SG.hu

Mindenki számára hozzáférhető digitális eurót szeretne az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslattervezete a pénzügyi integráció és az elektronikus fizetések terén a verseny erősítése érdekében olyan digitális eurót kíván bevezetni, amely minden lakossági felhasználó számára ingyenesen hozzáférhető. A bevezetéséről szóló rendeletjavaslatot várhatóan június 28-án terjesztik elő.

Míg eddig nem volt világos, hogy milyen formában vezetnék be a digitális eurót, most kiderült, hogy a Bizottság nem csak a bankok, hanem elsősorban a lakosság számára szeretné elérhetővé tenni azt, mint fizetési lehetőséget. A javaslat "csökkenteni kívánja az európai lakossági fizetési piac széttagoltságát, ösztönözni kívánja a versenyt", és "ösztönözni kívánják az iparág kezdeményezéseit a páneurópai fizetési szolgáltatások nyújtására". A digitális euró emellett a technológiai fejlődésre is reagál. A digitális euró körüli vita akkor kapott először lendületet, amikor a Facebook (ma Meta) körüli konzorcium elindította a Libra projektet azzal a céllal, hogy saját digitális valutát hozzon létre. Bár a Libra-projekttel időközben felhagytak, a félelem, hogy a monetáris irányítást magánkezdeményezések veszik át megmaradt.

"Az euróövezetben szükséges egy lakossági CBDC (central bank digital currency, központi banki digitális valuta) létrehozása a készpénz kiegészítése és a hivatalos valutaformák technológiai fejlődéshez való igazítása érdekében" - olvasható a javaslattervezet indoklásában. A lakossági CBDC bevezetésével az EU más joghatóságoktól eltérő utat választana. A Svájci Nemzeti Bank például elsősorban a bankközi elszámolások megkönnyítésére használható nagykereskedelmi CBDC-ben gondolkodik.

A digitális euró törvényes fizetőeszköz lenne, ami azt jelenti, hogy a gazdasági szereplőknek el kell fogadniuk a digitális euróban történő fizetést, bár lesznek kivételek, például a 10 főnél kevesebb alkalmazottal és 2 millió eurónál kisebb éves forgalommal rendelkező mikrovállalkozások. A digitális euró mögött az Európai Központi Bank (EKB) állna, akárcsak ma a fizikai készpénz mögött. Így biztonságosabb lenne, mint a bankbetétek, amelyek mögött csak a kereskedelmi bankok és - egy bizonyos összegig - a betétbiztosítási rendszerek állnak. A digitális eurónak nem csak online, hanem offline is használhatónak kell lennie NFC-s megoldáson keresztül, azonban az offline használat csak kis értékű tranzakciók esetében lenne megengedett.


A készpénzhez hasonlóan a digitális eurónak is ingyenesen kell majd a felhasználók rendelkezésére állnia. "A fizetési számla szolgáltatást nyújtó valamennyi hitelintézet köteles lenne ügyfelei kérésére alapvető digitális eurófizetési szolgáltatásokat nyújtani" - olvasható a javaslatban. A Bizottság továbbá biztosítani kívánja, hogy az "alapvető digitális euró-szolgáltatások ingyenesen álljanak a természetes személyek rendelkezésére". Ezen túlmenően az olyan közintézmények, mint a postahivatalok vagy a helyi és regionális hatóságok is terjeszthetnék a digitális eurót, elősegítve ezzel a bankoktól független használatot. A pénzforgalmi szolgáltatóknak szintén ingyenesen kellene kínálniuk a tranzakciókat a természetes személyek számára. A kereskedőktől azonban díjat kérhetnek, de a díj nem haladhatja meg a "leghatékonyabb hasonló fizetési eszközért kért díjakat" - olvasható a javaslatban.

Korábban egyes bankok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a túl vonzó digitális euró arra késztetheti a megtakarítókat, hogy kivegyék a pénzüket a bankbetétekből, és a biztonságosabb, a központi bank által támogatott digitális eurószámlákon tárolják. Ha egy ilyen lépés túl gyorsan történne, az kockázatot jelenthetne a pénzügyi stabilitásra. Ezt a problémát elismeri a javaslattervezet, amely saját szavai szerint egyensúlyt kíván teremteni "a széles körű használat biztosítása, valamint a pénzügyi stabilitás és a hitelnyújtás védelme" között.

A Bizottság ezt a problémát úgy kívánja kezelni, hogy korlátozza a digitális euró felhalmozását. Az EKB a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében korlátozásokat vezetne be arra vonatkozóan, hogy ki mennyi digitális euróval rendelkezhet. Bár az egyének több digitális eurószámlát is használhatnának, az EKB által bevezetett birtoklási korlátok az egyének összes digitális eurószámláján tartott digitális euró összegére vonatkoznának. E birtoklási korlátok érvényesítése, valamint a pénzmosás elleni szabályoknak és az uniós szankcióknak való megfelelés szükségessége arra kényszerítené a pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy személyes adatokat dolgozzanak fel. Különösen a birtoklási korlátok érvényesítését illetően az EKB-nak is fel kellene dolgoznia személyes adatokat, de nem azonosíthatja közvetlenül a számlatulajdonost.

Mind a pénzforgalmi szolgáltatók, mind az EKB számára a javaslattervezet "megfelelő technikai és szervezeti intézkedéseket ír elő, beleértve a legkorszerűbb biztonsági és adatvédelmi intézkedéseket". Az EKB-nak nem lesz majd szabad "ügyfélkapcsolatot biztosítania", és nem férhetne hozzá a felhasználók személyes adataihoz sem. A Bizottság "biztosítani kívánja, hogy az EKB és a nemzeti bankok ne tudják közvetlenül azonosítani az egyes digitális eurófelhasználókat". Bár a javaslattervezet indoklása nem tér ki részletesen arra, hogyan kellene megoldani ezt a magánélet védelme és a nyomon követhetőség biztosítása közötti kompromisszumot, két lehetséges technológiai megoldásként "álnevesítést vagy titkosítást" említ. A digitális euróval végzett online tranzakciókra a mai digitális fizetések pénzmosás elleni szabványait kell majd alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #24
    Persze, hogy birtokolhatsz eurót, illetve bármilyen forgalomban lévő fizető eszközt. De a hivatalos Magyar fizető eszköz a Forint, nincs egyetlen egy munkáltatónak sem kötelessége téged Euróban vagy más fizető eszközben fizetnie. Fizethet abban, de az egy kettőtök közötti megállapodás része.
    Az, hogy te majd átváltod erre a bármiben megkapott fizetésed egy dolog, de nem egyenlő azzal, hogy az EU előírja minden tagállamának, hogy ebben fizessenek a munkáltatók. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen döntéssel saját magát lőné tökön eliminálva az Euró bevezetés jelenlegi szigorú szabályait. (Elég sok gazdasági feltételt kell megugrani, hogy több lépcsőn keresztül beléphess és Euróra válthasd a jelenlegi fizető eszközödet. Máskülönben összedőlne az Euró fizetőeszköz, mint egy kártyavár.)
  • Ellaberin #23
    Tudom, hogy van, nekem is tízen+ éve. De nem erről beszéltem, ha nem arról, hogy a fizetésed önkényesen nem adhatják kizárólag ilyen formában.
    Persze azt is tudom, hogy jó néhány cég így ügyeskedik, de most sem törvényesek bizonyos megoldások (bejelentve 2 órába a többi pénzt kifizetve juttatásként meg zsebbe).
  • uwu2020 #22
    Szerintem pontosan úgy volt megfogalmazva, hogy ez simán belefér.
    A tény csak annyi, hogy ezek a hírek, olyan hír pedig nincs, hogy vérborzasztó lesz.
    Ettől még bármi lehet, de ennyi erővel ne olvass híreket!
  • Kotomicuki #21
    Igen, mindenki próbál hasznot húzni a "kriptóból", az államok, azaz az élükre ültetett, megélhetési senkiháziak is elnéznek a fegyver-, ember-, szerv-, káb'szer- és egyéb kereskedésen gyűjtött vagyon gazdáinak bármit, ha az tejel nekik - és még így is megéri nekik, mert utána már "tiszta" a vértől és kíntól átitatott pénzük. Ilyen világot élünk..., és ezek után csak "lehet", hogy ezek semmibe veszik az átlag álompolgárok jogait és igényeit?!
    Naivitás az aljas üzelmeiket leplezni- és a kisembert félrevezetni próbáló, propaganda sajtóból tájékozódni..., pláne, ilyen "kényes" ügyekben, mert ugyan a lábgombáról még akár igazat is írhatnak, de nem ez az általános - ahogy ezt már nem egyszer bevallották.

    Sz'al, ha ők azt mondják, hogy "nem cél az erős kontroll kiépítése, kifejezetten nagy hangsújt fektetnek, az adatvédelemre és a szuverenotásra", akkor ennek nagyjából az ellenkezője az igaz.
  • _svd_ #17
    "Ez jó eséllyel ez azokat az országokat érintheti, ahol euró van."

    Vélhetően ez Nem az ország, hanem az EU polgársághoz fog kötődni. Attól, hogy nem az euró a magyar fizetőeszköz, te használhatsz eurót illetve birtokolhatod.
  • uwu2020 #19
    Egyébként itt is volt már cikk, ami arról szólt milyen digitális euróra lehet azámítani, és állítólag nem cél az erős kontroll kiépítése, kifejezetten nagy hangsújt fektetnek, az adatvédelemre és a szuverenotásra. Persze lehet, hogy hazudnak, de a hsz-ekben felsorolt félelmek nagy része alaptalan, legalábbis diltatórikus euróról nem beszél komolyan senki. Nyilván ha valaki a bitcoinbázist meg hasonló konteós oldalakat komolyan vesz, tud mutatni hajmeresztö véleményeket, de amit írtam hírértékū cikkekre kell érteni.
  • uwu2020 #18
    Szép volt, de a kriptó nálunk és sok más helyen most is adóköteles, és nem pilótajáték, annak ellenére, hogy hosszú a listája a csalásoknak, de aki ezt így rámondja, nyilván nem ért hozzá. Egyébként az összecsukláson túl vagyunk, mégse tūnnel el. Kicsit frissíteni kéne, ez 10 éves boomer szöveg. A hír olvasás csodákra képes, épp ma nagyon altuális lenne.
  • kvp #17
    "Azt meg nem tudom honnan jött, hogy ez egy juttatás alapú fizető eszköz lenne, mert, ha a fizetésed is ezzel adják, akkor annak szabad felhasználásúnak kell lennie."

    Mar most is van ilyen Magyarorszagon is, SZEP kartyanak hivjak es kedvezmenyes adozasu. Az euro eseten is mukodne, hogy az alap adokulcs 60%, de juttataskent csak 10%. Mindenki szabadon valaszthat, hogy a fizetese 40%-at keri szavadon felhasznalhato formaban vagy inkabb 90%-at kototten. Akinek amugy sincsennek megtakaritasai annak nem kell felnie ettol. Mint ahogy aki nem like-ol a hivatalos allasponttol eltero tartalmakat, annak se a szamla zarolastol. A legbiztosabb ha jol lathatoan tamogatja mindenhol a hivatalos velemenyt, akkor biztosan nem nezik ellensegnek, mint az usa-ban a feher kereszteny konzervativ lakossagot. (a feherhaz szerint nagyobb fenyegetest jelentenek a demkoraciara mint az arab terroristak)
  • Ellaberin #16
    Ez jó eséllyel ez azokat az országokat érintheti, ahol euró van. Azaz emiatt meg főleg, nálunk sosem lesz az euró a pénznemünk.
    Mit is szajkóztak a második megválasztásuk előtt? Valami 4-5 évet, azóta túl vagyunk a 12. éven is és egyre messzebb az a dátum, mivel rájöttek, hogy a forintot úgy inflálják, ahogy kedvük tartja - most érezzük is a 25% körüli gyengülésével, hogy mit is jelent.

    Ezen túl: senki nem rakná infláció alatt hozó állampapírba a pénzét, még a +13% fenyegetésük mellett sem, mivel - ha még is bevezethető lenne forint mellett - nagy valószínűséggel az ingyenesség arra is vonatkozna.
    Úgy vonyítanának rá, mint a kivert kóbor kutya a -20 fokos hidegben, hogy már nem játszhatnak bármit a saját kis homokozójukban.

    Azt meg nem tudom honnan jött, hogy ez egy juttatás alapú fizető eszköz lenne, mert, ha a fizetésed is ezzel adják, akkor annak szabad felhasználásúnak kell lennie.
    Az attól való félelem, hogy zárolhatják meg lenullázhatják a számládat a jelenlegi rendszerben is valós. Pl. ha kiderül, hogy bűncselekményből szerezted, már zárolhatók is a mostani bankbetétek, folyószámlák , tehát ebben nem lenne um. szigorodás.

    De mondom jó eséllyel ennek bevezetése - ismerve a döntéshozói mechanizmusokat az eu-ban - akár évtizedes messzeségben van, nálunk meg gyak. esélytelen a forintunkkal.

    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.06.21. 13:24:04
  • Kotomicuki #15
    Ami nem lehet a hatalomgyakorlás eszköze, azt be sem lehet vezetni az utóbbi évtizedekben, hívják bárminek is az adott diktatúrát.
    Épp ezért tart mindig a "fejlődés" abba az irányba, hogy a valódi szabadságjogok egyre korlátozva vannak - ezeknek elég, ha a lehetőségük adott rá, már akkor megfogják lépni; lásd brüsszelt.
    Be kéne végre látniuk az embereknek, hogy az a "szabadság", amiben részük volt a XX. században, csak arra kellett, hogy a hatalmat megszerezze magának egy kis csoport és most, hogy az már a kezükben van, minden jövőbeli intézkedés ezen szabadságjogok ellen és az ő hatalmuk stabilizálása és bármi áron való megvédése felé fog irányulni.
    Tehát, ha központilag, "fölülről" próbálják meg azt bevezetni és reklámozni, akkor abban nyugodtan lehet az akár legaljasabb hátsó szándékot is az emberiség elleni, valós veszélyként felfogni.

    A "kripto" az egy pilótajáték és csak addig létezik, amíg komoly adó- és jog-megkerülésre ad módot, amivel tisztára lehet mosni a mocskos pénzeket - ismét csak NEM a kisember érdekében létező dolog. Amint ez a lehetőség kiveszik belőle, azon mód fog összecsuklani.
    (Igen, egy-két ellenpéldát tudnál felhozni, de az a forgalom elenyésző része lesz még mindig, azaz nem ők a referencia...)