Berta Sándor

Tízből nyolc hacker Brazíliából származik

A brazil hatóságok által elvégzett felmérés szerint a brazilok nem csak a futballban világelsők, hanem az internetes bűncselekmények elkövetésében is, legyen az hackertevékenység, vagy az illegális tartalmú pornóképek közzététele.

Sok más mellett ez derült ki a Rio de Janeiróban megrendezett nemzetközi internetes bűnügyi konferencia megnyitóján a brazil rendőrség képviselője által elmondott beszédből. A rendezvényen a világ húsz országából kereken 500 szakértő vesz részt. A brazil hatóságok szerint a világon tíz hackerből nyolc a dél-amerikai országból származik. Paulo Quintiliano rendőrfelügyelő, a konferencia főszervezője elmondta, hogy Brazíliában az interneten elkövetett pénzügyi csalások több kárt okoznak az államnak, a bankoknak és a magánszemélyeknek, mint amekkora összegeket a bankrablók zsebre tesznek.

A felügyelő kitért arra is, hogy ráadásul egyre több bűncselekmény történik az interneten, vagy az internet segítségével. Napjainkban például már a dél-amerikai országban állítják elő és működtetik a világ pedofil tartalmakat kínáló weboldalainak kétharmadát.

A legnagyobb problémát egyébként nem is a világháló által biztosított névtelenség mögé bújók személyazonosságának a megállapítása jelenti, hanem az, hogy az elkövetők többsége kihasználja, hogy az interneten nincsenek országhatárok, így a bűncselekményekre utaló nyomokat és információkat könnyedén eltüntethetik. A probléma felvetése megalapozott, hiszen a különböző dél-amerikai államok hatóságai nem igazán szoktak együttműködni egymással, így ahogy telik az idő, annál kevesebb a remény arra, hogy valaha is kiderüljön, hogy ki és hogyan követett el egy adott bűncselekményt.

Paulo Quintiliano éppen ezért azt tartja a legfontosabbnak, hogy a különböző országok nyomozóhatóságai erősítsék az együttműködésüket azért, hogy a jövőben eredményesebben tudjanak fellépni az internetes bűnözők ellen. Így már nem fordulhatna elő az, hogy a rendőri és más szervek együttműködésének hiánya, tehetetlensége vagy csupán késlekedése miatt valaki kicsússzon az igazságszolgáltatás markából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tajfun #11
    A hekker az hekker, akarhogy is magyarazza utolag a bizonyitvanyt. A krekkernek koze nincs az internethez.
  • Alien_AM #10
    " Amúgy a hackerek ált. azért törnek fel honlapokat/szervereket, hogy próbára tegyék magukat és hogy segítsenek megtalálni a biztonsági réseket, legalábbis ez a hivatalos duma. Hogy ebből mennyi igaz, az már jó kérdés. "

    8 eves szagot erzek
  • Laci73 #9
    A maradék kilenc pedig orosz :)
  • Luminas #8
    Én úgy tudom, hogy Németországban van nagy Hacker kultúra, a hacker lapoknak jelentős hányada német nyelvű :D
  • ttt ttt #7
    Ezt csak szeretnék a brazilok....
  • Sadist #4
    Nah én meg úgy tudtam, hogy az oroszok a nagy hekkerek :) Amúgy a hackerek ált. azért törnek fel honlapokat/szervereket, hogy próbára tegyék magukat és hogy segítsenek megtalálni a biztonsági réseket, legalábbis ez a hivatalos duma. Hogy ebből mennyi igaz, az már jó kérdés.
  • Pakosz #3
    Nah en a spektrumon azt lattam hogy a kinaiak a nagy heckerek... Maga a buncselekmenyt elkoveto hackerek a Crackerek... , A hacker a solid tipus!
  • arty #2
    :D

    ha olyan helyen élnél, valoszinüleg nem lenne rá pénzed, hogy gép előtt ülj... max gőzgép előtt ;)
  • The Garrett #1
    Pedig ha olyan helyen laknék eszembe se jutna gép elé ülni...

    jah és minden 5. ember kínai!

    IGen te is #5 !