Berta Sándor

Nanobotok menthetik meg a foggyökereket

Hatékonyabbá tehetők a gyökérkezelések.

A Bengalurui Egyetem Indiai Tudományos Intézetének és az abból alakult Theranautilus startupnak a kutatói egy új eljárást mutattak be, amelynek a segítségével egy mágneses mező használatával nanorobotok semlegesítik a fogcsatornákban lévő baktériumokat és jelentős mértékben növelik a gyökérkezelések hatékonyságát.

A gyökérkezelések napjainkban már teljesen rutin beavatkozásoknak számítanak a fogászatban. Bármennyire is precízek azonban, gyakran maradnak utánuk baktériumok, köztük az antibiotikumoknak ellenállók is, például az Enterococcus faecalis, amelyek elsősorban a fogcsatornákban bújnak meg. Shanmukh Srinivas, a Theranautilus társalapítója közölte, hogy ezek a fogcsatornák nagyon kis méretűek és a baktériumok a szövetek mélyén találhatók. A jelenlegi technikák nem hatékonyak az összes baktérium semlegesítésére.

Az új nanorobotok vassal bevont szilícium-dioxidból vannak és olyan eszköz vezérli azokat, amely egy alacsony intenzitású mágneses mezőt hoz létre. A szakemberek ezeket a miniatűr gépeket beinjekciózták a fogmintákba, majd mikroszkóppal figyelték a mozgásukat. Az oszcilláló mágneses mezőt felfogja a vas, amely felmelegszik, majd megöli a közelében található baktériumokat. A nanorobotok a feladatuk elvégzése után a mágneses erő segítségével kihúzhatók a fogcsatornákból. A hő használata a baktériumok elpusztítására biztonságosabb alternatíva, mint az agresszív vegyi anyagok és az antibiotikumok. A tudósok korábban ultrahangot vagy lézerpulzusokat is alkalmaztak, de azok csak mikrométeres mélységig használhatók. A nanorobotok viszont akár 2000 mikrométeres mélységig is eljutnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!