Gyurkity Péter

Apple: PowerMac a múlté, Mac Pro a menő

Több újdonsággal is készült az Apple a Worldwide Developers Conference rendezvényre: bemutatták a kétprocesszoros Mac Pro-t, a Mac OS készülő új verzióját, ám elmaradt a sokak által várt iPod frissítés.

Az Intel processzoraira épülő termékcsalád a most bemutatott Mac Pro-val vált teljessé, utolsóként az egykori PowerMac utóda csatlakozik a sorhoz. A munkaállomás alapesetben két darab 2,66 GHz-es ikermagos Xeon chippel érkezik, ám a nagyobb változat esetében az órajel a 3 GHz-et is elérheti. Mindezt 1 GB memória, 250 GB-os merevlemez, SuperDrive optikai meghajtó, valamint egy 256 MB-os GeForce 7300GT grafikus kártya egészíti ki. Az összeállítás 2500 dolláros áron kapható, belépő szintű verziója - 2 GHz-es chipekkel - 2200 dollárt kóstál.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezvényen ismertették a készülő új operációs rendszer, a Leopard egyes funkcióit. A Tigrist leváltani hivatott szoftver tíz legfontosabbnak vélt újítását mutatták be a közönségnek, amelyek közül is kiemelkedett az adatmentő és -visszanyerő alkalmazás, amely nemes egyszerűséggel az Időgép (Time Machine) nevet kapta. Ennek segítségével visszanézhetjük az egyes állományokon végrehajtott módosításokat, visszaállíthatjuk a korábbi változatokat, és természetesen az elmentett másolatokat. Az egyetlen feltétel egy második merevlemez csatlakoztatása, amely a feladat nagy részét végzi a rendszerben.

Az ígéretek szerint megújulnak a levelező, az azonnali üzenetküldő és a kereső alkalmazások (Mail, iChat, SpotLight) is, az esetek nagyobb részében kisebb-nagyobb ráncfelvarrás, valamint kiegészítések, új funkciók képében - semmi egetrengető, inkább a meglévő finomítása. "Amíg a Microsoft az OS X pár éve megjelent verzióját igyekszik lemásolni, addig mi előreugrunk a Leopárddal" - értékelte a fejleményeket magabiztosan Steve Jobs, a cég elnöke, ezen véleményével azonban nem mindenki ért egyet. Elemzők egy része úgy véli, nagy lehetőséget szalasztanak el a tavaszi megjelenéssel, hiszen így hiába hajtogatják, hogy a redmondi szoftvercég sokat késett a Vistával. Amennyiben még az idén elkészítenék a Leopárdot, nagyot szakíthatnának.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iPod zenelejátszó új változatát nem mutatták be, pedig néhányan éppen erre számítottak. Ugyanígy nem esett szó az Intel Conroe magos chipjeiről sem, amelyek pedig alaposan felborították az erőviszonyokat az asztali számítógépek piacán - kérdés, hogy az Apple mikor tervezi felhasználni saját konfigurációiban a jól sikerült sorozatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #113
    ,,Ennél kézzelfoghatóbb forrásra hivatkozz légyszíves..''

    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29973
    ,,Az ingyenes, bárki által hozzáférhető és terjeszthető szoftver egyik előnye a Microsoft Office-szal szemben, hogy rengeteg operációs rendszeren elérhető, így például a ma már a MacOS-nál nagyobb PC-bázissal rendelkező Linux disztribúciókra is.
    ''

    ,,Ja hobbysták fejlesztgetnek alatta..''
    pl ___minden___ GSM halozat amit penzert megvehetsz barmely gyartotol (ericsson lucent/alcatel nokia(/) siemens motorola...)a piacon linux alapu oprendszert hasznal minden halozati egysegen (adotornyok, switch-stationok, hasonlok) es ez csak egy pelda, ezzel foglalkozok, errol a teruletrol vannak informacioim. Termeszetesen a fejlesztes is linux alatt folyik :)

    ,,Irodai géppel még nem találkoztam amin Linux futott volna..''
    magyarorszagon en sem.

    ,,Ezt számold újra, hiszen ha webes fejlesztő vagy, akkor is szükséged van egy fejlett grafikai csomagra (a GIMP kedves próbálkozás, de még igencsak kezdetleges).''
    egy webes fejlesztes igenyeihez a GIMP tokeletesen elegendo, persze a photoshop jobb, ha tetszik meg lehet venni, es meg is szoktak, nincs ezzel semmi problema. Senki nem mondta, hogy hasznalj GIMPet, ha neked kiadvanyszerkesztes kell akkor a linux nem alternativa ezt mar leirtam melyik reszet nem erted az nem vilagos nekem.

    ,,Szerinted a multimédia, grafika, térinformatika, CAD/CAM, audiotechnika, nyomdaipar 1 ezreléket tesz ki és nem érdekes a desktop kategóriában..''
    igen.

    ,,Ne haragudj, de kiröhöglek..''
    nembaj :)

    ,,Ezek a IT ipar húzóágazatai, mert ezekben a munkákban van a legtöbb pénz. ''
    A webfejlesztes meg IT ipar a tobbi nem. Azok szamitogepeket hasznalnak olyan szinten mint egy banki alkalmazott, es az nem IT. Egy mernok-iroda sem IT. Es a CAD/CAM vegkepp nem huzoagazat. Mennyi is az eves forgalma monjduk egy olyan cegnek amelyrol en is hallottam? pl. autodesk?

    ,,Ha csak annyi lenne a szoftverválaszték minden desktop rendszerre, mint Linux-ra, akkor a mai számitógépparknak talán ezredrésze sem létezne..''
    A mai szamitogeppark 95%an explorer es outlook express fut meg jatekok es elvetve office.

    ,,Tudod én ezen ismét mosolygok..
    6 éve hangos az IT sajtó attól, hogy OSX-re nincs vírus (amit bizonyos cégek annak próbálnak hívni, azok életképtelen próbálkozások), a vírusírók és crackerek között nem kicsi dicsőséget tudna kivívni az, aki elmondhatná magáról, hogy "igen, én voltam az első aki életképes vírust készítettem a hiperbiztonságos OSX-re". ''
    Dicsoegre az amatorok hajtanak, a profik informaciora es ezen keresztul zsozsora mozdulnak csak. Ismeretlen bizonsagi reseket hasznalnak sajat nem publikalt exploitokkal es kb csak fintorognak egyet amikor valamelyik amator is raakadt a kedvenc secholejara es azt betomik. Sajnos az IT security cegek szinten csak a felprofi kategoriaba szamitanak.

    ,,Ráadásként iszonyú pusztítást tudna véghezvinni, mert itt nincs viruírtó és mindenki hisz a vírusmentességben, pluszban bizony igen nagy anyagi kárt is lehetne okozni, mert a legtöbb stúdióban (hang, videó, DTP) Mac-ek dolgoznak..''
    Es ahol van egy kis eszuk nem kotik ra meg a lokalis halozatra sem, ottvan mellette netezni egy PC.

    ,, (hiszen a vírusírók nagy része unatkozó egyetemista és az USA-ba és jó néhány más országban is a felsőoktatásban a Mac etalon, sok helyen a tananyagot DVD-n egy iBook-al adják a diákoknak) ''
    maradjunk csak az USAnal, es ha nevvel tudnal emliteni egy egyetemet ahol az ibookot is adjak a diakoknak azt megkoszonnem mert meg konkret peldarol nem hallottam, csak ,,az amerikai egyetemek nagyreszerol'' ugy am block :)

    ,,Szóval lenne ok és lehetőség is, mégsincs vírus, gondolom ez jelent valamit..''
    Mostanaban darkneteket letrehozni divat, es egy-egy ugyes tamadassal nagyobb windows-alapu darknetet lehet letrehozni mint egy-egy regio teljes MAC OSX install-base, a profik megintcsak leszarjak az OSXeket.
  • Ulkesh #112
    "desktop linux nagyobb penetracioval rendelkezik, mint az OSX, ezt mar mondtam, forras IDC, ittenvan a fingerprinted PDFem"

    Ennél kézzelfoghatóbb forrásra hivatkozz légyszíves..

    "szoftverfejlesztesre, es irodai gepnek,"

    Ja hobbysták fejlesztgetnek alatta..
    Irodai géppel még nem találkoztam amin Linux futott volna..

    "valoban nincs videovago progi ra, sot zeneszerkeszto sem, kiadvanyszerkeszto sem, es ez utobbi 3 terulet felhasznaloi kiteszik az atlag szamitogepjuzerek kb 1 ezreleket"

    Ezt számold újra, hiszen ha webes fejlesztő vagy, akkor is szükséged van egy fejlett grafikai csomagra (a GIMP kedves próbálkozás, de még igencsak kezdetleges).

    Szerinted a multimédia, grafika, térinformatika, CAD/CAM, audiotechnika, nyomdaipar 1 ezreléket tesz ki és nem érdekes a desktop kategóriában..
    Ne haragudj, de kiröhöglek.. Ezek a IT ipar húzóágazatai, mert ezekben a munkákban van a legtöbb pénz.
    Ha csak annyi lenne a szoftverválaszték minden desktop rendszerre, mint Linux-ra, akkor a mai számitógépparknak talán ezredrésze sem létezne..

    "ne haragudj ha nem veszlek komolyan amikor ertelmetlen vagdalkozason kivul masra nem vagy kepes."

    Nem haragszom, de szólufikon kívül mást Te sem tudsz felmutatni, azoknak meg az a szomorú tulajdonságuk, hogy üresek és kipukkanak...

    "Ennek az egyetlen oka az, hogy a macOSXre szarnak a hackerek,"

    Tudod én ezen ismét mosolygok..
    6 éve hangos az IT sajtó attól, hogy OSX-re nincs vírus (amit bizonyos cégek annak próbálnak hívni, azok életképtelen próbálkozások), a vírusírók és crackerek között nem kicsi dicsőséget tudna kivívni az, aki elmondhatná magáról, hogy "igen, én voltam az első aki életképes vírust készítettem a hiperbiztonságos OSX-re". Ráadásként iszonyú pusztítást tudna véghezvinni, mert itt nincs viruírtó és mindenki hisz a vírusmentességben, pluszban bizony igen nagy anyagi kárt is lehetne okozni, mert a legtöbb stúdióban (hang, videó, DTP) Mac-ek dolgoznak..
    Szóval ok az lenne, egész biztos, hogy vállalkozó is (hiszen a vírusírók nagy része unatkozó egyetemista és az USA-ba és jó néhány más országban is a felsőoktatásban a Mac etalon, sok helyen a tananyagot DVD-n egy iBook-al adják a diákoknak) Szóval lenne ok és lehetőség is, mégsincs vírus, gondolom ez jelent valamit..
  • mir #111
    a mandriva par eve meg mandrake neven futott es amerikaniaban eleg nepszeru
  • mir #110
    ,,Hehe..
    Desktop OS esetén a Linux 1-2%-ot, az OSX 6-7%-ot tesz ki, szóval ez elég humoros hozzászólás volt a részedről..''

    desktop linux nagyobb penetracioval rendelkezik, mint az OSX, ezt mar mondtam, forras IDC, ittenvan a fingerprinted PDFem a gepen nem kapod meg 20dodoert megveheted.
    ,,De kérdezhetek is, mégis mire használnák oly sokaz a Linux-ot mint desktop rendszer?''
    szoftverfejlesztesre, es irodai gepnek, es altalanos desktopnak is. valoban nincs videovago progi ra, sot zeneszerkeszto sem, kiadvanyszerkeszto sem, es ez utobbi 3 terulet felhasznaloi kiteszik az atlag szamitogepjuzerek kb 1 ezreleket, ne haragudj ha nem veszlek komolyan amikor ertelmetlen vagdalkozason kivul masra nem vagy kepes.

    ,,Ezt elég vicces kijelenteni arról a windowsról, amit ha magára hagysz internetkapcsolattal és a saját beépített védelmi rendszerével, akkor 23 perc alatt szedi össze az első vírust....''
    Ennek az egyetlen oka az, hogy a macOSXre szarnak a hackerek, nincs belole annyi, hogy megerje foglalkozni vele. kb ezert tekintheto biztonsagosnak egy altalanos desktop debian is amit nem hozzaerto managel.

    ,,No meg egy középiskolás diák kb. 10 perc alatt töri fel (nincs az az XP-s védelem, ami egy számtech laborban lévő gépet 2 tanórán át megvédene, ha nagyon unatkoznak a diákok)....''
    de, van.

    ,,Az OSX sebezhetőségéről meg ismét kiderült, hogy hazugság..''
    leszarom mirol mi derult ki. ez egy olyan dolog, hogy a geped akkor valik tokeletesen sebezhetove amikor elhiszed, hogy most mar teljesen biztonsagos. a biztonsagi resekrol altalaban a biztonsagi cegek informalodnak utoljara. most az hogy egyket balfasz egy heggesztett bizt.rest demonstralt majd lebuktak nem azt jelenti hogy biztonsagos, hanem hogy nincsenek kozismert resek, de ez nem azt jelenti hogy biztonsagos, vagy hogy nincsenek, vagy hogy masok nem tudnak ilyenekrol.

    ,,A Windows egy nagyon jó bevételi forrás, rengeteg cég léte erre alapul. Ha nem lennének vírusok, spyware-ek, akkor jópáran lehúzhatnák a rolót, így riogatni és hazudozni kell..''
    ha nem windows lenne az elterjedt, hanem osx vagy linux akkor ezekre jonnenek a spywarek, ne legyenek illuzioid arrol hogy egy operacios rendszer amit egy gyakorlatilag analfabeta is kezelni tud biztonsagos, mert a legnagyobb sechole a felhasznalo, es a spyware meg barmire keszitheto.
  • [Jakuza] #109
    Te mar megint mit beszelsz felre ?

    Meg hogy tobb OSX mint Linux.
    LOL.
    Oreg jo lenne ha osszekapnad magad, es nem irkalnal allandoan hazugsagokat ide.
    Ez kb olyan lehet, mint az elobbi "Symbian alapú mobil kb. 1-1,5 millió van összesen", mikozben csak fel ev alatt ennek a 10szereset adjak el a vilagon.
    Szoval menjel dobalozni az ilyen szamokkal az ovidba.

    Ennyire ne legyel mar szanalmas. Egy evben kb 1,2 millio OSXet adnak el.
    Kozben ilyen ismeretlen Linux mint a Mandriva
    http://lwn.net/Articles/160114/
    2,5 ev alatt elad 6-8 milliot.S kozben van meg kismillio Linux distribucio.

    Jo lenne ha nem hazudoznal itt osszevissza, hanem csak tenyeket allitanal es belinkelned a valos adatokat, mint ahogy elvarhato.
    Ez egy technikai forum, senki sem kivancsi a hazudozasaidra csak az igazsagra.
  • Ulkesh #108
    "tobb linuxot hasznalnak desktopon, mint OSXet"

    Hehe..
    Desktop OS esetén a Linux 1-2%-ot, az OSX 6-7%-ot tesz ki, szóval ez elég humoros hozzászólás volt a részedről..
    De kérdezhetek is, mégis mire használnák oly sokaz a Linux-ot mint desktop rendszer? Semmilyen komoly alkalmazás nincs rá..
    Vagy igen?
    Mondj professzionális grafikai alkalmazásokat (ja, az nincs), zenei szoftverek (ja, az sincs), kiadványszerkesztő programokat (bocsi, az sincs), animációs és tervezőprogramokat (abból sincs túl sok).. Szóval lehet vele internetezni és filmet nézni....

    "osx meg sem kozeliti a windows biztonsagi szintjet"

    Ezt elég vicces kijelenteni arról a windowsról, amit ha magára hagysz internetkapcsolattal és a saját beépített védelmi rendszerével, akkor 23 perc alatt szedi össze az első vírust....
    No meg egy középiskolás diák kb. 10 perc alatt töri fel (nincs az az XP-s védelem, ami egy számtech laborban lévő gépet 2 tanórán át megvédene, ha nagyon unatkoznak a diákok)....

    Az OSX sebezhetőségéről meg ismét kiderült, hogy hazugság..

    "A SecureWorks, a hackereket szponzoráló IT-biztonságtechnikai cég elismerte, hogy hazudott a MacBook-ok Airport kártyáinak biztonsági rését illetőleg - ilyen sebezhetőséget nem sikerült találniuk, és az Apple sem gyakorolt semmiféle nyomást rájuk, hogy ne publikálják "felfedezésüket". Továbbra is állítják, hogy utólag telepített, ezidáig ismeretlen gyártótól származó külső WLAN kártyával továbbra is lehetséges a behatolás, ennek részleteit azonban "nem szándékoznak" nyilvánosságra hozni.

    Az eredeti cikk itt olvasható:
    http://www.tuaw.com/2006/08/18/secureworks...-wireless-hack/ "

    A biztonságtechnikai cégeknek érdekük ez a hazudozás.
    Ha a felhasználók áttérnek egy jóval biztonságosabb platformra, akkor nekik jóval kevesebb lenne a bevételük..
    A Windows egy nagyon jó bevételi forrás, rengeteg cég léte erre alapul. Ha nem lennének vírusok, spyware-ek, akkor jópáran lehúzhatnák a rolót, így riogatni és hazudozni kell..
  • mir #107
    na most ne menjunk bele abba az aprosagba, hogy a biztonsagi rendszer mint olyan nem igazan materializalodik, maradjunk annyiban, hogy egy BSDbol osszeollozott osx meg sem kozeliti a windows biztonsagi szintjet, az egyetlen ok, amiert megis windowsra jonnek az ujabbnal ujabb exploitok, hogy az OSX elterjedtsege a beka segge alatt van(tobb linuxot hasznalnak desktopon, mint OSXet, en is az elobbi csoportot erositem :) ) divat utalni a microsoftot de azert ne komolytalankodjunk mar :-)
  • [Jakuza] #106
    At the end of Q1 2006 70.5 million Symbian OS phones had been shipped by licensees worldwide to over 250 major network operators.

    http://www.symbian.com/news/pr/2006/pr20068170.html
  • [Jakuza] #105
    LOL joember, legalabb az elfogultsagodban ne irnal valotlansagokat.
    Csak 2005 masodik negyedeveben adtak el 7,8 millio darabot Symbianos telefonokbol.

    http://www.symbian.com/news/pr/2005/pr20052418.html

    H1 2005 Highlights

    * Q2 2005 shipments of Symbian OS™ phones triple year on year to reach 7.8m

    * Total shipments of Symbian OS phones for the first half of the year totalled 14.5m
  • Ulkesh #104
    :)
    Symbian alapú mobil kb. 1-1,5 millió van összesen (nemcsak Nokia), OSX-ből meg kb. 35 millió....