SG.hu

Harmadával nőtt a Microsoft nyeresége

A szoftveróriás bevétele 18%-kal nőtt a legutóbbi negyedévben. Jövő héten lesz a 10. évfordulója annak, hogy Satya Nadella a vállalat vezérigazgatója lett.

Két héttel ezelőtt a Microsoft megelőzte az Apple-t, mint a legértékesebb tőzsdei vállalat, múlt héten pedig átlépte a 3 billió dolláros piaci értékelést. A Microsofton nagy a nyomás, hogy továbbra is teljesítsen, a befektetők különösen azt várják, hogy a vállalat kihasználja a mesterséges intelligencia terén megszerzett vezető szerepét. A vállalat több milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, a ChatGPT chatbot mögött álló startup cégbe, és a tavalyi évet azzal töltötte, hogy minden termékébe beépítse a mesterséges intelligencia rendszereit. A Microsoft azt mondta a befektetőknek, hogy az MI csak az idén kezd majd érdemi eredményeket produkálni, de a befektetők a korai jeleket keresik, hogy a hype mennyire fog értékesítéssé válni.

Most a Microsoft jelét adta annak, hogy megtalálta az utat, mivel a Wall Street várakozásait meghaladó bevételt és nyereséget ért el. A bevétel 62 milliárd dollár volt a decemberrel zárult három hónapban, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nyereség 21,9 milliárd dollárt ért el, ami 33 százalékos növekedést jelent. "Az MI-ről való beszélgetéstől eljutottunk az MI méretarányos alkalmazásához" - mondta Nadella. A vállalat közölte, hogy a folyó negyedévben 60 és 61 milliárd dollár közötti árbevételre számít, ami 13-15 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és magasabb működési eredményt vár a pénzügyi évben, még akkor is, ha több adatközpont építésébe fektet be a felhőalapú számítástechnika és az MI számára.

A most zárult negyedévben a Microsoft kereskedelmi felhőajánlatai nagyjából 33,7 milliárd dollárt hoztak, 24 százalékkal többet a korábbinál. A felhőalapú számítástechnika zászlóshajója, az Azure 30 százalékkal nőtt, gyorsabban, mint az előző három negyedévben. Ebből hat százalékpontért az Azure generatív MI termékei felelnek - a Microsoft a partnere, az OpenAI által kifejlesztett MI rendszereket értékesíti. "Az Azure ebben a negyedévben is részesedést növelt az MI-ben meglévő előnyünkkel" - mondta Nadella a befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésben.

A Microsoft felhőalapú termelékenységi csomagjai, köztük a Teams, a Word és az Excel kereskedelmi előfizetései 17 százalékkal nőttek. A vállalati ügyfelek még csak most kezdték el kipróbálni a Microsoft Copilot ajánlatát, amely az MI eszközöket integrálja ezekbe a termelékenységi programokba. Ezek a fejlesztések novemberben váltak széles körben elérhetővé, és havonta 30 dollárba kerülnek felhasználónként, így még az ajánlat "szerény" elfogadása is "jelentős" növekedést eredményezhet abban, amit az ügyfelek havonta fizetnek.

A játékipar a Microsoft legfontosabb fogyasztói üzletágává vált, és az eredmények között ez az első olyan negyedév, amelyben a játékkiadó Activision Blizzard a Microsoft része. Másfél évnyi, világszerte zajló hatósági vizsgálat után a vállalat október közepén zárta le az Activision megvásárlásáról szóló 69 milliárd dolláros üzletet. Az akvizíció mintegy 2 milliárd dollárral növelte a Microsoft bevételét a negyedévben, és mintegy 440 millió dollár működési veszteséget okozott. A Microsoft a múlt héten 1900 munkahelyet szüntetett meg játékrészlegén, nagyrészt a felvásárlással átvett alkalmazottakét. A Microsoft decemberben mintegy 2 százalékkal kevesebb embert foglalkoztatott, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!