SG.hu

A világ 5. leggazdagabb embere lett Steve Ballmer

Bill Gates egykori asszisztense immár az ötödik leggazdagabb ember a világon, és csak egy hellyel marad el Gates mögött a világ leggazdagabb embereit tartalmazó listán.

Steve Ballmer 1980-ban, a Microsoft 24. alkalmazottjaként került a céghez, és az elmúlt egy év alatt mintegy 117 milliárd dollárra duzzadt a vagyona a Bloomberg friss adatai szerint. Ez az összeg mindössze mintegy 5 milliárd dollárral marad el Gates 122 milliárd dollárra becsült nettó vagyonától. (Gates a Microsofttól való távozása óta jelentős összegeket adományoz emberbaráti szervezeteknek). Ballmer milliárdjaival az ötödik helyen áll a Milliárdosok Indexén, és vagyona az év eleje óta több mint 30 milliárd dollárral nőtt. Csak Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos és Bill Gates előzi meg. A top 10-et pedig Ballmer mögött Larry Ellison, Warren Buffet, Larry Page, Mark Zuckerberg és Sergey Brin zárja. Ballmer egyedülálló a TOP10-es csoportban, mivel ő az egyetlen, aki nem alapítója egy nagy üzleti birodalomnak.


Leghíresebb, és máig érvényes mondatai szerint alkalmazások (és fejlesztők) nélkül nem lehet sikeres egy platform

Ballmer a Harvard Egyetemre járt, ott ismerkedett meg Gatesszel. Míg Gates abbahagyta a tanulást a Microsoft megalapítása miatt, addig Ballmer 1977-ben diplomát szerzett alkalmazott matematikából és közgazdaságtanból. Mintegy négy évtizeddel ezelőtt az elnök asszisztenseként kezdte pályafutását a Microsoftnál, bár akkoriban inkább üzleti menedzserként tevékenykedett a gyorsan növekvő szoftvergyártónál. Végigjárta a ranglétrát, és Gates utódjaként az elnöki, majd a vezérigazgatói posztot is betöltötte. 2014-ben - ugyanabban az évben, amikor megvásárolta a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatot - lemondott vezérigazgatói tisztségéről.

Ballmer vagyonának nagy része továbbra is Microsoft-részvényekben van lekötve, nagyjából 4%-os részesedéssel rendelkezik a vállalatban. A Microsoft részvényei csak 2023-ban mintegy 40%-kal emelkedtek, ami nagyrészt a technológiai ágazatban a mesterséges intelligencia által táplált fordulatnak köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #4
    és nem mellesleg az ő izzadtságfoltjai a legnagyobbak a világon
  • felemelő #3
    Speciel nem tudok egyetlen olyan magyar cégről sem, amelyikben biztonságosabbnak érezném, ha tőkét tennék bele, részvényt vennék belőle.

    Játékból-próbából van egy MS részvényem (buta voltam több tucatot kellett volna vennem)... most 67% növekedésben van.
  • manypet #2
    Vajon miért van az az érzésem, hogy ez is csak egy ócska szektás? :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=I14b-C67EXY
  • csicso82 #1
    Csúnyán fogalmazva a vagyona egy nagy lufiban van, ami bármikor kipukkadhat.