Berta Sándor

Előrejelezné a háborúkat a Bundeswehr

A rengeteg különböző adatbázisból összegyűjtött információhegyet Big Data módszerekkel és mesterséges intelligencia segítségével elemeznék ki.

A német szövetségi védelmi minisztérium mesterséges intelligencia segítségével elemezne nagy adatmennyiségeket, hogy előre tudja jelezni a krízishelyzeteket és a háborúkat. Ehhez a mesterséges intelligenciával kiértékelt adatokat ötvöznék a titkosszolgálatok által begyűjtött információkkal. A folyamat során felhasználnák a nyilvános forrásokból és a különleges katonai, valamint gazdasági adatbázisokból származó adatokat is - ez derült ki abból a válaszból, amelyet a német kormány a Die Linke nevű párt kérdésére adott.

A szaktárca meggyőződése, hogy a tanulásra képes szoftverek képesek kielemezni az adathegyeket és felismerik azokat a tendenciákat, amelyeket a szakemberek nem látnak át. A kereskedelmi, a munkanélküliségi, a bűnözési és a politikai erőszakkal kapcsolatos adatokat összekötnék a globális terrorizmus adatbázisból (GTD), a fegyveres konfliktusok adatbázisából (ACLED) és a nemzetközi sajtótudósítások gyűjteményéből (GDELT) származó információkkal. A német védelmi minisztérium tavaly december 17. óta teszteli az IBM Watson nevű platformját is, de a krízisek előrejelzésére még keresik a megfelelő szoftvert. Az elvárás az, hogy az eseményeket 6-18 hónappal előre lehessen jelezni.


Fegyveres konfliktusok a világban 1989 és 2015 között

A minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy a mesterséges intelligencia bevonása ellenére az eredményeket emberek vizsgálnák át. Erre már csak azért is szükség van, mert befutnak kiegészítő információk a világ minden tájáról, például a katonai attaséktól és a hírszerzési jelentésekből. Az elemzési helyzetet az mindenképpen bonyolítani fogja, ha a programok titkos információkat is elemeznek majd, hiszen azok megfelelő védelméről gondoskodni kell.

A védelmi mellett a külügyminisztérium is szoftveren alapuló krízis-előrejelzést tesztel. A Preview nevű projekt március eleje óta tart. A két szaktárcának a Bundeswehr (német hadsereg) müncheni akadémiája segít, az intézmény 80 adatbázist kutat át, amelyek több millió információt tartalmaznak. Ezeket alkalmassá teszik arra, hogy szoftverrel elemezhetők legyenek. Az adatokból a mesterséges intelligencia különböző lehetséges krízishelyzetek modelljeit alkothatja meg és jelenítheti meg grafikusan. A szakértők ezután regionális szintig vizsgálhatják az egyes államokat és egyetlen pillanat alatt felismerik majd, ha a program egy szituációt kritikusnak tart.

Carlo Masala kutatásvezető, a Bundeswehr akadémiájának nemzetközi politikai professzora kijelentette, hogy a riasztások egy lámparendszerhez hasonlóan jelenhetnek meg. A zöld szín fogja jelölni a stabil helyzetet, a sárga szín a kiemelt óvatosságot, míg a piros szín azt, hogy a helyzet bármikor robbanhat. A cél nem az emberi elemzők lecserélése szoftverekre, ugyanis a mesterséges intelligencia nem tudja megbecsülni a szociális interakciókat. Amennyiben például Szudánban két csoport fegyvert ragad, hogy egymás ellen harcoljon, ugyan a mesterséges intelligencia képes lesz előrejelezni, hogy a következő évben ez a harc eszkalálódhat, de azt már nem tudja majd megmondani, hogy a két milícia vezetője leül-e egymással tárgyalni egy esetleges tűzszünetről.

A korlátok nyilvánvalóak: a dolog inkább hasonlít a földrengés-előrejelzésre, hiszen inkább csak egy kockázati térkép készíthető. A történelem nem lineárisan egymást követő, logikusan szervezett események sorozata. Az elemzők még választásokat sem tudnak megjósolni (lásd Trump győzelme vagy a Brexit), nemhogy az azok által okozott változásokat. Az elemzések pontosságát erősen korlátozza az elérhető adatok minősége és pontossága, mivel pont a zűrősebb helyeken nem szabad a sajtó és gyakran a közösségi médiát is cenzúrázzák. A burmai dzsungelben például internet sincs, és maximum a fénykibocsátás műholdas elemzésére lehet támaszkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leeloodallas #39
    Te nem alap szinten vagy beteg. Persze ezt sosem fogod felismerni, még ha a világon mindenki azt mondja, akkor sem. Minden ellenállítás a beteg téveszméidet erősíti, sőt bármilyen információ akár direkt, akár indirekt.
    szaniszlólaci pepita.
  • leeloodallas #38
    A legjobb hazugság mindig az, ami két igazság közé van elrejtve... ;)
  • morguldae #37
    Nem kell ide előrejelzés. Az USA kormánya mindig tudja, hogy épp hol akar újabb háborút kirobbantani. Szimplán csak meg kell őket kérdezni....
  • NEXUS6 #36
    Érdekelnek a szabadkőműves történetiséggel foglalkozó dolgok, de magam részéről egy idejétmúlt kezdeményezésnek, egyfajta spirituális alapú társadalomjobbító jellegű hülyeségnek tartom, ami már rég elveszítette a létjogosultságát, de sajnos tovább tartották, tartják életben ebben a formában ezt a mozgalmat, mint kívánatos lenne. Ilyen szempontból lehet káros, de azért nem okolnám a világ ősszes bajáért őket. :)

    Két erősen megkérdőjelezhető, de úgy tűnik náluk még is általános nézetet tartok problémásnak. Az egyik ez a furcsa fajelmélet, hogy a fajok keveredésével valami új embert, valami spirituálisan is megokolt alkímián alapuló übermensht akarnak létrehozni. Jézus, ezek a XXI. szd-ban élnek!? Nem veszik észre, hogy az emberek kultúrák összekényszerítésével nem megoldják, hanem súlyosbítják a konfliktusokat, problémákat. És ennek ma már kemény tudományos, szociálpszichológiai hátterét is fetárták, amiről ők úgy tűnik nem vesznek tudomást. Nem látják, hogy az embernek a közösség és a kultúra ad konkrét identitást. Egy valami őskeresztény álomvilágban élnek, hogy az embernek csak az isteni valója az igazi identitás (Adam Kadmon), a többit le lehet xarni, sőt el kell törölni. Igen, aranyos gondolat, de a nyelvemet amin kereszteül a többi emberrel kommunikálok, nem istentől kaptam, hanem anyámtól a családomtól, a szűkebb és tágabb közösségtől. Apróság.

    Aztán ott van a Malthus-i jellegű nézetük az emberiségről, hogy olyanok vagyunk mint a nyulak, hogy erőforrásainkon túl szaporodunk és ezt meg kell akadályozni. És nagyon úgy tűnik, hogy eldöntötték, hogy ki fog életben maradni és ki nem. Nem tűnik korrektnek, hogy nem csak hogy nem kérdeztek meg, de nem is közlik nyiltan, hogy ezt akarják, márpedig nekem is az jött le, hogy pont ez a helyzet.

    Azonban szerintem sokkal nagyobbnak és erősebbnek mutatják magukat, mint amilyenek valójában, ami nem azt jelenti, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk őket, akkor nem tudnak kárt okozni a hülyeségeikkel.
    De nem csak ők konspirálnak, fondorlatoskodnak szép titokban, mert ugye ez a politika egyik lényege, de pont ezért nem mindenki szabadkőműves, aki így tesz.
    Ma már inkább csak néhány kiöregedett arisztokrata gyülekezete, akik a régi szép napokat, amikor a csúcson voltak ennek útján akarják újraéleszteni. Meg néhány újgazdag üzletember, akik még nagyobb hatalomra vágynak, mint amit a pénzükkel meg tudnak vásárolni.
    Szerintem. :)
  • overseer-7 #35
    Pontosan úgy van ahogy leírtad.
    Minden szavával egyetértek.

    Még annyit hozzátennék, hogy csak az nem látja az igazságot aki NEM AKARJA ÉSZRE VENNI.. vagy akit azért fizetnek, hogy NE VEGYE ÉSZRE.

    Nagyon nagyon sok ilyen ember van az előbbiből, akik a kommersz agysorvasztó, szórakoztató műsorokat és médiát fogyasztja.. full 24/7 ben.

    Az utóbbiból is nagyon sok ilyen liberális megmondó ember dolgozik.. pont az európai őslakosok érdekével szembe szállva.
    Nem tudom mi abban a liberális, hogy a teljes európai lakosságra rákényszerítik a fajkeveredést az etno-komformizmust, a szuper-normalizálást.
    Mintha megint a szovjet únióban élnénk.. de most a nyugat csinálja.

    Kalergi nem csak szabadkőműves volt.. ő egyben az arisztokrata elithez tartozott.. és a nagy hatalmú nemzetközi illumináti hálózatnak is dolgozott.
  • NEXUS6 #34
    A Római birodalom bukása óta újra és újra felmerült egy egységes Európa létrehozása. Értelem szerűen ennek az a nemzet lesz, lett a legnagyobb haszonélvezője, aki ennek élén áll. Nagy Károly volt talán az első olyan uralkodó, aki ennek a lehetőségnek a közelébe jutott, következő hódító Napoleon aztán Hitler volt, aki ezt megteremthette volna, uralkodásuk hatalmi jelképiségében is visszanyúltak a Római birodalmig. Utolsó kettőt az angolszász hatalmak sikeresen megakadályozták.

    Ezért volt aztán meglepetés a II. vh után, hogy az USA rábólintott az európai integrációs törekvésekre, de ugye az ő érdekük ekkor már az volt, hogy inkább egy erős egységes Európa legyen, mint egy szovjetek által megszállt Európa. Az európai integrációval kapcsolatos háború utáni különböző, sokszor titkos tárgyalásokat Kalergi, vagy az általa alpítótt Páneurópai kezdeményezésben résztvevő, vagy azzal egyetértő emberek inicializálták, koordinálták. Kallergi addigra már évtizedek óta folyattott a kormányoknál lobbi tevékenységet ebben az ügyben. Azonban ő egy kultúrálisan eléggé gyökértelen osztrák főnemesként értelemszerűen az egyesülésnek nem a nemzeti kultúrális aspektusát tartotta a legfontosabb szempontnak, hanem a politikai gazdasági oldalt. Több oldalról a mozgalom egy elég elitista kezdeményezés volt, ami a kor leghíresebb politikai, szellemi vezető személyiségeit (pl. Einsteint) célozta meg.
    A létrejött EU habár vezetésében megtartotta ezt az elég elitista jelleget, de nem mondható hogy egyértelműen és kizárólag csak a szabadkőműves Kalergi gyermeke lenne. Szerencsére.

    Szóval a történelmi tényeket nézve:
    Kalergi szabadkőműves volt? Igen.
    Titkos tárgyalásokat folyatott a kor vezetőivel? Igen.
    Voltak eléggé perverz, nemzeti kultúra ellenes gondolatai? Igen.
    Szellemileg a mostani EU egyik alapítójának tekinthető? Igen, az Örömódát is ő javasolta himnuszként pl.
    Vannak most is olyan titkos tárgyalások, műveletek, amelyek jobban befolyásolják a világ sorsát, mint ami a médiában látott eseményekből az átlag hírolvasónak szembe tűnik? Igen.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.07.31. 10:28:33
  • overseer-7 #33
    én nem azért írok erről a témáról mert trolkodni akarok, vagy magamra akarom irányítani a figyelmet..

    engem a globális pénz elit.. mint téma 2001 09. 11. óta foglalkoztat.

    Minden féle információt felkutattam velük kapcsolatban..amik elérhetőek voltak és nem titkosak. Sokkal több titkos, elérhetetlen infó van szerintem.
    De amit tudni lehet róluk.. abból úgy sejtem, hogy az elérhető csak a jéghegy csúcsa.

    Elég nagy probléma az, hogy a nyugati világban IS.. cenzúra van..
    bizonyíték kell?.. olvass Udo Ulfkotte írásokat.

    A titkos nemzetközi projectekről akarsz tudni.. olvass volt CIA ügynökök írásait.. és olyan alternatív hírportálokat.. amik a pénz elittel foglalkoznak.. majd az információt amit olvasol.. ellenőrizd a forrásait, és az igazságtartalmukat.

    Ez nem nehéz ..de munkával jár. Foglalkozni kell vele..

    miért kell foglalkozni ezzel a pénz elittel?
    Mert háborúkat robbantanak ki.. társadalmakat manipulálnak.. becsapják és megvezetik az embereket.. országokat adósítanak el és juttatnak csődbe..
    világ válságokat idéznek elő..
    ezt tették a múltban is... most is ilyesmin mesterkednek

    Én nagyon veszélyesnek tartom a pénz elit ignorálását.. a nemtörődömséget, a vicc kategóriába száműzésüket.

    Állítom, ha nem teszünk MEGINT semmit.. MEGINT háborúba fogunk keveredni.. egész európa..és a nyugati világ.
    Ebbe az irányba tartanak a folyamatok.
    Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2018.07.31. 05:30:12
  • molnibalage83 #32
    Moderátori kérésre még soha nem etettem trollt, ez még nekem is új lenne.

    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.30. 22:32:15
  • j0nNyKa #31
    modiknak van nagy piros ignore gomb
    de nem nyomom meg, nem csinal semmi rosszat, sot ha nem lovallod bele magad, tokre szorakoztato a tag
    etesd mar tovabb plz, en nagyon jol szorakozok
    eleg ha irsz neki... barmit, akarmit, triggereled vele
  • MerlinW #30
    Atyaúristen... :D