Berta Sándor

Csökkentené Kínától való függőségét Finnország

A skandináv állam felismerte, hogy mekkora mértékben függ az ázsiai országtól és ezen változtatni akar.

Finnország függősége Kínától olyan nagy, hogy a helyi kereskedelmi és elektronikai vállalatok nagyon szenvednének, ha a Kínából érkező import megszakadna. Ez derült ki a Bank of Finland Institute for Emerging Economies (BOFIT) legújabb tanulmányából. A függőség elsősorban a gépek, a textíliák, a bútorok és más háztartási termékek területén jelentkezik. A laptopok majdnem kétharmadát és a telefonok közel 50 százalékát Kínából importálják a finn vámhivatal statisztikái szerint. A dokumentum készítői ugyanakkor rámutattak, hogy jelenleg nehéz lenne alternatív beszerzési forrásokat találni, mivel sok országot egyszerre érintene a probléma.

A tanulmány elkészítését koordináló finn külügyminisztérium közleményében Nina Vaskunlahti nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkár arra biztatta a helyi cégeket, hogy próbálják diverzifikálni az ellátási láncaikat a kereskedelmi zavarok esetére. Az YLE rádió Suomen Päivä című műsorában Vaskunlahti azt mondta, hogy legfőbb ideje megvizsgálni a helyzetet és tárgyalásokat folytatni Kína Finnországra gyakorolt hatásáról - annak ellenére, hogy eddig nem történt jelentős kínai befektetés a finn infrastruktúrába és a finn pénzügyi szektor és Kína közötti közvetlen kapcsolatok mérsékeltek. Az államtitkár közölte, hogy Finnországnak törekednie kell arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a külső forrásoktól való függőségét, hogy önellátóbbá váljon, és növelje a hazai termelést, beleértve az alkatrészeket is. A politikus megjegyezte, hogy az Európai Bizottság által jelenleg felsorolt 30 kritikus nyersanyagból 14 Finnországban található.

"Kína továbbra is fontos kereskedelmi partner Finnország számára. Az állam kereskedelmének körülbelül öt százaléka megy Kínába, az export mintegy négymilliárd eurót tesz ki. Kritikus nyersanyagok és alkatrészek tekintetében függünk Kínától. E függőség csökkentéséhez alternatív nyersanyagforrásokat kellene találni. Gondolkodtunk azon, hogyan lehetne növelni a finnországi alkatrészgyártást" - nyilatkozta Nina Vaskunlahti, aki a zöld átmenet és a kibocsátáscsökkentés iránti elkötelezettség szerepét is felvetette. "A zöld átmenet egy módja annak, hogy túléljük és felépítsük ezt a világot a jövő generációi számára is" - jegyezte meg. Az államtitkár végül hozzátette: "Ugyanakkor nyitottnak kell maradnunk a globális kereskedelem és együttműködés iránt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem minden függőség káros."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #3
    Ez akár okos döntés is volna, de ez így csak az USAnak való megfelelési kényszer.
  • kvp #2
    Az EU-ban varhatoan Kina ellenes szankciok is lesznek. Ha segitik az oroszokat akkor azert, ha nem akkor azert. Van egy amerikai iranybol erkezo torekves arra, hogy az EU-t elvagjak a globalis piacoktol es csak az USA-n at tudjanak kereskedni mint az orosz, mind a kinai, mind a tobbi nem nyugati orszaggal. Ez varhatoan gyors deindusztrializaciot jelent majd az EU nyugati felen (is), egyreszt ezzel javitva az USA vilaggazdasagi poziciojat, masreszt megnyitva az utat egy egyseges Europai Egyesult Allamok fele, mely mar konnyebben integralhato az USA/UK/Kanada szovetseggel.

    A finnek igazabol semmi mast nem tesznek csak felkeszulnek az uj vilagrendre, ahol valaki vagy az USA altal kepviselt liberalis vilagrend vazallusa vagy ellenseg. Az oroszok miatt nem igazan tudnak mast tenni, mint ahogy anno az oroszok (akkoriban szovjetek) miatt kellett csatlakozniuk a harmadik birodalomhoz is. Az, hogy ez mennyire jo dontes nem tudom, de ahogy erzem a mostani magyar kormany nagyon nem akarozik a berlini szovetseggel hadba indulni Don kanyarhoz (mai ukran neven Donbas).
  • FICEK9 #1
    Felébredtek a finnek is?! Manapság már az a csoda ha valaminek nincs köze Kínához. De már megint Kína a bűnbak, miközben a cégek viszik-vitték oda a tőkéjüket a hatalmas profitért. Miért kell országokat hibáztatni a cégek miatt? Ez már súrolja a rasszizmust lassan. Amúgy meg nem az lenne pont a globális világpiac lényege hogy ahol olcsóbb valami onnan szerezzük be? Ez a nagy nyugati civilizáció alapja évszázadok óta, ezt akarták. Ha ez most még Kína... Akkor most minek sírnak?