanaolvasgatnak forumokban, mi jo mi nem, egy kesz gep meg lehet hogy markas, de akadhat benne gyenge lancszem. Ez nyilvan asztali gepekre vonatkozik, notebooknal mashogy van.
  • AzUs #5
    Mi azaz akkumulátor? nem akumlátor? :S
  • zzebi #4
    Sajat tapasztalataim alapjan az Apple hardver altalanossagban jo minosegu, bar az biztos, hogy nem a legjobb a piacon.
    A sajat MacBook-omon rengeteg olyan aprosagot fedeztem fel, ami nagyon alapos tervezoi munka eredmenye es sokkal praktikusabba teszik a gepet. Ezeket az ember tobbnyire nem is veszi eszre elsore.
    Pl amikor legutobb egy pohar vizet sikerult raontenem kiderult, hogy spill-proof szinte az egesz gep es sem a billentyuzeten, sem szellozokon keresztul nem folyt be viz a gepbe. Amikor ezt elmeseltem az egyik Toshiba laptopos kollegamnak, akkor az elso meglepodes utan elmeselte, hogy az o laptopja annyira nem spill-proof, hogy az tavaly nyaron pl hangyak koltoztek a gepebe. :-)
    Vagy, hogy mar a legolcsobb Mac lapotopban is van gyorsulaserzekelo, ami amugy a tobbi gyartonal legfeljebb csak a high-end termekekben van (IBM/Lenovo).
    Es csak egy utolso peldakent, a Mac laptopokban nagyon jo minosegu 802.11n-es wifi modul van, es ezt meg csak ra sem irjak a dobozra (szerenyen).
    Ezernyi aprosag, ami a minosegerzetet javitja, de elsore nem is tunik fel. Mind penzbe kerul az Apple-nek (tervezoi munka + anyag- es szerelesi koltseg), tehat azt nem lehet mondani, hogy ott sporolnak, ahol lehet.

    Az akkumulatorokrol annyit, hogy az Apple tette a legtobbet annak erdekeben, hogy ne legyen gond az aksikkal: az osszes uj Mac laptopban Li-polimer akkumulator van, ami a Li-ion elemekkel ellenetetben nem tud felrobbanni, viszont cserebe dragabb. Itt is latszik, hogy az Apple szembe megy a piaci viszonyokkal: egy dragabb es modernebb technologiat alkalmaz anelkul, hogy ezt kulon reklamozna, mindezt csak azert, hogy a termekek altalanos minosege jobb legyen. Egy masik gyarto oles betukkel reklamozna a notebook dobozan, hogy nekik Li-polimer, robbanasbiztos aksijuk van.
    Az mar mas kerdes, hogy most ezekkel az aksikkal is gond van. Az ilyen gondok mindenhol elofordulnak es elsosorban a beszallito felelosseget vetik fel.
  • Gerygrey #3
    Mittomén, csak úgy mondják egyesek hogy az Apple minőség így meg úgy, meghogy az ájpod például nagyonis megéri olyan drágán mert hogy annyira minőségi hogy hihetetlen... Neszeneked.
  • WinfIlka #2
    Mikor volt minosegi az Apple hardver?