Gyurkity Péter

14 nanométerre váltanak a kínai gyártók

Ezzel komoly lemaradást hoznak be, bár jelentős akadályokból sincs hiány.

A kínai félvezetőgyártók hagyományosan nagy lemaradásban vannak nyugati vetélytársaiktól, ami annak köszönhető, hogy az ázsiai óriás nagyjából 2 évtizeddel ezelőtt kezdte meg igazán az ágazat felfuttatását. Arról a napokban mi is írtunk, hogy a TSMC szerint még idén befuthatnak a 4 nanométeres chipek, eközben azonban a kínai cégek egy régebbi technológia adaptálásán dolgoznak.

Az országon belül számos különböző cég fókuszál erre a területre, a mezőnyből azonban igazán csak a Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) és a Hua Hong Semiconductor emelkedik ki. Előbbi nemrég tette közzé saját első negyedéves jelentését, amelyet az ilyenkor szokásos bejelentés előzött meg, ezen dokumentumokból pedig kiderül, hogy az év végéig szeretnének egy igencsak jelentős váltást végrehajtani, reményeik szerint ugyanis a jelenleg használt, valamint a bevételek túlnyomó részéért felelős, alaposan beérett technológia helyett egy jóval fejlettebb megoldást alkalmaznának, ennek aránya pedig gyors ütemben növekedne. A 28 nanométeres gyártástechnológia helyét fokozatosan a 14 (esetleg 12) nanométeres csíkszélesség foglalná el, az új módszerrel legyártott komponensek pedig a belépő szintű 5G-telefonok, valamint akár a hagyományos PC-k chipjeiként jelennének meg a piacon.

A kínai szereplők számára komoly problémát jelent a jóval fejlettebb FinFET-technológia átvétele, erre viszont mindenképpen szükség van az 5G és az AI elterjedése, széles körben elérhetővé válása miatt. Az elkövetkező néhány negyedévben fokozatosan futtatnák fel ennek alkalmazását, viszont a planár-kapacitás az év végéig teljes mértékben kihasználva marad, így a bevételek terén is komoly növekedésre számítanak. A 14 nanométeres chipek sorozatgyártása csak az ünnepi szezonban fut majd igazán fel, a technikai jellegű akadályok továbbra is jelen vannak, viszont komoly reményre is látnak indokot, bár azzal mindenki tisztában van, hogy a még fejlettebb, 10 nanométeres csíkszélesség alkalmazására házon belül (egyelőre) esélyük sincs.

Emiatt a dizájnra és a csomagolásra helyeznek nagyobb hangsúlyt, időt nyerve a csíkszélesség további leszorítására, amelyre az elkövetkező években kerülne sor – addig is marad a 28 és a 14 nanométeres technológia együttes használata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Ha kepesek lesznek a kinaiak levilagito berendezeseket gyartani, akkor a nyugati vilag chipgyartasa lehuzhatja a rolot. Az intel is ennel a pontnal kezdett el bukdacsolni es maradt le a keleti cegek (pl. a TSMC) mogott. Az UV-s technologiahoz szinte csak japan cegek gyartanak maszk alapanyagot es toluk nehez beszerezni. Egyebkent igy meglenne a lehetoseguk, hogy kapasbol rontgenes projection rendszereket hasznaljanak reszecskesugarral maratott fem maszkokkal, ami elvileg akar 1 nm-ig is jo lehet.
  • Tetsuo #7
    Ráállnak levilágító-berendezést gyártani is. Ha állami projekt lesz, hamar feltörnek vele.
  • Kryon #6
    Elég ehhez néha a prohardvert olvasgatni. A szankciók előtt volt hír, hogy az SMIC már a 7 nm-t tervezgeti, aztán nagy csend. Most meg örülnének a 14-nek is. Elvágták őket a fejlett levilágító berendezések beszerzésétől, azt pedig nem 1-2 év lesz pótolni. Szóval hiába van meg a gyártási eljárás, nincs mivel elkészíteniük a chipet.
  • nlght #5
    Túlságosan szúrná a NATO országok szemét ha hirtelen <10 nm csíkszélességre váltanának, pedig sztem van olyan szinten az ipari kémkedésük, hogy megcsinálhatnák.
  • Tetsuo #4
    Rosszabb: személyesen Jared Kushner.
  • cateran #3
    Hogyne...ezt maga Trump mondta el neked almodban, ugye?
  • Kryon #2
    Az amerikai szankcióknak azt sikerült elérniük, hogy előtte már a 10 és 7 nm bevezetését tervezgették, most meg már a 14-nek is örülnek, ha összejön...
  • zola2000 #1
    Azért 24ről egyből 14re váltani elég jelentős ugrásnak tűnik, úgy tűnik az amerikai szankcióknak ezt sikerült elérniük.