SG.hu

A Print Screen már nem képernyő­képet készít majd Windows 11-en

A teljes képernyőkép rögzítése és a vágólapra másolása helyett a Microsoft saját alkalmazását fogja megnyitni.

Megosztó lépésre készül a Microsoft, Windows 11-ben megváltoztatják a Print Screen billentyű működését. Évtizedek óta először az alapértelmezett viselkedés mostantól a Microsoft saját Snipping Tooljának (Képmetsző) megnyitása lesz ahelyett, hogy az a teljes képernyőképet rögzítené és a vágólapra másolná. Ennél a köztes lépésnél kiválaszthatjuk, hogy a teljes képernyőről, egy aktív ablakról vagy egy téglalap/szabad formájú kijelölésről szeretnénk-e képernyőképet készíteni, de videófelvételt is indíthatunk ebből a menüből.

A Microsoft egyértelmű szándéka, hogy a felhasználók alapértelmezés szerint inkább ezt a programot használják. A szoftvercég a Windows 11 legújabb béta-verzióiban kezdte el tesztelni ezt a változtatást. Bár a Windows 11 már rendelkezik egy olyan menüponttal, amely lehetővé teszi ezt az átállítást, a Microsoft a közelgő KB5025310-es frissítésben ezt fogja alapértelmezett viselkedésként beállítani. Ha korábban valaki a Beállításoknál a Billentyűzet menüpontban módosította ezt, akkor a Windows 11 nem nyúl bele, de sokak számára ez át lesz állítva.


A Windows 95-ben megjelent funkciónál egyszerűbbet nehéz kitalálni, hiszen a készített képernyőképet be lehetett illeszteni dokumentumokba, képszerkesztő szoftverekbe vagy csevegésekbe a kép gyors megosztásához vagy szerkesztéséhez. Ez a változtatás szerencsére visszaállítható, mindazonáltal meglephet vagy felbosszanthat néhány Windows 11-felhasználót. Persze nem ez az első próbálkozás a gomb szerepének újraértelmezésére, például probléma, hogy többmonitoros konfigurációnál az összes képernyőt rögzíti. Az Alt gombbal együtt nyomva csak az aktív ablakot rakja a vágólapra, de az évek során számos külső alkalmazás használta másra a gombot, például aktív OneDrive-fióknál a gomb automatikusan elküldi a rögzített képernyőképet a felhőtárhelyre.

A Microsoft közölte, hogy nincs garancia arra, hogy a Windows 11 korai buildjeiben található új funkciók bekerülnek a végleges kiadásokba. Mivel azonban ez egy kisebb funkció, amely már elkészült és kikapcsolható, és mivel egy újabb Windows-eszközt népszerűsít, meglepő lenne, ha a jövőben nem kerülne be egy nyilvános Windows-kiadásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Tudom, de a Windows felajánlhatná telepítgetések, mókolások nélkül.
    Ahogy az egyéb makrózásokat, keresési rendezéseket is.
  • kvp #12
    Erre evtizedek ota van mod. Dedikalt segedprogrammal barmilyen gombra ra lehet tenni barmit. A jatekok is igy tudnak a shift, ctrl, windows, alt gombokhoz alternativ funkciokat rendelni. Kiveve a ctrl+alt+delete, mert az a windows system request gombja, igy a user session-ig el se jut az event. Minden mas nagyjabol szabadon atdefinialhato, csak egy programot kell irni hozza.
  • Tetsuo #10
    Mondjuk nem lenne rossz, ha az összes billentyűhöz lehetne rendelni tetszőleges parancsot könnyedén. Pl. a windows dedikált gombját 3rd party böngésző indítására cserélhetném; a break, scroll lock gombokat is valami értelmesebbre...
  • kvp #10
    Mar a win+shift+s is azert kerult be, mert sok modern laptopon mar nincs printscreen gomb (sem). Az, hogy a printscreen es az alt+printscreen helyett elindul egy program amit konnyebb hasznalni az sok embernek fog segiteni. A legtobb linux-on is igy mukodik tobb mint egy evtizede, szoval ez pont ertelmes fejlesztes. (mondjuk en a regi default printscreen-t atraknam shift+printscreen-re, akkor az alt+printscreen is maradhatna)

    Az meg, hogy a microsoft nem tud kis meretu es gyors programokat kesziteni ertheto, mivel a programozoik nagyresze meg a chatgpt programozoi tudasat sem eri el. Gyakorlatilag a sok majom irogepekkel elven fejlesztenek, elobb-utobb csak mukodni fog alapon.
  • Zsombor99 #9
    Ha a szarnak is akarnak adni egy pofont, akkor hajrá. A PrintScreen pont az a gomb, amit totálisan békén kellene hagyni, kell a francnak a "képmetsző"... :/
  • mortep #8
    Nem tűnik problémának kivéve, ha sikerül betoni a snipping tool-ba valamilyen fölösleges mamutot, ami azért sanszos, lásd a döglassú képnézegetőt
  • takysoft #7
    Képmetsző a neve, nem kivágó eszköz, de oké :D
    Amúgy nem értem, hogy miért nem default már vagy 10 éve...
  • Celeborn #6
    Az alt+printscreen gomb csak az aktuális ablakot menti le. Tehát ha az csak valami kis popup, akkor azt. Egyébként paint-ben van körbevágás gomb és akkor nem kell kijelölni, kimásolni, másik paintbe beilleszteni... Én minden esetre remélem, hogy ez az új funkció kikapcsolható lesz. Van hogy fontos, hogy a printscreen gomb megnyomásának pillanatára van szükségem és az nem pálya, hogy ilyenkor bejön egy ablak ahol majd választhatok, hogy a teljes képernyőt akarom lementeni. Addigra elmúlt a pillanat... (kivéve ha a gombnyomás egyben "kimerevíti" a pillanatot és az azt követő választásom ezen a kimerevített képen érvényesül) Ettől függetlenül nem mondom, hogy értelmetlen fejlesztés, biztos sokaknak hasznos lesz, de én nem kérem. Helyette jó lenne ha az olyan fogyatékosságokkal foglalkoznának amik Win7-ben még működtek, de se Win10-ben, se Win11-ben. Nem mennék bele a részletekbe... Ja és eldönthetnék már, hogy Vezérlőpult, vagy Gépház, mert az, hogy egyes funkciókat csak sokkal több kattintgatással lehet elérni mint korábban, bosszantó. Közben meg ilyen csúcs innovációkkal foglalkoznak...
  • militavia #5
    Konkrétan nekem az olyan szinten reflexből megy, hogy azt sem tudtam, hogy létezik snipping tool pár évvel ezelőttig. Azóta se használom.
  • CairoJack #4
    Rakd fel neki az ingyenes Greenshot nevű progit. Ott be tudod állítani, hogy a printscreen megnyomásakor automatikusan (kérdés nélkül) mentse a képet egy adott mappába (ez akár egy onedrive-ban lévő mappa is lehet) és akár ezzel egy időben vágólapra is másolhatja. De retttttttttenetesen sokat tud a progi. Én évek óta használom, az én életemen is sokat javított. Nagyon jó cucc.

    www.oldtech.hu
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2023.04.12. 17:48:08