24
  • Ellaberin
    #24
    Persze, hogy birtokolhatsz eurót, illetve bármilyen forgalomban lévő fizető eszközt. De a hivatalos Magyar fizető eszköz a Forint, nincs egyetlen egy munkáltatónak sem kötelessége téged Euróban vagy más fizető eszközben fizetnie. Fizethet abban, de az egy kettőtök közötti megállapodás része.
    Az, hogy te majd átváltod erre a bármiben megkapott fizetésed egy dolog, de nem egyenlő azzal, hogy az EU előírja minden tagállamának, hogy ebben fizessenek a munkáltatók. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen döntéssel saját magát lőné tökön eliminálva az Euró bevezetés jelenlegi szigorú szabályait. (Elég sok gazdasági feltételt kell megugrani, hogy több lépcsőn keresztül beléphess és Euróra válthasd a jelenlegi fizető eszközödet. Máskülönben összedőlne az Euró fizetőeszköz, mint egy kártyavár.)
  • Ellaberin
    #23
    Tudom, hogy van, nekem is tízen+ éve. De nem erről beszéltem, ha nem arról, hogy a fizetésed önkényesen nem adhatják kizárólag ilyen formában.
    Persze azt is tudom, hogy jó néhány cég így ügyeskedik, de most sem törvényesek bizonyos megoldások (bejelentve 2 órába a többi pénzt kifizetve juttatásként meg zsebbe).
  • uwu2020
    #22
    Szerintem pontosan úgy volt megfogalmazva, hogy ez simán belefér.
    A tény csak annyi, hogy ezek a hírek, olyan hír pedig nincs, hogy vérborzasztó lesz.
    Ettől még bármi lehet, de ennyi erővel ne olvass híreket!
  • Kotomicuki
    #21
    Igen, mindenki próbál hasznot húzni a "kriptóból", az államok, azaz az élükre ültetett, megélhetési senkiháziak is elnéznek a fegyver-, ember-, szerv-, káb'szer- és egyéb kereskedésen gyűjtött vagyon gazdáinak bármit, ha az tejel nekik - és még így is megéri nekik, mert utána már "tiszta" a vértől és kíntól átitatott pénzük. Ilyen világot élünk..., és ezek után csak "lehet", hogy ezek semmibe veszik az átlag álompolgárok jogait és igényeit?!
    Naivitás az aljas üzelmeiket leplezni- és a kisembert félrevezetni próbáló, propaganda sajtóból tájékozódni..., pláne, ilyen "kényes" ügyekben, mert ugyan a lábgombáról még akár igazat is írhatnak, de nem ez az általános - ahogy ezt már nem egyszer bevallották.

    Sz'al, ha ők azt mondják, hogy "nem cél az erős kontroll kiépítése, kifejezetten nagy hangsújt fektetnek, az adatvédelemre és a szuverenotásra", akkor ennek nagyjából az ellenkezője az igaz.
  • _svd_
    #17
    "Ez jó eséllyel ez azokat az országokat érintheti, ahol euró van."

    Vélhetően ez Nem az ország, hanem az EU polgársághoz fog kötődni. Attól, hogy nem az euró a magyar fizetőeszköz, te használhatsz eurót illetve birtokolhatod.
  • uwu2020
    #19
    Egyébként itt is volt már cikk, ami arról szólt milyen digitális euróra lehet azámítani, és állítólag nem cél az erős kontroll kiépítése, kifejezetten nagy hangsújt fektetnek, az adatvédelemre és a szuverenotásra. Persze lehet, hogy hazudnak, de a hsz-ekben felsorolt félelmek nagy része alaptalan, legalábbis diltatórikus euróról nem beszél komolyan senki. Nyilván ha valaki a bitcoinbázist meg hasonló konteós oldalakat komolyan vesz, tud mutatni hajmeresztö véleményeket, de amit írtam hírértékū cikkekre kell érteni.
  • uwu2020
    #18
    Szép volt, de a kriptó nálunk és sok más helyen most is adóköteles, és nem pilótajáték, annak ellenére, hogy hosszú a listája a csalásoknak, de aki ezt így rámondja, nyilván nem ért hozzá. Egyébként az összecsukláson túl vagyunk, mégse tūnnel el. Kicsit frissíteni kéne, ez 10 éves boomer szöveg. A hír olvasás csodákra képes, épp ma nagyon altuális lenne.
  • kvp
    #17
    "Azt meg nem tudom honnan jött, hogy ez egy juttatás alapú fizető eszköz lenne, mert, ha a fizetésed is ezzel adják, akkor annak szabad felhasználásúnak kell lennie."

    Mar most is van ilyen Magyarorszagon is, SZEP kartyanak hivjak es kedvezmenyes adozasu. Az euro eseten is mukodne, hogy az alap adokulcs 60%, de juttataskent csak 10%. Mindenki szabadon valaszthat, hogy a fizetese 40%-at keri szavadon felhasznalhato formaban vagy inkabb 90%-at kototten. Akinek amugy sincsennek megtakaritasai annak nem kell felnie ettol. Mint ahogy aki nem like-ol a hivatalos allasponttol eltero tartalmakat, annak se a szamla zarolastol. A legbiztosabb ha jol lathatoan tamogatja mindenhol a hivatalos velemenyt, akkor biztosan nem nezik ellensegnek, mint az usa-ban a feher kereszteny konzervativ lakossagot. (a feherhaz szerint nagyobb fenyegetest jelentenek a demkoraciara mint az arab terroristak)
  • Ellaberin
    #16
    Ez jó eséllyel ez azokat az országokat érintheti, ahol euró van. Azaz emiatt meg főleg, nálunk sosem lesz az euró a pénznemünk.
    Mit is szajkóztak a második megválasztásuk előtt? Valami 4-5 évet, azóta túl vagyunk a 12. éven is és egyre messzebb az a dátum, mivel rájöttek, hogy a forintot úgy inflálják, ahogy kedvük tartja - most érezzük is a 25% körüli gyengülésével, hogy mit is jelent.

    Ezen túl: senki nem rakná infláció alatt hozó állampapírba a pénzét, még a +13% fenyegetésük mellett sem, mivel - ha még is bevezethető lenne forint mellett - nagy valószínűséggel az ingyenesség arra is vonatkozna.
    Úgy vonyítanának rá, mint a kivert kóbor kutya a -20 fokos hidegben, hogy már nem játszhatnak bármit a saját kis homokozójukban.

    Azt meg nem tudom honnan jött, hogy ez egy juttatás alapú fizető eszköz lenne, mert, ha a fizetésed is ezzel adják, akkor annak szabad felhasználásúnak kell lennie.
    Az attól való félelem, hogy zárolhatják meg lenullázhatják a számládat a jelenlegi rendszerben is valós. Pl. ha kiderül, hogy bűncselekményből szerezted, már zárolhatók is a mostani bankbetétek, folyószámlák , tehát ebben nem lenne um. szigorodás.

    De mondom jó eséllyel ennek bevezetése - ismerve a döntéshozói mechanizmusokat az eu-ban - akár évtizedes messzeségben van, nálunk meg gyak. esélytelen a forintunkkal.

    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.06.21. 13:24:04
  • Kotomicuki
    #15
    Ami nem lehet a hatalomgyakorlás eszköze, azt be sem lehet vezetni az utóbbi évtizedekben, hívják bárminek is az adott diktatúrát.
    Épp ezért tart mindig a "fejlődés" abba az irányba, hogy a valódi szabadságjogok egyre korlátozva vannak - ezeknek elég, ha a lehetőségük adott rá, már akkor megfogják lépni; lásd brüsszelt.
    Be kéne végre látniuk az embereknek, hogy az a "szabadság", amiben részük volt a XX. században, csak arra kellett, hogy a hatalmat megszerezze magának egy kis csoport és most, hogy az már a kezükben van, minden jövőbeli intézkedés ezen szabadságjogok ellen és az ő hatalmuk stabilizálása és bármi áron való megvédése felé fog irányulni.
    Tehát, ha központilag, "fölülről" próbálják meg azt bevezetni és reklámozni, akkor abban nyugodtan lehet az akár legaljasabb hátsó szándékot is az emberiség elleni, valós veszélyként felfogni.

    A "kripto" az egy pilótajáték és csak addig létezik, amíg komoly adó- és jog-megkerülésre ad módot, amivel tisztára lehet mosni a mocskos pénzeket - ismét csak NEM a kisember érdekében létező dolog. Amint ez a lehetőség kiveszik belőle, azon mód fog összecsuklani.
    (Igen, egy-két ellenpéldát tudnál felhozni, de az a forgalom elenyésző része lesz még mindig, azaz nem ők a referencia...)
  • uwu2020
    #14
    Abban azért igaza van, hogy igen erős technikai eszköz kerülhet a hatalom kezébe, ezelőtt hasonló sem volt. A hatalom meg változik, a CBDC-k valódi kockázatot jelentenek a magánemberek számára, viszont a fejlődést nem lehet megállítani, kellenek azok az előnyök amiket biztosítanak. Emellett azt is megjegyezném, ha véletlenül jól csinálnák meg, akár védelmet is nyújthatnak, nem feltétlenül kell a hatalomgyakorlás eszközévé tenni.
    Véleményem szerint itt lépnek a képbe a kriptók, mert szerintem csak velük együtt lehet egészséges a pénzvilág. El kell felejteni a hagyományos pénzeket, jön a digitalizáció a CBDC-kel az élen, és azok lesznek élhető helyek, ahol emellett a kriptókat is a pénzrendszerbe integrálják. Szerintem nem sok kell hozzá, hogy a kereskedelmi bankok is kapcsoljanak, hogy a kriptó rajtuk is segíthet.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.06.21. 10:58:05
  • _svd_
    #13
    "Az nem konteó, hogy sok esetben szerte a világban letiltanak bankszámlákat"

    Nyilván diktatúrákban bármi előfordulhat. Ebből a szempontból a digitális euró jobb helyzetben van, mert a tagországok felett van a jegybank, amelyik kezeli. Számlát csak bírósági végzés alapján lehet befagyasztatni és kifogásolni lehet a lefoglalást a jegybanknál. Nemzeti valuták esetében a kifogásolás sokkal reménytelenebb küldetés.

    Az ideológiai és kormányellenes élharcosok számíthatnak a zárolásra. Az átlagembert nem érinti ez a probléma. Ezért egy kicsit erőltetettnek tartom az érvedet.

    Ha élharcos vagy, tudod és leírtad, téged nem érinthet a probléma. Csak minimális pénzt tarthatsz a számládon. Ha nem tartozol ebbe a kategóriába, nincs tennivalód ebben a problémában.
    PS:
    Azért Kínát valamint Franciaországot és Kanadát egy helyen emlegetni, kicsit túlzás.
    Kínában mindenkit potenciális veszélyforrásként kezelnek.
  • Tetsuo
    #12
    Az nem konteó, hogy sok esetben szerte a világban letiltanak bankszámlákat ideológia vagy kormányellenes szándék okán. Ilyen formában ez sokkal egyszerűbb lesz; Pláne ha készpénz nem lesz, társadalmi pontrendszer mellett mindenki bólogató csicska lesz. Csak a hülye nem látja, mire megy ki a játék. Konteó persze. Mond azoknak akiket Kínában, Kanadában, Franciaországban stb. megtörtek a letiltásokkal.
  • Borg18754
    #11
    Most is vannak olyan juttatások amik csak meghatározott helyeken költhetőek el meghatározott dolgokra. Olyanok is vannak amiket ha nem használsz fel 1 éven belül akkor buktad. Persze a digitális eurónál sem az elején fogják bevezetni ezeket mert akkor senki sem akarná használni.
  • _svd_
    #10
    "Ezen lehet felhasznalasi es idolimit is."

    Nem lehet!
    Milyen alapon korlátozhatna bárki a saját pénzem használatában?
    Ha ajándékba adják azt az Eurót lehet felhasználási korlát, De saját pénzem esetében nem.
    A mostani bankok sem korlátozhatnak a pénz használatában.
    De sok ember a mostani bankok esetében mindenért fizet. Az utalásért, a készpénz felvételért, a kártyás fizetésért. A digitális euró megszünteti ezeket a költségeket.
  • Kissssss0 #9
    vicces ilyet olvasni amikor az Eu-s ügyészség élére meg olyat raktak akit már megvádoltak korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel régebben.
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2023.06.20. 19:47:07
  • Kotomicuki
    #8
    Tehát, inkább ők lopják el az országtól! Ez Magyarország szándékos megkárosítása és bűncselekmény!

    Nem volna (nekik) mindegy, hogy melyik tolvaj lopja el - mert a "baloldal" is folyamatosan bebizonyítja, hogy bizony ők se különbek, ez ügyben sem a "jobboldaltól"?!
    Ennyire irigyek Viktorra?!
    Miközben a visszatartók legalább annyira sárosak abban, ha nem jobban, mint amivel indokolják a megindokolhatatlan tettüket.
  • Cat #7
    "Magyarországnak sem hajlandóak utalni, pedig semmi joguk nem volna visszatartani a pénzeket"

    Dehogy nincs rá joguk. Nem akarják, hogy Orbán ellopja.
  • Kotomicuki
    #6
    Sajnos, annál is rosszabb, mert bármikor, bármilyen mondvacsinált indokkal letiltható, vagy akár le is nullázható a számla -> egy pillanat alatt ki lehet semmizni bárkit is vele..., és EZ a nagyon nyugtalanító benne, hiszen pl. Magyarországnak sem hajlandóak utalni, pedig semmi joguk nem volna visszatartani a pénzeket - pláne úgy, hogy közben ukrajnát, meg zeu-érettnek tekintik és ajnározzák..., a zeu mindent behálózó, belső korrupciójáról már nem is beszélve.
    Sz'al, ha egy országot el lehet szigetelni, zsarolni és tönkretenni ezzel, akkor egy egyén mennyire sérülékeny lenne ebben az elmebeteg közegben?!
    Elég csak Kanadára gondolni, ahol a kamionosokat és velük szimpatizálókat tették ezzel a módszerrel tönkre!
  • Borg18754
    #5
    " Ezen lehet felhasznalasi es idolimit is."

    Igen, pont ez vele a baj. Az elején persze sokan nem fogják látni, csak amikor már nagyrészt ez lesz használatban, vagy neadjisten törvényileg kötelező ebben kapni a fizut, akkor jön majd hogy az EU megmondja mire költheted el, és meddig...
    Félre akarsz tenni a nyugdíjas éveidre? Nana.. dolgozz csak szépen a halálodig. Majd kapsz állami nyugdíjat ha elmúltál 80 (mire elterjed talán már ennyi lesz)

    Nálam ez kb ilyen játékpénz kategória.
  • csulok0000
    #4
    sztem is egy hasznos cucc lenne, csak mint már oly sok esetben láthattuk, hogy a témában kevésbé jártas átlag nép rettegni fog tőle, amire ráerősítenek majd a konteógyárosok is és emiatt, sok idő lesz mire bekerül az emberek életébe.
  • kvp
    #3
    Nem ertem mi a baj a digitalis euroval. Ez a maganszemelyek szamara olyan lesz mint most a SZEP kartya. Egy kozponti jegybanknal vezetett online szamla. Ezen lehet felhasznalasi es idolimit is. (digitalis programozhato penz, lasd pl. SZEP kartya vagy regen a papir alapu jegyrendszer)

    A bankok szamara meg annyit jelent, hogy az o osszes digitalis penzuk is a jegybank szamlajan van es ha hitelt akarnak adni amihez nincs a szamlajukon kozvetlen fedezet, akkor azt a penzmennyiseget a jegybanktol kell kerniuk. Tehat megvalosul a teljes hitelfedzet, a bankok nem tudnak penzt gyartani, csak a jegybank tranzakcionkenti engedelyevel. Ez jo.
  • end3
    #2
    Mi még egyáltalán nem szeretnénk!
  • Tetsuo
    #1
    Nem tudjuk elkerülni, csak elodázni.