SG.hu

A Microsoft az európai kis és középvállalatokért

A Microsoft bejelentette új, európai szintű kezdeményezését, az EU Grants Advisor (EU Pályázati Tanácsadó) programot, melynek célja a kis- és középvállalati szektor technológiai fejlődésének elősegítése, és ennek révén a gazdaság versenyképességének növelése.

A mai napon, Prágában, Stanislav Gross, cseh miniszterelnök nyitóbeszédével, kezdetét vette a Microsoft Kormányzati Vezetői Fóruma (Government Leaders Forum). A két napos program során a régió legfontosabb kormányzati és üzleti vezetői találkoznak egymással, hogy megvitassák a magánszektor lehetséges szerepvállalását az e-kormányzati programok megvalósításában. A Fórum elsősorban az EU által meghirdetett Lisszaboni Agenda célkitűzéseire fókuszál, és lehetőséget kíván biztosítani a résztvevők számára, hogy megvitassák az ebben szereplő célok eléréséhez szükséges együttműködési lehetőségeket és a további lépéseket.

A Lisszaboni Agendát 2000 márciusában fogalmazta meg az Európai Tanács; a program legfőbb célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő tudás alapú gazdaságává váljon. Jean-Philippe Courtois, a Microsoft EMEA régiójának alelnöke, a Kormányzati Vezetői Fórum keretében bejelentette a Microsoft EU Grants Advisor (EU Pályázati Tanácsadó, EUGA) nevű programot. A kezdeményezés célja a kis- és középvállalati szektor (KKV) technológiai fejlődésének elősegítése az Európai Uniós támogatások elérésének megkönnyítésével.

A Microsoft által életre hívott EU Grants Advisor program a Lisszaboni Agenda irányelveivel, az azok megvalósítására fókuszáló EU programokkal összhangban került kialakításra. Az Agenda céljainak megvalósítása érdekében ugyanis az EU különböző pénzeszközöket tett elérhetővé, melyek a versenyképesség növelését hivatottak finanszírozni. Az EU által rendelkezésre bocsátott pénzeszközök lehetőséget biztosítanak a gazdaság szereplői - többek között a kis- és középvállalatok - számára, hogy pályázatok útján forrást szerezzenek technológiájuk fejlesztésére és termelékenységük növelésére.

"A Lisszaboni Agenda célkitűzései, melyek a technológiát a társadalmi és gazdasági fejlődés szolgálatába állítják, megegyeznek a Microsoft elképzeléseivel" - mondta Bill Gates. "Mint a technológiai ipar egyik vezető cége, tudatában vagyunk felelősségünknek, és az itt megjelent kormányzati és üzleti vezetőkkel együtt a legjobb megoldások kialakítására törekszünk."

A vállalat a technológiai ipar egyik legjelentősebb szereplőjeként elkötelezte magát az Unió céljainak megvalósítása mellett, és - felismerve a kis- és középvállalkozásokban rejlő lehetőségeket - nagy hangsúlyt fektet a szektor támogatására. "A Microsoft a világ minden táján igyekszik elősegíteni a gazdasági fejlődést" - mondta Jean-Philippe Courtois. "Az EU-ban működő vállalkozások túlnyomó része a KKV szektorba tartozik. Az innováció és a versenyképesség növelése révén ezek a vállalatok a gazdasági fejlődés mozgatórugói lehetnek, és meghatározó szerepet játszhatnak az EU tudás-alapú társadalmának kialakításában. Az EUGA program bevezetésével mi is hozzá kívánunk járulni ehhez a fejlődési folyamathoz."

Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kis- és középvállalat tevékenykedik, alkalmazottaik száma pedig meghaladja a 122 millió főt. Tapasztalatok szerint, ezen vállalkozásoknak mindössze 45%-a tud az igénybe vehető EU támogatások létezéséről, és csupán 4%-kuk nyújt be pályázatot. Ezeket a tényeket szem előtt tartva alakította ki a társaság az EUGA programot, annak érdekében, hogy tájékoztassa a KKV szektor résztvevőit az előttük álló lehetőségekről. A Microsoft különböző iparági partnereivel, távközlési cégekkel, bankokkal, üzleti társulásokkal és kereskedelmi kamarákkal szövetségre lépve indítja el az EUGA nevű kezdeményezést, melynek keretében arra törekszik, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatási lehetőségeit minél szélesebb körben megismertesse az európai KKV szektorral, és segítséget nyújtson számukra a megfelelő információk összegyűjtésében és a pályázatok elkészítésében.

Az EUGA különböző online és offline szolgáltatások együttesét jelenti, melyeket a Microsoft és a programban együttműködő partnerei kifejezetten a kis- és középvállalatok igényeinek megfelelően alakítottak ki. Az EUGA program szolgáltatásai közé tartozik többek között az új pályázatokról való online információnyújtás, az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó nyomtatott ismertetőanyagok terjesztése, valamint konzultációs lehetőség biztosítása a pályázni kívánó cégek számára. A konzultáció során a cégek megismerhetik az EU pályázatok pontos előírásait, a benyújtás feltételit, valamint betekintést nyerhetnek az EU döntéshozatali mechanizmusába.

Az EUGA kezdeményezés, a nemzetközi ütemezéséhez hasonlóan 2005 februárjától Magyarországon is útjára indul. Ennek megfelelően hazánkban is kialakításra kerülnek azok az online és offline szolgáltatások, melyek a KKV-k pályázati tevékenységét támogatják. A program hazai megvalósításában jelentős szerepet vállal az Axelero, és az Intel, hogy segítségükkel a vállalat teljes körű informatikai megoldásokat nyújthasson a szektor szereplői számára. Az együttműködés első lépésében pályázati portál kerül kialakításra, mely várhatóan február végétől lesz elérhető. Annak érdekében, hogy a program minél szélesebb körű szolgáltatásokkal segíthesse a vállalkozásokat, a Microsoft Magyarország a hazai gazdasági élet további kiemelt szereplőivel folytat tárgyalásokat az együttműködésről.

"A regionális EUGA programhoz nagy örömmel csatlakozott a Microsoft Magyarország is. Bízunk benne, hogy a kezdeményezés segítségével növekedhet a hazai kis- és középvállalati szektor versenyképessége és felgyorsulhat innovációs tevékenysége" - mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. "Szeretnénk megkönnyíteni a vállalatok számára az Európai Unió támogatásaihoz való hozzájutást, és ezzel együtt ösztönözni kívánjuk az információ-technológia széleskörű elterjedését, amely az európai gazdasági növekedés egyik kulcseleme lesz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!