SG.hu

Megtiltanák a Metának, hogy gyerekek adataiból profitáljon

A Facebook anyacége szerint ez politikai támadás, és inkább a TikTokkal kellene foglalkoznia az amerikai törvényhozóknak. Egyre több államban kezdik egy táborba sorolni a Metát és a TikTokot a gyerekek magánéletének védelme (pontosabban megsértése) terén.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az FTC azzal vádolta meg a Facebookot és az Instagramot birtokló céget, a Metát, hogy nem megfelelő szülői felügyeleti eszközöket alkalmaz. Úgy vélik, a Metának egyszerűen meg kellene tiltani, hogy pénzt keressen a gyerekek adataiból. "A cég gondatlansága veszélybe sodorta a fiatal felhasználókat, és a Facebooknak felelnie kell a mulasztásaiért" - közölte a testület. A Meta szerint a szabályozó hatóság túllépi a hatáskörét.

Az FTC vizsgálata 2018-ban kezdődött, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica több tízmillió Facebook-felhasználó személyes adatait szerezte meg. 2020-ban 5 milliárd dollár büntetést fizettek emiatt, és az egyezség részeként beleegyeztek, hogy frissített adatvédelmi programjukat független szereplő értékelje. Az FTC szerint a független vizsgálat "számos hiányosságot és gyengeséget talált a Facebook adatvédelmi programjában", amelyek "jelentős kockázatot jelentenek a közösség számára". A szabályozó hatóság szerint a Meta annak ellenre engedélyezi a hozzáférést külső alkalmazások számára személyes adatokhoz, hogy megígérte a hozzáférés megszüntetését, ha a felhasználók 90 napon át nem használják az adott alkalmazást.


Az FTC azzal is vádolja a Metát, hogy megsértette a gyermekek online adatvédelmére vonatkozó szabályt, mivel a Messenger Kids alkalmazást félrevezetően azzal reklámozta, hogy abban csak a szülők által jóváhagyott kapcsolatokkal beszélgethetnek a gyerekek, ezzel szemben csoportos csevegésekben vagy csoportos videohívásokban idegenekkel is beszélgethettek.

Ennek eredményeképpen az FTC a 2020-as megállapodás feltételeinek szigorítását javasolja, hogy további korlátozásokat szabjon a vállalatnak, amelyek a Meta összes szolgáltatására vonatkoznának, beleértve a Facebookot, az Instagramot, a WhatsAppot és az Oculust is. A javasolt intézkedések keretében általános tilamat vezetnének be a 18 év alatti gyermekek és tizenévesek adatainak pénzzé tételére vonatkozóan. Elvárnák az új termékek bevezetésének szüneteltetését mindaddig, amíg azok nem felelnek meg teljes mértékben az adatvédelmi szabályoknak. A Meta köteles lenne megszerezni a felhasználók beleegyező nyilatkozatát az arcfelismerő technológia felhasználásához.

Minderre a Meta szóvivője, Andy Stone annyit bírt mondani, hogy mindez "politikai trükk". Szerinte a Meta-t kipécézték, "miközben lehetővé teszik, hogy kínai vállalatok, mint például a TikTok, korlátozás nélkül működhessenek amerikai földön". Az FTC elnökét, Lina Khant azzal vádolta meg, hogy az amerikai üzleti élet ellenfele. Érdemes kiemelni, hogy az öttagú Bizottságban a közelmúltbeli lemondások miatt jelenleg egyetlen republikánus sem ül, és az 3-0 arányban szavazott a végzés jóváhagyásáról.


A szabályozó hatóság igyekszik visszaszorítani az IT-óriások tevékenységét, az olyan vállalatok, mint a Meta azonban úgy vélik, hogy igazságtalanul bánnak velük. "Annak ellenére, hogy három éve folyamatosan együttműködünk az FTC-vel a megállapodás eléréséhez, nem adtak lehetőséget arra, hogy megvitassuk ezt az új, teljesen példa nélküli elméletet" - mondta Stone. Az FTC azonban úgy véli, hogy a Meta "sokadjára is megszegte adatvédelmi ígéreteit", és szigorúbb fellépést akar a fiatalabb felhasználók védelme érdekében. "Hatalmas erőforrásokat fordítottunk egy iparágvezető adatvédelmi program kiépítésére és megvalósítására az FTC-megállapodásunk feltételei szerint. Erőteljesen harcolni fogunk ez ellen a kereset ellen, és arra számítunk, hogy győzni fogunk." - áll a Meta nyilatkozatában.

A Meta védekezését gyengíti, hogy a TikTok nagyon közel áll a betiltáshoz az Egyesült Államokban, és a szövetségi államok sorra hoznak olyan törvényeket, amelyek korlátozzák a gyerekek Facebook-hozzáférését. Ezek között vannak republikánus többségű (mint Utah, Texas vagy Louisiana) és demokrata vezetésű (mint Kalifornia és New Jersey) államok vegyesen. Sarah Huckabee Sanders, Arkansas állam kormányzója éppen a múlt héten perelte be a Metát és a TikTokot, méghozzá együtt. A beadványban a TikTokot "báránybőrbe bújt farkasnak" nevezik és azt állítják, hogy a Meta úgy manipulálta a Facebookot, hogy a lehető legnagyobb mértékben függőségben tartsa a gyerekeket, és ezzel mentális egészségügyi problémákat szít az állam fiataljai körében. "Az elmúlt évtizedben végignéztük, ahogy a közösségi médiavállalatok egymás után kizsákmányolták a gyerekeinket a profit érdekében, és elkerülték a kormányzati felügyeletet" - áll Sanders közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #2
    mondjuk eleve nem kéne a felhasználók adataiból pénzt csinálni meg az ember pofájába tolni egy telefon mellett végzett beszélgetés után az ahoz füzödö reklámokat stb.
  • felemelő #1
    Annyiban egyetértek a FB-al (bárha ők nem így értették), hogy egységesen szigorúnak kellene lennie minden államnak (élen az USA) a cégek adatkezelésével.
    Függetlenül attól hogy mely országbeli a cég.

    De hát minden szentnek maga felé hajlik a keze.... az USA politikusai és cégei meg.... khmmm.... hát azok sem szentek.
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.05.05. 11:23:36