SG.hu

Megfelezte a Twitter értékét Elon Musk

Az X jelenleg 19 milliárd dollárt ér, míg Musk egy éve 44 milliárd dollárt fizetett érte. Ez 55 százalékos csökkenés.

Amikor Elon Musk egy évvel ezelőtt megvásárolta, mindenki tudta, hogy a Twitter nem ér 44 milliárd dollárt. Most már tudjuk, hogy maga Musk szerint mennyit ér ma: 19 milliárd dollárt. Ez belső dokumentumokból derült ki, mivel ma az X alkalmazottai 19 milliárd dolláros, azaz részvényenként 45 dolláros értéken kaptak részesedést a cégben. Ez az ár 55 százalékos kedvezmény Musk eredeti vételárához képest. A dokumentumok szerint "a részvényenkénti valós piaci értéket az igazgatótanács határozza meg számos tényező alapján, az alkalmazandó adószabályoknak megfelelő módon". (Érdemes megjegyezni, hogy Musk az X elnöke, és még nem hozta létre a hivatalos igazgatótanácsot.)

"A madár kiszabadult" - tweetelte Musk az üzlet véglegesítésének estéjén, nyilvánvalóan utalva ezzel a Twitter ikonikus madár-logójára, és arra a tervére, hogy az oldalt "a szólásszabadság platformjává alakítja át világszerte". A szeszélyes milliárdos felvásárlását különböző szintű riadalom fogadta, mivel gyorsan kirúgta a felsővezetőket, leépítette a vállalat alkalmazottainak felét, és különböző politikai változtatásokat vezetett be, majd vont vissza. Egy évvel később az X néven ismert platform nagyon más, mint volt. A félretájékoztatás és dezinformáció terjedése, amely más közösségi médiaplatformokat is hasonlóan sújt, különösen nagy problémát jelent az X számára Musk átvétele után. Emiatt a Twitter a hirdetési bevételek közel 50 százalékát elvesztette és súlyos adósságokkal küzd. A tartalommoderációs politika megváltoztatása és a hirdetők visszahozása nélkül nehezen látni a platform jövőjét.

A Twitter átvétele után Musk azt mondta, hogy a vállalat kompenzációs tervét a SpaceX mintájára szeretné kialakítani, amely szintén magántulajdonban van, de lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak rendszeresen készpénzre váltsák részvényeik egy részét külső befektetők számára. Az X által az alkalmazottaknak adott részvénytípus az úgynevezett korlátozott értékpapír, más néven RSU (Restricted stock unit). Ezeket az RSU-kat a juttatás időpontjától számított négy évig lehet megszerezni, és a belső dokumentumok szerint "likviditási eseményre", például tőzsdei bevezetésre vagy a vállalat eladására van szükség ahhoz, hogy jövedelemként adózzanak.

Az X munkatársai eddig úgy dolgoztak, hogy nem tudták, mennyit ér a cég, mióta Musk megvette. Ez a részvényjuttatási információ végre választ ad erre a kérdésre, bár úgy tűnik, hogy Musk értékelése még mindig túl nagyvonalú lehet: egyik nagybefektetője, a Fidelity szerint az X 65 százalékkal kevesebbet ér, mint amikor megvásárolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Erteket sokfele keppen lehet szamolni.
    Peldaul a jelenlegi allas szerint mennyi az osszes jovobeli profit jelenerteke?
    Vagy mennyit fizetne erte most egy kulso befekteto? Ez utobbi azert erdekes, mert ha valaki tenyleg megveszi ennyiert, akkor o megprobalja visszaforditani a hajot, es kijavitani Musk hibait. Tehat valoszinuleg a Twitter tobbet er eladva, mint megtarva, es csak a profitot osszeadva.

    De ugy tunik ez inkabb csak egy hasra utott szam...

  • manson222 #2
    Fog még utcát seperni Elon Musk :DDD
  • Macropus Rufus #1
    de ő mindent (is) jobban tud. 65%-os érték csökkenés azért az nem kevés.