JohnnyCage

Mérsékelt növekedés várható a félvezetők piacán

A várakozásoknál erősebb első negyedév miatt a Gartner piackutató cég mintegy 8,3 százalékos éves növekedésre számít a félvezetők globális piacán.

A Gartner szerdán kiadott, frissített előjelzése szerint a félvezetőipar összbevétele az idei évben mintegy 8,3 százalékkal fog növekedni 2002-höz képest, ami hozzávetőleg 168 milliárd dollár bevételt jelent a tavaly regisztrált 155 milliárd dollárral szemben.

A piackutató cég korábban 8,9 százalékos növekedést várt az idei évre, de a társaság elemzői szerint időközben pontosabb információk váltak elérhetővé a tavalyi év utolsó negyedének eredményeiről, illetve az idei év első három hónapjáról. A félvezetőpiac teljes 2002-es bevétele az előzetes adatok alapján számított 153,4 milliárd dollár helyett mintegy 155 milliárd dollár volt.

A Gartner elemzői úgy vélik, 2003 első negyedéve viszonylag erősen alakult, elsősorban a márciusban fellendült félvezető eladásoknak köszönhetően. A társaság jelentése ugyanakkor arra is rámutat, hogy a társaságok továbbra is meglehetősen óvatosan kezelik az elavuló PC-k leváltásának kérdését, és egyelőre inkább kivárnak az újabb PC-s beruházásokkal.

A Gartner szerint 2003-ban elsősorban a mobiltelefonok, a lapos kijelzőjű monitorok és TV-k, valamint a digitális szórakoztató elektronikai eszközök hozhatnak növekedést a félvezetők piacán. A mobiltelefonok iránti erőteljes kereslet ráadásul a chipipar számos szegmensében, mint például a memóriachipek, és képszenzorok területén is növekedést eredményez.

A Gartner mellett a Semiconductor Industry Association (SIA - Félvezetőipari Szövetség) és az In-Stat/MDR piackutató cég is növekedést vár a félvezetőiparban 2003-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!