JohnnyCage

Sikeresen megakadályozták a Sobig.F támadását

Számítógépes biztonsági szakértők sikeresen megakadályozták, hogy a Sobig.F a napokban tevékenységének második fázisába lépjen, és további utasításokat töltsön el egyes szerverekről.

A biztonsági szakértők csütörtökön fedezték fel, hogy a Sobig.F egy olyan funkcióval rendelkezik, amely alapján a vírus minden péntek és vasárnap éjszaka további utasításokat próbál meg letölteni egyes, kijelölt szerverekről. A vírus pénteken 20 szerverrel próbált kapcsolatba lépni, de a szakembereknek sikerült kideríteni mely szerverekről van szó, és még időben izolálták azokat a Világháló többi részétől.

Antivírus szakértők attól tartottak, hogy a Sobig.F hátsó kaput nyit a megfertőzött számítógépekről, lehetővé téve ezzel bizalmas információk megszerzését, vagy esetleg óriási mennyiségű spam-mel árasztja el az e-mail rendszereket.

Mivel azonban péntek éjfélre sikerült kapcsolatba lépni az összes érintett webszerver működtetőjével, sikerült megakadályozni, hogy a vírus további információt kapjon készítőjétől. "Ha csak nem helyezték ismét üzembe valamelyik érintett rendszert szombat hajnali 3 óra előtt, sikerült kihúznunk a vírus méregfogát" - mondta Joe Stewart a számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó LURHQ biztonsági kutatója.

Stewart azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az egyik érintett rendszert éppen maga a vírus készítője helyezte üzemen kívül, hogy ezzel megtévessze a szakértőket.

Bár Stewart szerint péntek éjszaka a 20 érintett szerver nem volt elérhető, egy szerver egy pornóoldalra irányította az érintett számítógépeket. Ezen a pornóoldalon azonban nem volt olyan szoftver, amit a vírus letölthetett volna. "A szexoldal nem jelentett veszélyt" - mondta Steve Trilling, a LURHQ kutatási igazgatója. "Legfeljebb az történhetett volna, hogy a fertőzött számítógépekről érkező kérelmek túlterhelik az oldalt" - tette hozzá Trilling.

Stewart mindezek ellenére úgy véli, bár a 20 szerverrel való kapcsolatba lépést sikerült megakadályozni, a szakértők feltehetően sosem fogják megtudni, pontosan mi történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ThomasTheKoRner #16
    A lenyeg hogy jol elvagy magadba...
  • zippofcy #15
    NEM vagyok gonosz, csak realista. :)
  • zippofcy #14
    Na befejezem mer az FBI mar elindult Taszarrol.
  • zippofcy #13
    Vallas / borszin nem lenyeg, a fo hogy agyuk ne legyen.
  • zippofcy #12
    Jo allapotban levo hadsereget vennek olcson.
  • zippofcy #11
    Ha nincs agyad verd a farkad, az is feltuno :)
  • zippofcy #10
    Ha kicsi a faszod told meg egy hadsereggel.
  • zippofcy #9
    Meg nehany ilyen es szentte avatjak. Felteve hogy addig nem verik ki az amcsikat a megszallt (khmm ... felszabaditott) teruletekrol.
  • zippofcy #8
    Hurra! Halleluja! Dicsertessek az Ur! Bush apo ujabb ordogi tamadast hiusitott meg a demokracia ellen!
  • IrkaBirka #4
    hozzánk a rendszergizda szerint 220 ezer mail esett be ma.