Franczy

Véget ért a Windows NT Server 4.0 pályafutása

A Microsoft képviselői a héten bejelentették, hogy mivel az immár öt éves Windows NT 4.0 operációs rendszer felett szépen lassan eljárt az idő, a szoftvercég vezetősége úgy döntött, hogy a Windows NT Server 4.0 forgalmazását fokozatosan abba fogják hagyni.

A cég szóvivője hozzátette, a Windows NT ezen verziója már csak azért is megérett a nyugdíjazásra, mert világszerte egyre többen vásárolják a 4-es NT helyett a Windows 2000-et, illetve várhatóan a közeljövőben napvilágot látó Windows XP is óriási népszerűségnek örvend majd. A Microsofttól tehát ezentúl már nem lehet nagy tételben Windows NT Server 4.0-t vásárolni, ami leginkább a sok számítógéppel rendelkező cégeket érinti, hiszen ezen vállalatok a nagy tételű vásárlások keretein belül eddig sokkal olcsóbban jutottak hozzá a szoftverhez, mintha minden egyes számítógépre külön-külön vették volna meg az NT-t. Ez utóbbit egyébként egy ideig még biztosan megtehetik, magyarul a Windows NT 4.0-t tartalmazó dobozok egyelőre még nem tűnnek el a kereskedések polcairól.


Egy megoldás azért még létezik a cégek fentebb említett problémájára, ugyanis amennyiben egy cég nagy tételben vásárol Windows 2000 licenszeket, akkor kaphat hozzá Windows NT 4.0 Server licenszeket is, ám a szakértők egybehangzó véleménye szerint nem túl sokan használják majd ki ezt a lehetőséget, hiszen ha már egy cég egy újabb operációs rendszert vásárol, akkor általában nem vesz mellé egy régebbi változatot is, persze azért vannak kivételek. Aki egyébként esetleg nem tudná, a Windows NT Server 4.0-t a Microsoft úgy tervezte meg, hogy minél jobban helyt álljon a vállalatoknál használt szerverszámítógépeken és akár weboldalakat is lehessen üzemeltetni a segítségével.

"A Windows NT Server 4.0 "megszüntetése" egyáltalán nem meglepő, hiszen a Microsoft esetében megszokhattuk, hogy a cég vezetői időről időre felülvizsgálják, hogy mely termékük érett már meg a nyugdíjaztatásra. A 4.0-as Windows NT felett pedig már eljárt az idő, és az elmúlt időkben egyre kevesebbet tudott eladni belőle a Microsoft" - nyilatkozta Al Gillen, az IDC piackutató cég szakértője, majd hozzátette, hogy a 4-es NT forgalmazásának beszüntetésével egy időben természetesen nem tér át mindenki Windows 2000-re, vagy Windows XP-re, hiszen nagyon sok helyen még napjainkban, sőt a jövőben is kiválóan helyt tud majd állni az NT.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #1
    szegény úgy sajnálom ! pedig egy jó op. rendszer volt ! és többé kevésbé még stabilnak is mondható !