Berta Sándor

Német adóhatóság - célkeresztben az online kereskedők

Nem lehet tudni, hogy az elmúlt hónapokban elharapódzott csalások miatt-e, de átfogó razziába kezdett az online kereskedőknél a német adóhatóság.

Az északrajna-vesztfáliai adónyomozóknak például sikerült csapást mérniük az egyre inkább elburjánzó "feketézőkre", azaz az engedéllyel nem rendelkező tisztességtelen kereskedőkre. Egy hivatalos jelentés szerint az adóhatóság emberei több száz online kalmárt vontak ki a forgalomból. A hivatal azzal vádolja őket, hogy elmulasztották befizetni a bevételük után járó több tízmillió eurós adóelőleget.

Immár hónapok óta vizsgálják az adóhatóság munkatársai az internetes kereskedőket Németországban. Az "árukat kínáló" portálok között ellenőrzik az árverési oldalakat és a szexshopokat is. A nyomozók munkáját egy saját fejlesztésű, XPider névre keresztelt szoftver segíti, amely átkutatja a világhálót a kereskedőházak és boltok után és jegyzéket állít fel a különböző szövevényes üzleti kapcsolatokról és átfedésekről. Ráadásul a talált adatokat azonnal le is ellenőrzik a kereskedelmi kamaráknál és a pénzügyi hatóságoknál található bejegyzésekkel.

Az egyik nyomozó szerint egyre több magánszemély próbál szerencsét az internet sok szempontból még igen csak zavaros világában. Ez még nem is lenne baj, ám akik bevételre tesznek szert, igen gyakran elfelejtenek adózni ezután - talán azt gondolják, a névtelenség miatt soha sem talál rájuk az adóhatóság.

Az interneten bárki gazdagságra lelhet, ha ügyes és megvannak a kellő információi hogy hol keresse a szerencséjét. Elég például csak az eBay online aukciósportálra gondolnunk, amelynek több, mint 70 millió regisztrált tagja van a világ 27 országából! 2002-ben csak ezen az oldalon 15 milliárd dollár értékű áruval kereskedtek a felhasználók. Még egy adat: tavaly karácsonykor csak Németországban mintegy 2 milliárd euró értékű áru talált gazdára a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!