Gyurkity Péter

Ingyenes Windows Server licenc a Microsofttól

A Microsoft bejelentése szerint a "Software Assurance" programban részt vevők mostantól akár ingyen is feltelepíthetik gépeikre a Windows Server operációs rendszereket, mindössze egy feltételnek kell megfelelniük.

A feltétel nem akármilyen: az ingyenes licencet kizárólag abban az esetben vehetjük igénybe, amennyiben az operációs rendszert egy úgynevezett "hideg szerveren" telepítik, amely kizárólag az elsődleges szerver meghibásodása esetén lép működésbe. A licencprogramban mostanáig a mindössze helyettesítőként működő - vagy éppenséggel nem működő - szerverek sem jelentettek kivételt, licencelésük ugyanúgy költségekkel járt, mint ténylegesen működő társaik esetében. A most életbe lépett változtatás jelentős összeg befizetésétől kíméli meg az előfizetéses programban részt vevő ügyfeleket.

A "Software Assurance" projekt már indulásakor is a terméktámogatás minőségének javítását, valamint - az előfizetéses rendszer segítségével - az ezzel járó költségek kiszámíthatóságát tartotta elsődlegesnek. A cég szóvivője kiemelte, hogy lépésükkel az előfizetéses program előnyeire szeretnék helyezni a hangsúlyt. A redmondi vállalat bejelentése egyértelműen egy újabb lépés a piaci részesedés növelését elsődlegesnek tartó stratégiában. A Linux ellen folytatott küzdelemben a Microsoft engedményekre kényszerül, ugyanis a nyílt forráskódon alapuló operációs rendszerek licencei általában korlátlan gépre történő telepítést tesznek lehetővé, míg Redmond feltételei ennél sokkal szigorúbbak - és költségesebbek.

A Microsoft döntését - némi iróniával - a kétkedők is helyeslik: "A lépés előnyökkel jár, ugyanis a kikapcsolt gépre telepített szoftver nem okozhat programozási, vagy biztonsági problémákat, és a telefonos ügyfélszolgálat munkáját sem nehezíti meg. Ki tudja, a közeljövőben az ingyenes licenc akár a még piacra sem dobott hardverekre is kiterjedhet" - fejezte ki véleményét Nick Farrell, a The Inquirer szerkesztője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #14
    jóisten, ki az a hibbant, aki szerverre winfost tesz?
  • ttt ttt #12
    A Longhorn ingyenes..., ha a próféta szól belőled... a mai tények, hogy az Xp prof. ~42000Ft. 1-2 év alatt ezt legyakni egy ekkorka cégnél nullára, hát vannak kétségeim, de legyen :-)

    A cikkhez:"Ki tudja, a közeljövőben az ingyenes licenc akár a még piacra sem dobott hardverekre is kiterjedhet" - fejezte ki véleményét Nick Farrell, a The Inquirer szerkesztője"
    Valami hasonló jutott nekem is eszembe, de ilyen diplomatikusan és irónikusan kifejteni a véleményt, gratula :-)
  • Darth Sith #9
    ezt az ökörséget...
  • Yfel #8
    Latod? Mennyivel jobb mint ha meg arra is szamlaznanak :o) (Mint ahogy eddig a W. serverrel is volt)
  • tajfun #6
    Ja, a penzes burzsujok ne fizessenek sokat, majd behozzuk a szerencsetlen csoro mezei embereken kamatostul az elmaradt hasznot. Ezaz, fizessen csak a szegeny ember a kula'kok helyett...
  • Lacc #2
    Hűűha micsoda marketing fogás!