Gyurkity Péter

Sony: még az idén érkezik a videós Walkman

A Sony, minden hordozható zenelejátszók ősatyja, még az év vége előtt piacra dobja a videók megtekintését is támogató új eszközeit, amelyekkel - minő meglepetés - az iPodot szeretnék kikezdeni.

A japán óriás egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón számolt be - meglehetősen szűkszavúan - terveiről, többek között a még az idén megjelenő öt új lejátszó bemutatásával. A vállalat a minőségre helyezi a hangsúlyt és olyan egyéb funkciókra, mint zajelnyomás (noise canceling) és "tisztább" sztereó. A lejátszók több formátumot is támogatnak, igaz a másolásvédelem némileg szűkíti a kört.



Nem túl nagy meglepetés, hogy a Sony - annyi más céghez hasonlóan - az Apple uralmát szeretné megtörni. Mindezt aránylag széles kínálattal, öt különböző verzióval, újszerű, egyesek szerint parfümre emlékeztető külsővel, valamint FM rádióval érné el. A lejátszók támogatják az MP3, Windows Media, AAC, ATRAC, ATRAC Advanced Lossless és Linear PCM formátumokat, bár a digitális másolásvédelemmel érkező Windows Media és AAC számok kiesnek. "Fejlesztésünk a képi anyagokkal is megbirkózik, de a konkrét tervekről még nem nyilatkozhatok" - ennyit árult el a Sony alelnöke a sajtó képviselőinek.

Az S700 sorozat három tagja zajelnyomással (itt a fejhallgató helyett a lejátszóba épített mikrofon végzi a munkát) és FM rádióval érkezik, 1, 2 és 4 GB memóriával, áruk 150, 190, illetve 242 dollár lesz. Az S600 két tagjából hiányoznak majd ezek a funkciók, a memória pedig 1, illetve 2 GB lesz, 125 és 165 dollárért. Összehasonlításképpen: a 8 GB-os iPod Nano a szigetországban 248, a 4 GB-os változat pedig 200 dollárt kóstál. A méret és a súly közös: 87 x 27 x 15 milliméter, illetve 47 gramm. Japánban még ebben a hónapban debütálnak a lejátszók, a világ más részein pedig szintén idei rajtot ígér a cég.

A terveket illetően még annyit árultak el, hogy a teljes hordozható zenelejátszó piacon birtokolt 10 százalékos részesedést az új készülékek révén megdupláznák. Az nem világos, hogy ezt mennyit idő alatt szeretnék elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bwoay #39
    ATRAC és AAC jobb?
    azért én egy ilyen kategórikus kijelentés előtt
    megnézném egy aktuális vakteszt eredményét is,
    mondjuk hydrogenaudio.org-on.
    persze azt tudjuk, hogy a Sony szerint az ATRAC a világ legjobb formátuma :)
  • scorpeeon #38




    nem is csúnya :D
  • scorpeeon #37
    1.Miért kéne mindent megvenni jogtisztán? Csak és kizárólag a MÁSOLÁSVÉDELEMMEL ellátott wma és aac-ket nem játsza le. Ha meg olyan barom vagy, hogy másolásvldett zenei filejaid vannak, magadra vess. Nekem majdnem minden mp3ban van, ami nem is lehet másolásvédett, de ha van is 1-2 kivétel wma vagy aac, azok se másolásvédettek, az tuti, szóval mindent visz, amit kell, nem beszélj hülyeségeket.
    2. Nemtom h olvastál-e bármit is a Noise Cancellingről, mielőtt beírtad ezt a hatalmas baromságot. Ez egy kis-és bekapcsolható funkció, akinek nem kell, ANNAK NEM KÖTELEZŐ BEKAPCSOLNI, nemtom tisztában vagy-e ezzel... Nem hallod meg ha egy röpcsi zuhan feléd... Ha olvastál volna róla, szintén kiderült volna számodra, hogy nem a teljes külső zajt szünteti meg ha be is van kapcsolva a Noise Cancelling, csak a zajok háromnegyedét. Ha meg ennyire figyelni akarod, hogy mikor zuhan feléd egy repülő, akkor nem kell mp3-at venned, inkább vmi radart amin nézheted h valami elevtemült terrorista mikor fog belédrepülni éppen. És mondom: nem muszály Noise Cancellinget használni, állítsd inkább maximumra a hangerőt, ha meg akarsz süketülni. Egyszerűen fel nem fogom, hogy ha ennyire nem tudsz semmit a témáról, miért szólsz be ilyen irgalmatlan nagy hülyeséget...
  • accsakide #36
    Másolásvédelem,Hurrá.Vegyél meg minden jogtisztát,fizess mindenért sokat,aztán őrülj mert egy barom vagy.
    SySERR-nek van igaza.Legyen noname,de vigyen is el majd minden formátumot.
    Kiadsz egy valag pénzt,hogy aztán még egy valaggal rákölthess ha használni akarod?
    A Microsoft üdvöskéjére,a Zune-ra,még kiváncsi vagyok.
    Kizárja a külső zajokat.Szuper!Meg sem hallom,ha egy röpcsi zuhan felém és a mögöttem lévők jajveszékelve menekülnek.:)
  • scorpeeon #35
    Asszem pontosan erre van kitalálva ez a bizonyos noise canceling, amit tud ez az S700-as sorozat :D
  • scorpeeon #34
    Tejóég, mik vannak :D
  • Nicci #33
    ez de komoly, kéne
  • Inquisitor #32
    Lol. iRiver, iAudio mint olcsóbb cucc? :)
  • scorpeeon #31
    Találtam infót még erről a zajelnyomás funkcióról, ahhoz képest, hogy itt csak megemlítik, egészen ígéretesnek hangzik:

    "A WALKMAN® S700 sorozat remek tulajdonsága, hogy zajkioltó* funkcióval kerül forgalomba, mely ténylegesen csökkenti a háttérzajt. Mindegyik fejhallgató beépített mikrofonnal van ellátva, amely érzékeli a környezeti zajt, melyet ezután ellentétes hanghullámokat létrehozva elnyom, 75%-al csökkentve a környezeti zajt (körülbelül 12 dB 200 Hz-en).

    *A zajkioltó funkció negyedére csökkenti a környezeti zajt (körülbelül 12 dB 200 Hz-en). Nem nyomja el a környezet összes zaját. Ez a funkció csak az S700 sorozatnál található meg."

    forrás: Sony
  • dez #30
    Tudom, hogy azt írtad, csak megjegyeztem, hogy a támogatottak jobbak.