Berta Sándor

Az öltözködésben is segíthetnek a robotok

A folyamatban egy különleges algoritmus támogatja a gépeket.

Theodoros Stouraitis, az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (MIT CSAIL vendégtudósa és két kollégája, Shen Li és Julie A. Shah egy olyan különleges algoritmust fejlesztettek ki, amellyel a robotok felsegíthetik az emberekre a különböző ruhákat. A munkában a három szakértőt Michael Gienger, a Honda Research Institute Europe és Sethu Vijayakumar, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa segítette.

Li közölte, hogy a gépek az öltözködési folyamat során nem látják a felhasználók karját. Különösen a könyökök pontos helyzete marad előttük rejtve. E probléma megoldására alkotta meg a csoport az új pozícióbecsülő algoritmust, amely lehetővé teszi annak előrejelzését, hogy az érintett személy könyöke bizonyos időpontokban pontosan hol lehet, illetve, hogy a kar ki van nyújtva vagy be van hajlítva - még akkor is, ha a kart teljesen ruha fedi. Az algoritmus tartalmaz egy dinamikus modellt, amely előrejelzi, hogy a következő pillanatokban hogyan mozoghat a kar, így a robot gyorsan alkalmazkodhat az aktuális helyzethez.

Az új megoldás a gépi tanulásra épít, míg a rendszer edzésére használt adatok olyan személyektől származnak, akik beépített szenzoros ruhákat hordtak, így lehetséges volt a testmozgásuk pontos követése és feljegyzése. A megfelelő edzésnek köszönhetően a robotok képessé válnak a feladatok precíz és megbízható elvégzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!