Budai Péter

Új Canon ultrazoom fényképezőgép

A japán Canon termékpalettáján a tavaly, év elején megjelent Canon Powershot S1 IS töltötte be a nagy zoomátfogásra szomjazó amatőrök kedvencének szerepét. Most bejelentett utódja, a Canon Powershot S2 IS sem okoz majd csalódást az előző modell híveinek, hiszen az eddigi képességekre a gyártó rátett még egy lapáttal.

Az S1 IS legfőbb vonzereje kétségtelenül a 10x zoomátfogású (38-380 mm ekvivalens), stabilizátoros (erre utal az IS megnevezés), ultrahangos élességállító motorral felszerelt optikája volt, meglehetősen jó fényerővel (F2.8-3.1). Az S2 néhány területen "rákontrázott" elődjére, hiszen ugyanezeket a képességeket kapjuk 12x-es (36-432 mm ekvivalens) zoommal, némi tekintetben kissé rosszabb fényerővel, mely ez esetben F2.7-3.5. A képminőség javítása érdekében az áttervezett optikába egy alacsony szórású (UD) lencsetag is bekerült, amely leginkább az ultazoomoknál gyakorta tapasztalható színhibát hivatott orvosolni. Akinek pedig nem elég a 12x optikai zoom, az próbálkozhat az újonnan bevezetett 4x-es digitális zoomal is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A felbontás is jelentősen megnőtt, hisz 3 helyett az 5 megapixel előnyeit élvezhetik tulajdonosai, ezzel együtt pedig a manapság minden Canon digitális fényképezőben megtalálható DiGIC II képfeldolgozó processzor képességeit is kitapasztalhatják. Az S1 videóképességeire nem sok panasz volt korábban sem, és túlzottan nem is fejlesztették, maradt a 640x480-as, 30 FPS sebességű videó, de a kétféle sebesség között most már szabadon választhatunk. A kitűnő hangminőség az S2-nél sztereóban élvezhető majd. A gép külön hangfelvevőként is használható, válaszható minőséggel, maximum 2 órás felvétellel. Mozgóképből egyébként max. 1 GB méretig vagy 60 másodpercig rögzíthetünk.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az autofókusz esetén - az előd középmezős fókuszához képest - most már bármely fókuszmező szabadon megadható. Érdekes újdonság, hogy az élességállítás közelpontja makró módban 0 cm (!!!). Az még kérdéses, hogy ebből a távolságból mit makrózhatunk, de az adatlapon jól mutat. Örvendetes viszont az elődből sokszor hiányolt autófókusz segédlámpa.

Egyedülálló a gép sorozatfényképezési képessége is. A 2,4 fps-re növelt sebesség még nem lenne különleges - bár kategóriájában és megnövelt felbontását tekintve nem rossz fejlesztés -, de a sorozatban készíthető képek számának már csak a memóriakártya kapacitása szabhat gátat. A szoftvert érintő további újdonság, hogy kapunk néhány plusz motívumprogramot is, köztük a My Color módot, melyben 9-féle színben fényképezhetünk, illetve videózhatunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép külalakjában nem történt számottevő változás, de apróbb fejlesztéseket észrevehetünk a markolaton és a hátsó kezelőszerveknél. Mérete maradt nagyjából a régi, talán egy kicsit "hízott", ezzel együtt néhány grammal nehezebb gépre kell számítanunk. Az LCD monitor mérete 1,5"-ról 1,8"-ra nőtt, de felbontása számottevően nem változott. Úgyszintén igaz ez az elektronikus kereső (EVF) felbontására is, a korább 114 ezer helyett most 115 ezer képpont van. Az USB v1.1 kimenet helyett végre USB v2.0-t szereltek az új modellbe. Apró, de a hazai vásárlók számára bizonyára örvendetes újdonság, hogy a menüpontok magyar nyelven is olvashatók majd.

A gép júniusban kerül piacra, körülbelül 500 dolláros nyitóáron. Elődjének bevezető ára ugyanennyi volt. Az érdeklődők a Canon japán weboldalán megtekinthetik a géppel készült első tesztképeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takitibi #15
    Sziasztok!
    Sokunk problémája, hogy nincs magyar kézikönyv.
    Nekem van az S2-eshez, és megosztom veletek:
    http://takrisz.fw.hu
    (letöltés menüpont)
    Üdv.: TakiTibi
  • DKm #14
    Ez így van! [#nyes
  • viktorke #13
    Üdv All!
    Én nem tudom h. ti hol néztétek a gépet, de nem rég vettünk egy ilyet, 125-ért, 2év garanciával!
    Ez a gép nagyon komoly, kategóriájában a legmagasabb (sztem)!
    Sok gépet megnéztünk, de sok nem tudott ennyit... főleg a panasonic...
    Mindenkinek ajánlom :D
    CANON 4EVER
  • babajaga #12
    "Senkinek sem ajánlom!Csak a kép közepe elfogadható"

    Ezt egy 2x-es konverterről írta a használó.
  • babajaga #11
    "kkora különbségért már érdemes elmenni bécsba, avgy akárhova, vagy neten megrendelni"

    És a garancia nem kell?
  • babajaga #10
    "Szerezni kell még rá egy teleconvertert, mondjuk 2.2x-est"

    Hadd romoljon az objektív rajza.
  • Meridian #9
    Viszont az itthoni ár az elszomorító... 149e Ft...?!
    Hol áll ez párhuzamban az 500 (sőt már 470) dollárral???
    Elhúzhatnak a sunyiba az itthoni kereskedők. Ekkora különbségért már érdemes elmenni bécsba, avgy akárhova, vagy neten megrendelni.
  • Meridian #8
    Szerintem pedig fényképezőgépet fényképezőgépgyártótol kell venni.
    Canon ezek közt van - így biztos nem rossz ez a gép.
    Szerezni kell még rá egy teleconvertert, mondjuk 2.2x-est, és akkor képzeld el mit lehet művelni 25x optikai zoom-al...
  • Hegyikecske #7
    Azér egy Panasonic inkább mint vmi más ( a nagy márkákat leszámítva) Rohadt jó lehet, nekem az is naon bejön, láttad műár az új reklámjukat? akárhogy remeg tökéletes képet ad , akárhogy rázhatod :))
  • M2 #6
    Szerintem ez egy tökéletes mindentudó gép lesz amatőröknek, és még jól is néz ki... (míg mondjuk a Panasonic már nem annyira :-)