Berta Sándor

A mesterséges intelligencia lehet a megoldás minden krízisre?

Számos szakember képviseli ezt az álláspontot.

Az Alpbachi Európai Fórum az idén korunk válságaira (klímaváltozás, koronavírus-járvány, infláció, ukrajnai háború) és azok hatásaira keresi a választ a mesterséges intelligencia (AI) segítségével.

"A bolygónkat fenyegető veszélyeket és kihívásokat tekintve sürgősen szükségünk van megfelelő technológiai fejlesztésekre és innovációkra ezek leküzdéséhez. A technológia által megnyitott tudományos lehetőségek mellett a mesterséges intelligenciának "óriási geopolitikai jelentősége is van a felsőbbrendűségért folytatott küzdelemben" - mondta Hannes Androsch, az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) felügyelőbizottságának elnöke. A globális vízhiány, a gabonahiány és a globális felmelegedés csak néhány példa a válságok sorából, amelyek megoldásában a mesterséges intelligencia segíthet.

"A mesterséges intelligencia már nem a jövő témája, hanem megérkezett az életünkbe. Csak rá kell nézni egy okostelefonra: tucatnyi olyan alkalmazás létezik, mint például a prediktív gépelés vagy a biometrikus feloldás ujjlenyomat alapján, amelyeket a legtöbb ember nap mint nap használ. Azonban nem minden mesterséges intelligencia egyforma. Amikor az emberek mesterséges intelligenciáról beszélnek, általában gépi tanulásra gondolnak. De a mesterséges intelligencia ennél sokkal több."

"Az Alpbachi Európa Fórumon konkrét alkalmazásokkal, az úgynevezett vertikális mesterséges intelligenciával foglalkoznak és nem csak metaszinten vitatkoznak róla. Néhány évvel ezelőtt még nem valós alapokon zajlottak a beszélgetések. A vitákat disztópikus félelmek vagy utópisztikus elvárások uralták, amelyeknek nem sok gyakorlati vonatkozása volt. Egyesek attól tartottak, hogy a mesterséges intelligencia a fejünk fölé nő, mint Goethe "Varázslótanoncában". Minden szakértő, akivel beszéltem, azt mondja, hogy ezek a disztópikus előrejelzések eltúlzottak. Még ha a mesterséges intelligencia nem is fogja felülmúlni az embert, a szakértők szerint akkor is veszélyeket rejt magában. Fontos, hogy ezeket az Alpbachi Európa Fórumon is kiemeljük. A mesterséges intelligencia egy eszköz a sok közül" - tette hozzá Martin Kugler, az AIT tudományos kommunikátora és újságírója.

A szakember mindezt azzal egészítette ki, hogy a technológiának hogy számos korlátja van. Egyrészt nagymértékben függ a tanulásra megadott adatok minőségétől, amelyekkel táplálják és csak valószínűségi kijelentéseket ad. Különösen azokban az alkalmazásokban, ahol a biztonság a legfontosabb, a mesterséges intelligenciát óvatosan kell használni. Emellett számos alkalmazási területen rendkívül energiaigényes, és adatvédelmi problémák merülhetnek fel, mivel a mesterséges intelligencia mindig adatáradattal dolgozik.

"Már nem az a kérdés, hogy a mesterséges intelligencia segít-e nekünk, hanem az, hogyan tudjuk továbbfejleszteni" - vélte Wolfgang Knoll, az AIT ügyvezető igazgatója. A technológia számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Androsch azonban kételkedett abban, hogy képesek lesz kihasználni ezt a potenciált, mondván: "Más országokhoz képest messze le vagyunk maradva. Hatalmas felzárkóztatásra van szükségünk." Nehezen értette azt, hogy Ausztria miért támaszkodik egy új linzi "digitalizációs egyetemre", amely csak 2040-ben lesz teljesen működőképes, miközben a Linzi Egyetemen már most is rendelkezésre áll a megfelelő intézményhez szükséges know-how.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #9
    Aki mindent szó szerint ért annak minden marhaság.

    Az MI megoldhatja azokat a komplex problémákat amelyeket jelenleg a fizika okoz számunkra. Vagyis képes lehet olyan összefüggéseket meglátni az adatokban amelyekkel a jelenlegi limitaciok megkerülhetők.
    Lásd pl fúziós energia termelés. Ha ez megvan akkor kb 10 év alatt 0- rá lehet redukalni a CO² kibocsátása....
    Vagyis egy hosszú láncolat első eleme lehet, ami megfelelő akarat mellett megoldhat kb bármilyen problémát.
  • NEXUS6 #8
    Ez már a múlté! ;)
  • NEXUS6 #7
    Nem látom be, hogy lehet ebből a kérdésből az MI számára megoldható, értelmes választ produkáló feladatot csinálni.
    Az MI jó lehet, arra, hogy ha van egy megoldás csoportunk, akkor megkeresi a legoptimáliusabb mixet a peremfeltételek figyelembevételével.

    De max ötletelni tud, ha pl nincs megadva a terület talajvíz térképe. Mondhatja, hogy adott területen annak kiemelése a legjobb megoldás, ha valójában nem elérhető, illetve hosszútávon annak csökkenését jelenti annak kitermelése, vagy más negaív hatást, mint pl. Jakarta tengerbe sűlyedése. Ezeknek az adatbázisoknak a rendszerbe való bevitele, beintegrálása hosszabb időt követelhet, mintha a szakember megnyitja és megnézi az adatokat.

    Tegyük hozzá jelenleg az MI komplex, esetleg emberi viselkedéssel, jogi aspektusokkal terhelt környezetben, amilyen ez a kérdés is lehet, rosszabbul teljesít, mint az ember, lásd még önvezető autók.,
  • barret #6
    "Gondoskodj arról, hogy az emberiség 500 millió fő alatt maradjon a természettel folyamatos egyensúlyban."
  • _svd_ #5
    "Az embereknek nincs eleg vizuk/elelmuk/eroforrasuk vizet/elelmet eloallitani. Legegyeszerubb megoldas: Az emberek torlese...."

    Szalmabáb érvelési hiba.
    Előállsz valamivel, ami nem volt a cikkben és a hozzászólásokban. Ezt a kijelentést elkezded ütni.
  • Sydra #4
    Sok ilyen hype mögött állami vagy eu-s gazdasági programok vannak. Amire pénzt adnak azt kezdi el mindenki tolni. A semmihez nem értő hivatalnokok meg szeretnek az ilyen mozgalmak vezérkarában tetszelegni, mint a világ megváltói. Ez mind cirkusz, álgazdaság, az adóforintok(eurók) elherdálása meg a haverok kitömése pénzzel.
    Az AI persze hasznos dolog, de 99%, aki nyilvánosság előtt pofázik róla az segg hülye hozzá.
  • ostoros #3
    Hát szinte már tényleg vallásos hevület megy a hívők körében, akik nem értenek hozzá, ezzel szemben a szakértők tudják, hogy ez marhaság.
  • kvp #2
    Mesterseges intelligencia: Az embereknek nincs eleg vizuk/elelmuk/eroforrasuk vizet/elelmet eloallitani. Legegyeszerubb megoldas: Az emberek torlese. Zsenialis es korrekt, csak eppen nekunk (embereknek) nem elfogadhato. Meglepo modon, a legtobb WEF kozeli nagytokes is ugyanezt a megoldast talalta ki, lehet ok mar mindent MI segitsegevel oldanak meg?
  • Kissssss0 #1
    már megint egy szent grált próbálnak faragni valamiből...