Berta Sándor

Államosítja lítium­készletét Mexikó

A közép-amerikai ország harcot indított a fehér aranyat érintő rablóbányászat ellen.

A mexikói szenátus a helyi bányászati törvény reformjáról döntött. Az Andrés Manuel López Obrador elnök által kezdeményezett folyamat magában foglalja a lítiumkészlet és -gyártás államosítását. A módosítást korábban jóváhagyta a mexikói képviselőház 76 igen és 45 nem szavazat mellett. A javaslat alapján a lítium és egyéb, az energiaátmenet céljából stratégiai ércek mostantól a Mexikói Egyesült Államok nemzeti örökségét jelentik. Azok feltérképezése, talajból való kinyerése és felhasználása kizárólag állami felügyelet alatt történhet és nem adhatók koncesszióba.

A felügyeletre hamarosan létrehoznak egy kapcsolódó állami hivatalt. A mexikói elnök arra hivatkozott, hogy az elmúlt három évtizedben az országban rablóbányászat folyt magántulajdonban lévő cégek részéről, elsősorban külföldi érdekekből. A korlátozások nélküli bányászat, a folyók és a talajvíz szennyezése, illetve e vizek ész nélküli felhasználása károsította a természetet és az emberek egészségét. Napjainkra az értékes földterületek közel 60 százaléka van koncesszióban bányászati célokra, ez pedig szembemegy a lakosság és a nemzeti érdekekkel.

Mexikóban eddig nem bányásztak lítiumot, annak ellenére, hogy az állam komoly készletekkel rendelkezik. A meglévő készletek felmérése még folyamatban van, ezt két év alatt 55 millió pesoból végzik el, de sok lelőhely kitermelése egyáltalán nem biztos, hogy gazdaságos. Van, ahol agyagból kellene kiválasztani a lítiumot, amelyre nincs meg a tudása és a technológiája az állami cégeknek. Mindazonáltal a reform által biztosítva van, hogy a kitermelt mennyiség mexikói kézben marad. Már csak azért is, mert a kormány minden korábbi szerződést felülvizsgál és ha szükséges, felmond. A legelőrehaladottabb a Ganfeng Lithium nevű kínai konszern által Sonora szövetségi államban felkarolt projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Nem azért szegények azok. Hanem azért, mert ha sok az erőforrás, akkor értékes ország lesz a gyarmatosítók számára. Ha ugyanis szegények az emberek, akkor olcsóbban termelnek ki. Az oligarchák pedig jellemzően együtt működnek a külföldi rablókkal, részesedésért.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.04.25. 19:50:24
  • Sequoyah #3
    "Resource curse". Minel tobb termeszetes eroforrasa van egy orszagnak, annal valoszinubb hogy az orszag szegeny marad.

    Az okok eleg jol ismertek. Az eroforrasokat konnyu egy (keves) kezben kozpontositani, ahonnan egyenes az ut ahhoz hogy egy par oligarcha meggazdagszik, az orszag tobbi resze pedig szegeny marad.
    Ezzel szemben a nyugati fejlett demokraciaban a legfobb ertek a jol kepzett munkaero, ami eredendoen nem kozpontosithato, mert a tudas nem levalaszthato az emberrol.

    Erdemes ebbol a szemszogbol vizsgalni a helyzetet. Vajon korrupt celbol kozpontositjak, hogy megszerezzek a hasznot maguknak? Vagy az ottani oligarchaktol veszik igy vissza allami kezbe, hogy a nep is hasznot huzhasson belole? Persze az elmondasuk szerint az utobbirol van szo, de ilyen kifogast maskor is hallottunk mar...
  • kvp #2
    Alapvetoen tamogathato otlet es itt elso sorban a kinai allam kiturasa a cel, de nekem a banyaszat allami kezbe vetele ismerosnek tunik Venezuelabol es hogy ott is mennyire valt be.
  • Agyturbinikusz #1
    A fehér arany, lehet platina, vagy éppen kokain is, igaz azt alapból nem bányászat útján nyerik ki, de a föld alatti alagutakban mostanában rengeteg van belőle.